8 motive pentru care copilul tău nu poate dormi

Copilul tău nu poate dormi? Uite câteva sfaturi care te pot ajuta să-i oferi copilului tău odihna de care are nevoie!
  • Publicat:
8 motive pentru care copilul tău nu poate dormi
8 motive pentru care copilul tău nu poate dormi Sursa foto; Pexels

Problemele de somn sunt frecvente în rândul copiilor, mai ales când sunt mici. Insomnia, frica de culcare, somnambulismul și scutecele umede pot perturba calitatea somnului copilului tău. În plus, unii copii s-ar putea să nu se simtă obosiți atunci când vine ora de culcare, în timp ce alții prezintă probleme în a adormi fără un părinte prezent.

Părinții se pot simți extenuați în cazul în care au un copil care adoarme greu, este agitat pe parcursul somnului sau trezirile din timpul nopții sunt dese. Cu puțină răbdare și disciplină, poți să-ți ajuți copilul să-și depășească dificultățile de somn și nopțile să devină mai odihnitoare, atât pentru tine, cât și pentru cel mic.

Motive pentru care copilul tău nu poate dormi

Înainte de a descoperi modalitățile prin care să-ți ajuți copilul în astfel de momente chinuitoare, află care sunt motivele pentru care copilul tău are dificultăți în a dormi.

  1. Sunt prea mici

Puțini bebeluși dorm pe toată perioada nopții. În primele două luni, nou-născuții dorm între 12 și 18 ore pe zi. Majoritatea bebelușilor încep să doarmă pe toată durata nopții începând cu vârsta de 9 luni. Chiar și atunci, toată durata nopții înseamnă doar 5-6 ore la rând.

  1. Sunt prea obosiți

Copiii au nevoie de 11-14 ore de somn la fiecare 24 de ore, incluzând somnul de noapte și cel de pe timpul zilei. Rutina reprezintă cheia spre succes, așa că setează ore fixe de somn, de trezire, de hrănire și de joacă.

  1. Lipsește o rutină de somn

A face aceleași lucruri în fiecare seară, înainte de culcare, îl va ajuta pe cel mic să știe când este timpul pentru somn. Creează-i o rutină de seară pentru a-l relaxa și a-l scoate din starea de joacă. Poți recurge la o astfel de rutină începând cu vârsta de 4 luni.

  1. Lipsa somnului pe timp de zi

Dacă micuțul tău nu se odihnește corespunzător pe timp de zi, acesta ar putea să aibă dificultăți în a adormi pe timp de noapte. Majoritatea bebelușilor au nevoie de două sau trei reprize de somn pe timp de zi, în timp ce copiii au nevoie doar de una. Când copilul tău pare obosit pe timpul zilei, lasă-l să doarmă.

  1. Elimină ecranele din camera lor

Telefoanele, calculatoarele, jocurile video sau televizoarele pot fi irezistibile pentru copii și de aceea este mai bine să le ții la distanță. Chiar și copiii au nevoie de câteva momente de relaxare înainte de a adormi, așa că elimină tot ce înseamnă lumină UV din preajma celui mic.

  1. Coșmaruri

Ocazional, copiii au coșmaruri pe timpul nopții. Acest lucru este perfect normal, dar poate fi destul de șocant pentru cei mici. Îmbrățișează-ți copilul după fiecare coșmar și asigură-te că se odihnește suficient. În cazul în care coșmarurile nu se opresc și sunt mult prea frecvente, anunță pediatrul.

  1. Somnambulism

Unii copii sunt somnambuli. Ei pot merge prin casă, pot vorbi, se pot ridica în pat sau pot face diferite lucruri. Ochii lor s-ar putea să fie deschiși, dar cu toate acestea, nu sunt conștienți. Nu-ți trezi copilul atunci când este somnambul. S-ar putea ca acesta să se sperie foarte tare. Încearcă să-i ghidezi cu blândețe spre direcția patului.

  1. Alergii, astm și alte afecțiuni

Unele probleme de sănătate ar putea să-ți țină copilul departe de acel somn odihnitor. Nasul sensibil din cauza alergiilor, răcelile și astmul îl poate face pe cel mic să aibă dificultăți respiratorii. Pentru bebeluși, colicii sau durerile de dinți pot fi cauzatoare de durere și de asemenea, pot perturba calitatea somnului. Pediatrul este singurul în măsură care poate să te ajute în această privință.

Semne care indică lipsa somnului copilului tău

Dacă micuțul tău nu doarme suficient, s-ar putea să se confrunte cu:

  • Stări de iritabilitate, de emoție excesivă
  • Probleme de concentrare la școală sau acasă
  • Somn în mașină în timpul călătoriilor
  • Dificultate în a ține pasul cu conversațiile și dorința de distanțare
  • Somnolență înaintea orei obișnuite de somn

Când copilul tău se trezește des pe perioada nopții sau are probleme în a adormi, s-ar putea ca acesta să se confrunte cu insomnie, una dintre cele mai mari probleme de somn în rândul copiilor.

Surse: webmd.com, helpguide.org, nytimes.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân