Cand gravidele se infometeaza… de dragul modei!

Femeia gravida are numeroase temeri cu privire la modificare siluetei.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cand gravidele se infometeaza… de dragul modei!
Cand gravidele se infometeaza… de dragul modei!

Siluetele silfide, care incap fara nici o problema in controversata marime zero, aproape ca au declansat o isterie generala. Toate femeile care vor sa arate bine sunt convinse ca infometarea este cheia. Dar ce se intampla atunci cand viitoarele mamici uita de sanatatea copiilor lor si se supun unor diete draconice, in speranta ca isi vor mentine greutatea initiala pe toata perioada sarcinii?

Daca pana mai ieri femeile insarcinate profitau de starea lor pentru a manca in nestire, astazi lucrurile stau altfel. Stereotipurile societatii au impus imaginea femeii scheletice, iar lupta impotriva kilogramelor in plus a luat forme obsesive. S-a ajuns pana intr-acolo incat chiar si gravidele sunt subjugate modei anorexicelor celebre.

Chiar cu pretul sanatatii viitorilor bebelusi, femeile insarcinate se feresc de mancare si fac extrem de mult sport pentru a putea sa afiseze tinute demne de manechinele de podium sau de vedetele pe care le admira. Ele se confrunta cu aceasta noua problema pe care specialistii o numesc pregorexia. Mai mult decat atat, exista deja linii vestimentare destinate gravidelor anorexice, in care se regasesc pantalonii skinny sau topurile mulate.

In mod normal, pe timpul sarcinii, o femeie ar trebui sa ia intre 9 si 15 kg. Desigur, recomandarea nu este batuta in cuie, fiind acceptate anumite variatii in functie de organismul fiecarei femei. In lipsa unei alimentatii echilibrate, sanatoase si suficiente, fatul nu se dezvolta in parametrii normali si exista pericolul de nastere prematura, malformatii sau chiar deces.

Nici mama nu este ocolita de primejdii: subnutritie, anxietate, avort spontan, decalcefierea oaselor etc. Iata care sunt riscurile la care se supun aceste femei inconstiente, pentru care propria frumusete primeaza in fata instinctului matern.

Fara parfum pe timpul sarcinii

Femeile care se pregatesc sa aduca pe lume baietei ar trebui sa uite complet de parfumuri sau de cremele de corp inmiresmate si asta deoarece viitoarele progenituri s-ar putea alege cu sterilitate sau chiar cancer testicular la maturitate.

Avertismentul a fost lansat de cercetatorii de la Medical Research Council’s Human Sciences Unit, dupa ce au descoperit ca o parte dintre ingredientii folositi in astfel de produse pot afecta serios sistemul reproducator al fetusilor de sex masculin. Practic, parfumul impiedica activitatea normala a testosteronului pe timpul vietii intrauterine, ceea ce s-ar putea solda cu anomalii testiculare, spermatozoizi in numar mic si risc de cancer testicular.

Mama depresiva? Bebe galagios!

Bucuria nasterii a fost imediat umbrita de noptile albe petrecute cu micutul care nu vrea nici in ruptul capului sa adoarma pana nu se crapa de ziua? Expertii in somn de la University of Michigan au dat verdictul: mamele sunt de vina!

Mai precis, starea sufleteasca a acestora inainte si in primele 6 luni dupa ce au ramas insarcinate. Daca au avut de-a face cu depresii in aceasta perioada, ritmul circadian al fatului nu se formeaza asa cum ar trebui. Rezultatul? In primul an de viata, bebelusul are tendinta de a-si face somnul in timpul zilei, pentru ca noaptea sa inceapa… taraboiul!

Cezariana creste riscul de diabet la copii

Nou nascutii adusi pe lume prin cezariana au cu 20% mai multe riscuri de a dezvolta diabet de tip I in primii ani de viata decat cei nascuti pe cale naturala.

Dupa ce au examinat peste un milion de copii, din 16 tari, oamenii de stiinta din Marea Britanie au ajuns la concluzia ca cea mai comuna forma de diabet, care apare in copilarie, nu este determinata nici de greutatea la nastere, nici de diabetul gestational si nici de varsta mamei, cum se credea pana acum. In plus, se pare ca nici alaptarea la san nu s-a dovedit a fi un factor care sa influenteze aparitia acestui tip de diabet.

Cel mai recent studiu indreapta toata atentia asupra operatiei de cezariana, care pare a fi principala responsabila de aparitia acestei maladii la copil.

Femei precum Nicole Kidman, Angelina Jolie, Victoria Beckham sau Nicole Richie sunt cele care au dat tonul acestui curent primejdios, pregorexia. Milioane de femei le urmaresc cu sufletele la gura, le iau drept model de viata si incearca sa le imite pe cat posibil.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”