Ce poți face pentru copilul tău astfel încât aibă un an școlar de succes? 8 sfaturi de la Eduard Andrei Vasile, profukool

  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce poți face pentru copilul tău astfel încât aibă un an școlar de succes? 8 sfaturi de la Eduard Andrei Vasile, profukool
Sursa foto: Shutterstock

Anul nou școlar este aici. La fel și emoțiile, atât de partea elevilor, cât și a părinților. Ultimii ani nu au fost pe gustul tuturor, am făcut eforturi de înțelegere și de asimilare iar acum sperăm că parcursul școlar va fi cât mai aproape de dorințele și așteptările noastre. Firește, sunt lucruri pe care le putem face și noi, părinții, nu doar elevii.

Traversăm o perioadă în care nimic nu mai seamănă cu ce-a fost, tehnologia a devenit cel mai bun prieten pentru tineri și ne întrebăm, cu frică deseori, dacă vor reuși să obțină rezultate bune.

Dragi părinți, să știți că nu putem controla evoluția și fiecare generație a crezut că se află la apogeul ei. Este vorba despre adaptare și despre cum putem să integrăm noutățile în viețile noastre.

Eduard Andrei Vasile, profesor și consilier în dezvoltare personală, ne spune ce putem face pentru a ne ajuta copiii să aibă un an școlar bun.

Stabilește anumite cadre limită în ceea ce privește accesul la telefon, calculator, televizor

Este bine ca aceste limite să fie stabilite înainte de a începe un proces, cum ar fi anul școlar. Altfel, copiii se vor trezi că sunt sancționați pentru ceva ce nu au știut.

Asigură-te că ajungeți la un consens bun în ceea ce privește școala și timpul liber și nu uita că este nevoie și de școală, și de cărți, dar și de distracție.

Spune-i copilului tău că nu trebuie să fie bun la toate

Probabil îți este greu să faci asta, la fel cum le va fi greu și celor mici să demonstreze perfecțiunea la toate materiile.

Nu căutăm perfecțiunea, dar le putem spune că ne dorim să îi vedem sârguincioși fără să facem comparații.

Să dea ce știu și pot mai bine și, fără îndoială, va fi bine.

Poți reuși orice îți propui!

Niște cuvinte atât de mici, în aparență, dar pe care orice elev are nevoie să le audă.

Cei mici au nevoie să li se amintească periodic că sunt puternici.

Nu îl compara cu alți elevi

Nu îi spune că anul acesta vrei să aibă note la fel ca X sau Y.

Fiecare este diferit, iar a-l compara pe copilul tău cu un alt coleg nu va aduce nimic bun.

În caz contrar, pot să se infiltreze frustrarea, senzația de neputință și sentimentul de insuficiență. Nu ne dorim asta.

Fiecare greșeală este o lecție

Perfect adevărat! În fond, cine a ajuns bun și înțelept fără să aibă termen de comparație? Eu, unul, nu.

Cei mici sunt atât de speriați că greșesc, încât atunci când o vor face nu vor ști ce să ia din acea greșeală. Asta dacă li se permite să greșească.

A greși este firesc și face parte din orice proces de învățare.

Poartă-te cu ceilalți așa cum ți-ar plăcea să se poarte ei cu tine

Despre empatie și prietenie am mai vorbit. Acest reper îi va ajuta să înțeleagă mai bine și să îi privească pe ceilalți cu multă empatie.

A fi în papucii altora poate fi greu, dar este un moment prielnic dezvoltării acestei capacități.

Treziți-vă cât mai devreme în prima zi de școală 

Asigurați-vă că mergeți la culcare devreme cu o seară înainte de prima zi de școală.

Acest timp în plus dimineața va permite tuturor să fie calmi, să aibă suficient timp de introspecție și întrebări în ceea ce privește noul an școlar.

Povestiți-le copiilor despre anumite întâmplări din viețile voastre de școlari

Autodezvăluirea îi va ajuta pe cei mici să știe că nu sunt singurii care trec prin aceste procese și puteți chiar destinde atmosfera.

O zi începută cu bună dispoziție are toate șansele să fie o zi bună pentru toți!

Doresc tuturor mult succes în noul an școlar! Nu uitați, dragi părinți, mult tact, răbdare și empatie!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân