Cum să înveți copiii mici să fie (mai) ordonați

Copiilor le place să se joace. Și le place să își vadă jucăriile peste tot. Ca și animalelor de companie, copiilor le place să își ”marcheze” teritoriul.
  • Publicat:
Cum să înveți copiii mici să fie (mai) ordonați
Cum să înveți copiii mici să fie (mai) ordonați, foto Shutterstock

”Mie îmi place dezordinea!”, ”Vreau jucării peste tot” – sunt doar două dintre replicile auzite foarte frecvent de către părinții copiilor mai mici sau mai mari. Părinții devin exasperați de foarte multe ori când vor să păstreze ordinea și curățenia acasă. Doar că lucrurile sunt mult mai complexe – copiii au nevoie de lucrurile lor la îndemână, părinții au nevoie de un spațiu aerisit.

 

Copiii adoră să aibă jucăriile la îndemână. Nu au noțiunile de curățenie, ordine întipărite în minte precum părinții lor. Iar atunci când părinții încep să facă ordine și să le mute jucăriile, copiii încep să plângă și să le pună la loc. Unii părinți, devin exasperați. Pare că niciodată casa lor nu va mai fi ordonată.

Faceți constant ordine, inclusiv în jucării

Pe măsură ce părinții se obișnuiesc cu ideea că în casa lor locuiesc și copii și că nu este timpul cel mai potrivit să aibă o casă ordonată, precum în cataloagele de mobilier, atmosfera se relaxează. Dar chiar și așa, copiii trebuie să vadă constant că părinții fac curățenie, ordonează obiectele.

Cum să îi convingi pe copii să fie mai ordonați?

Prin puterea exemplului. Părinții, bunicii, frații mai mari trebuie ca după fiecare repriză de joacă să pună la locul stabilit jucăriile.

Camera copilului mic – locul cu jucării?

 Mulți părinți fără experiență își închipuie că vor putea delimita locurile unde copilul își va împrăștia jucăriile. Își imaginează că după pragul ușii camerei copilului nu vor trece jucării. Total greșit.
În primii ani de viață, copilul trebuie supravegheat secundă de secundă. Așadar, unde sunteți dumneavoastră sunt și copiii. Unde sunt copiii sunt și jucării.

Folosiți cutii mari pentru a depozita jucăriile ușor

O dată ce părinții și-au setat așteptări mai realiste privind ordinea și curățenia, atmosfera va fi mai armonioasă pentru toată lumea. Cutii mari, colorate sunt foarte utile pentru a depozita ușor jucăriile. De asemenea, stabiliți reguli. Cu jumătate de oră înainte de culcare, în fiecare seară strângeți împreună jucăriile.

Verificați mereu starea jucăriilor

De asemenea, de exemplu, sâmbăta dimineața o puteți dedica curățeniei în toată casa. Verificați cu atenție și selectați jucăriile în funcție de starea lor. Nu lăsați la îndemână jucării deteriorare sau jucării la care se ajunge ușor la baterii. Bateriile pot pune viața copilului în pericol chiar.

Dați-le jucării cu măsură

Cu sau fără voia dumneavoastră, copiii din ziua de astăzi pot avea multe jucării. Poate mult prea multe. Jucării de care se plictisesc. Iar un volum prea mare de obiecte îi poate agita. Atunci când copiii dorm sau sunt la grădiniță, lăsați doar câteva jucării la îndemână, exceptând cele preferate. Peste două săptămâni, înlocuiți-le cu altele. Copilul mic se va bucura să le redescopere.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân