75% dintre români consideră că interacțiunea cu familia le determină calitatea vieții de familie

Un studiu recent vorbește despre calitatea vieții de familie.
  • Publicat:
75% dintre români consideră că interacțiunea cu familia le determină calitatea vieții de familie

Viața de familie din România este influențată de interacțiunea cu familia, parenting și starea de bine fizică. Cel puțin asta subliniază un studiu realizat cu ocazia Zilei Internaționale a Familiei de CIPRA (Centrul de Informare, Prevenire, Risc și Analiză).

67% consideră că starea de bine emoțională este importantă!

Aspectele cele mai importante care determină calitatea vieții de familie descoperite în acest studiu sunt: interacțiunea cu familia (75%), parenting-ul (73%) și starea de bine din punct de vedere fizic (73%). Pe lângă acestea, pentru respondenți contează într-o măsură mai mică o stare de bine din punct de vedere emoțional (67%) și sprijinul acordat persoanelor cu dizabilități (66%).

Un alt aspect important al studiului este că importanța factorilor familiali și a gradului de satisfacție declarat crește odată cu vârsta. Prin urmare, cei cu vârstele între 18-35 de ani se declară mai puțin mulțumiți de aspectele investigate față de grupele de vârstă peste 35 de ani.

Timpul petrecut în familie generează bucurie!

În privința interacțiunii cu familia, timpul petrecut împreună stârnește cele mai pozitive reacții pentru 76% dintre respondenți, în timp ce procentul cel mai mic este înregistrat de afirmația „Membrii familiei mele vorbesc deschis între ei”, cu doar 70%. Ruptura de comunicare și interacțiune este resimțită cel mai puternic de către tineri, unde acest procent ajunge la 51%. Se pare ca generația 35-44 ani și membrii seniori ai familiei, peste 55 de ani, reușesc să își alinieze valorile și atitudinile vizavi de viața în familie, nivelul lor de mulțumire fiind semnificativ mai ridicat pentru toate aspectele testate.

Parenting-ul este important într-o familie!

Când vorbim de parenting, adică de lucruri ce țin de educație, socializare, grija față de nevoile membrilor familiei, observăm aceleași tipar de comportament pe toate categoriile de vârste. Dacă analizăm ierarhia afirmațiilor, cele mai scăzute procente sunt legate de implicarea părinților pe zona de teme și activități școlare (69%), iar pe primul loc este transmiterea valorilor legate de felul în care se iau decizii (75%).

Starea de bine fizică: în top!

În privința nivelului de satisfacție în ceea ce privește starea de bine fizică, primii doi factori, cu procent egal de 72%, sunt îngrijirile medicale și siguranța percepută, acasă, la serviciu, la școală, în comunitate.

Pe locul 4 din 5 se află nivelul de satisfacție legat de starea de bine emoțională. Cele mai mari procente sunt în rândul adulților, între 35-45 de ani, care simt într-o mai mare măsură că primesc sprijin emoțional de la prieteni și cunoștințe, dar și ca și-au găsit soluții de gestionare a stresului.

Pe ultimul loc se găsesc afirmațiile și calupul de aspecte legate de sprijinul pentru persoanele din familie ce suferă de anumite dizabilități. Pentru acestea, nivelul de satisfacție este undeva la jumătate pentru toate aspectele evaluate – sprijin pentru îndeplinirea obiectivelor, relațiile cu furnizorii de servicii care oferă sprijin acestor categorii de persoane sau sprijinul oferit membrilor cu dizabilități pentru a-și face prieteni.

Realizat pe baza metodologiei CAWI (Chestionare autoaplicate online), studiul a vizat un eșantion reprezentativ de peste 1000 de respondenți din mediul urban și rural mare, femei și bărbați cu vârsta de peste 18 ani.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”