Gabor Mate: Mediul este factorul decisiv în apariția ADHD-ului

Gabor Mate este recunoscut pentru cărțile și conferințele despre traumă, adicție, stres și dezvoltare umană.
  • Publicat:
Gabor Mate: Mediul este factorul decisiv în apariția ADHD-ului
Sursa foto: Profimediaimages.ro

ADHD-ul este un diagnostic ce afectează din ce în ce mai mulți copii. În cartea „Minți împrăștiate” scrisă de medicul și psihoterapeutul Gabor Mate, acesta dezvăluie câteva idei ce revoluționează tot ce se știa despre creier, parenting și ADHD.

Ereditatea și mediul copilăriei

Unul dintre firele roșii ale cărții „Minți împrăștiate” este acela că mediul are un impact mult mai mare asupra structurilor și circuitelor creierului omenesc decât se realiza chiar și cu un deceniu în urmă. El modelează materialul genetic moștenit.

Eu cred că este factorul decisiv în a determina dacă deficiențele ADHD vor apărea sau nu la un copil, spune Gabor Mate în partea a doua a cărții sale.

Autorul consideră că fiecare copil al unei familii are parte de personalități diferite ale părinților în funcție de momentele pe care aceștia le traversează (situație economică, relația dintre ei, echilibrul psihologic al acestora, stresul unei situații majore prin care trec – decesul cuiva important, divorț, război), aducând ca argument propria lui situație.

El s-a născut în 1944 din părinți evrei, la Budapesta, într-o perioadă de război în care naziștii urmăreau și asasinau evreii. Fratele lui s-a născut după 2 ani și jumătate, într-un moment de pace, optimism și o imensă ușurare emoțională.

Ceea ce subliniază medicul este că echilibrul psihologic al părinților se schimbase simțitor între nașterea lui și a fratelui său, la fel și gradul de anxietate pe care îl transmiseseră involuntar fiilor lor.

ADHD-ul și sensibilitatea

O altă teorie importantă pe care o pune în lumină Gabor Mate prin această carte este aceea că unele ființe umane sunt mai sensibile decât altele, acest fapt fiind un temperament înnăscut.

Opinia lui este că, în majoritatea cazurilor, ADHD-ul este cauzat de impactul mediului asupra unor copii deosebit de sensibili. Sensibilitatea este motivul pentru care alergiile sunt mult mai răspândite printre copii cu ADHD decât la restul populației.

Este dovedit faptul că acești copii sunt predispuși la a suferi mai frecvent de răceli, infecții ale căilor respiratorii superioare, infecții ale urechii, astm, eczeme.

Deoarece reacțiile emoționale hipersensibile au o componentă fiziologică la fel de importantă ca și răspunsurile alergice ale corpului la substanțe fizice, putem spune pe drept cuvânt, că oamenii cu ADHD au alergii emoționale.

Sintonizare și atașament

Plecând de la ideea că noi, oamenii, avem nevoie de o extrogestație de 9 luni – acea gestație în afara corpului matern –, Gabor Mate consideră că primele 9 luni după naștere sunt cruciale în dezvoltarea noastră psihică. Iar cea care ne-a dat viață (sau cel/care ne îngrijește în acea perioadă) are un rol extrem de important în conturarea viitoarei noastre persoane.

Autorul crede cu tărie că zonele cortexului răspunzătoare de atenție și autoreglare se dezvoltă ca răspuns la interacțiunea emoțională cu persoana pe care o numim figură maternă. Deoarece formarea circuitelor cerebrale ale creierului este influențată de stările emoționale ale mamei, autorul susține că ADHD-ul își are originea în stresul care afectează interacțiunile emoționale ale acesteia cu copilul.

Sintonizarea este acel proces de împărtășire a spațiilor emoționale între mamă și copil. Aceasta este necesară pentru dezvoltarea normală a traiectelor creierului și a aparatului neurochimic al atenției și al autoreglării emoționale. Ori dacă mama a fost deprimată, anxioasă sau preocupată de alte lucruri, copilul s-a simțit abandonat, rejectat, fapt ce-l va determina, inconștient, să se detașeze de realitate.

Disocierea și deconectarea cauzată de ADHD provin dintr-o nevoie de apărare.

Este o modalitate de a face față suferinței emoționale, spune Gabor Mate.

Pentru o persoană cu ADHD, deconectarea este o activitate automată a creierului ce datează din perioada de dezvoltare rapidă a creierului din pruncie, când durerea emoțională era însoțită de lipsa ajutorului.

Suferința cronică a copilului sensibil cu nevoi de sintonizare nesatisfăcută duce la deconectare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”