8 tipologii de părinți

Află din ce categorie de părinți faci parte!
  • Publicat:
8 tipologii de părinți

Există mai multe tipologii de părinți. Și, pentru că cei mici sunt influențați de mediul în care trăiesc, sunt modelați, cel mai mult, de părinți. Rose Vincent a făcut o clasificare a tipurilor de părinți.

Părinții prea uniți

Sunt acea tipologie de părinți mult prea centrați pe propria relație de cuplu, excluzând copilul, în loc să-l integreze. Din acest motiv, copilul se poate simți respins și poate dezvolta sentimente de frustrare, chiar agresivitate.

Părinții neglijenți

În această categorie intră acei părinți care sunt prea preocupați de carieră, de grijile financiare, cei care stau prea mult la job. Mai pot fi și părinții care au o viață paralelă sau acordă prea mult timp călătoriilor sau hobby-urilor. Astfel, ei neglijează viața de familie, neacordând timp copiilor și încercând să compenseze material. În astfel de situații, copilul nu simte afecțiunea părinților și simte o rană de abandon.

Părinții infantili

Sunt acei părinți lipsiți de maturitate, cei care au devemnit părinți la o vârsta prea tânără și nu sunt în stare să își asume responsabilităților de familie.

Vorbim de femeia copil care iese de sub autoritatea tatălui și intră sub cea a soțului, fiind o persoană dependent, care nu își poate asuma comportamente, decizii, pedepse. Le lasă pe “umerii” soțului.

Bărbatul copil este cel care e pus în fața faptului împlinit atunci când își întemeiază o familie, ca și când au decis alții (proprii părinți) pentru el. El nu își asumă responsabilitatea familiei și a copiilor, pentru că, poate, nici nu i-a dorit. Nu se implică în decizii sau pedepse, o lasă pe soție să și le asume.

Părinții indulgenți

Acești părinți nu impun restricții și apelează rar la pedepse, îi lasă copilului libertatea să se exprime, sunt interesați de latura creativă a copilului, sprijinindu-l, țin la părerea copilului atunci când iau decizii. Copilul crește independent, creativ, încrezător, însă va avea dificultăți în a se supune autorității și normelor.

Părinții autoritari

În această tipologie intră acei părinți reci, detașați de copil, duri și distanți, care obligă copilul să le respecte munca și efortul depus. Ei le impugn copiilor reguli, care, dacă nu sunt respectate cu strictețe sunt însoțite de pedepse. Acești părinți nu acceptă independența copilului, interpretând-o ca fiind o încălcare a normelor.

Părinții protectori

Acești părinți își percep copilul ca fiind fragil, sensibil, având nevoie de protecție și sprijin. Sunt acei părinți veșnic îngrijorați care văd pericole peste tot, fiind foarte atenți la ce are nevoie copilul. Copilul se poate simți sufocat de această protecție, uneori, exagerată și simt nevoia de a se detașa. Unii copii pot dezvolta lipsa încrederii în sine.

Părinții dependenți

Părinții dependenți – penultima dintre cele opt tipologii de părinți – nu se pot desprinde de proprii lor părinți, nu pot lua decizii decât sub îndrumarea familiei de origine. Copiii care cresc cu astfel de părinți devin confuzi și îi adoptă ca autoritate părintească pe bunici. Pot apărea dezechilibre în această familie, tocmai pentru că are loc un schimb de roluri între bunică și mama și bunic și tată.

Părinții democratici

Aceștia au încredere în copil, îi respectă drepturile, sunt flexibili, își încurajează copilul să fie independent și să ia decizii de unul singur. Părinții democratici le oferă copiilor siguranța și sprijinul de care au nevoie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân