Alăptarea copilului – între mituri și adevăr

Unele mame din România sunt încă influențate de părinți, bunici, mătuși, vecini când vine vorba despre alăptare. Și nu mereu informațiile sunt corecte.
  • Publicat:
Alăptarea copilului - între mituri și adevăr
foto Shutterstock

Deși, accesul la informațiile corecte despre alăptare este mult mai facil astăzi, însă multe mituri sunt luate drept adevăr în țara noastră. Despre colostru se crede(a) că nu este lapte bun, căci este transparent. Despre laptele de mamă se mai crede că nu este suficient de calitativ. Iată însă câteva aspecte pe care orice femeie și orice bărbat, părinți sau nu, trebuie să le știe despre alăptare.

 

În România încă se vorbește despre laptele mamei care nu este bun. Există așa ceva? Nu vorbim despre boli infecțioase sau alte cazuri de boli transmibilie.

Specialiștii în alăptare vorbesc mai degrabă despre mame care nu au suficient lapte. Există copii care nu iau în greutate. De exemplu, dacă un copil este hrănit la program la 3 ore, pentru unii funcționează, pentru alții nu. Hrănirea suficientă depinde și de poziția copilului, de cum se atașează. Este important ca un specialist în alăptare să vadă mama și copilul. Așa cum există mame care nu au lapte suficient, există mame cu hiperlactație. Așadar, există cazuri și cazuri. În unele situații trebuie suplimentat laptele matern cu lapte praf, dar există și situații în care lactația se poate suprastimula.

Organismul mamei are inteligența de a schimba compoziția laptelui în funcție de faza de dezvoltare a copilului

Laptele mamei își schimbă compoziția? Mai clar, laptele matern atunci când e copilul mai mic e diferit de cel produs de organism pentru copilul mai mare?

Specialiștii pediatrii răspund în cor: Da! Organismul nostru este foarte inteligent – laptele se adaptează. Dacă copilul este bolnav, mama produce mai mulți anticorpi. Atenție însă, foarte rar copilul poate fi alergic la laptele de mamă și atunci se administrează un lapte special.

De ce laptele de vacă nu se potrivește bebelușilor?

Laptele de vacă poate substitui laptele de mamă?

Specialiștii în alăptare indică faptul că laptele de vacă are o structură, laptele de mamă alta. Dacă le pui în pahare și faci teste de compoziție sunt diferite.  Fiecare lapte este conceput pentru specia sa. Mai mult, copiii care consumă lapte de vacă în loc de lapte matern sau de formule de lapte adecvate vârstei lor pot dezvolta anemie feriprivă.

Consultant de specialitate: Mara Popescu

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân