5 reguli de urmat atunci când copilul tău nu merge la şcoală. Ce trebuie să faci cu el acasă.

În acesta perioadă, ingeniozitatea părinţilor este pusă la încercare. Iată câteva sugestii de ajustat şi chiar de a îmbogăţi programul celui mic.
19.03.2020
5 reguli de urmat atunci când copilul tău nu merge la şcoală. Ce trebuie să faci cu el acasă.
foto shutterstock/5 reguli de urmat atunci când copilul tău nu merge la şcoală. Ce trebuie să faci cu el acasă.

Epidemia de coronavirus a adus cu sine şi închiderea temporară a şcolilor şi grădiniţelor. Chiar dacă se bucură la început de vacanţă, copiii se vor plictisi, mai ales că trebuie limitate la maxim ieşirile în exterior. În acesta perioadă, ingeniozitatea părinţilor este pusă la încercare. Iată câteva sugestii de ajustat şi chiar de a îmbogăţi programul celui mic, atunci când staţi cu el acasă

Programul de somn şi rutina zilnică

Trebuie păstrate pe cât mai mult posibil. Trezirea de dimineaţă, toaleta corporală, mic dejun – la fel ca un program normal de şcoală.
Cum puteţi diversifica? Program de înviorare la domiciliu – exerciţii vesele de educaţie fizică pentru cei mici – vă puteţi inspira aici. Sau le puteţi inventa împreună cu el, pe muzica lui preferată.

Învăţare prin joc

Nu sunteţi profesori şi nici cel mic nu are pretenţia să fiţi, de aceea puteţi inversa rolurile, altfel încât temele să nu fie o corvoadă. Fiţi voi elevul şi rugaţi-vă copilul să intre în rolul profesorului/educatorului. În funcţie de clasa/grupa pe care o frecventează, veţi putea astfel verifica ce şi cât a reţinut cel mic din materiile predate, iar el va fi încântat să-şi îmbogăţească cunoştinţele cot la cot cu dumneavoastră.
Respectaţi regula, în funcţie de vârsta copilului – 30-40 de minute învăţare, 10-15 minute de pauză. Pentru a rămâne la curent cu materia parcursă, contactaţi profesorii/colegii – multe cadre didactice ţin lecţii on line.
De asemenea, aici puteţi accesa gratuit materii şi cursuri din programa  preşcolară, primară, gimnazială şi liceu. Trebuie doar să va faceţi un cont.

Programul de masă

În mod normal, nu toţi părinţii pot lua prânzul cu cel mic, în timpul săptămânii. Profitaţi de această oportunitate solicitând ajutor în pregătirea mesei (desigur, fără a-l pune în pericol), în aranjatul mesei şi a mesei luate împreună.

În loc de ieşit afară – divertisment on line

Accesul spectatorilor în sălile de teatru nu mai este permis, dar câteva instituţii vin în sprijinul celor mici şi transmit spectacole live sau înregistrate. De asemenea, există muzee din Romania sau din afară care oferă tururi virtuale, site-uri cu platforme interactive de joc, reţele de socializare care oferă variante distractive de educaţie şi chiar grădini zoologice cu live streaming.


Separaţi, dar împreună – online

Copiii vor simţi rapid lipsa socializării cu colegii, aşa că puteţi organiza întâlniri prin intermediul telefonului şi, de ce nu, puteţi pune la cale petreceri via Skype Facetime sau orice altă variantă ajută la vizualizarea de la distanţă.
De asemenea, temele pentru acasă  sunt deja colectate cu fotografii sau înregistrări cu cei mici în timp ce le efectuează, multe cadre didactice colecţionează albume foto /video din această perioadă pentru a le viziona la reînceperea activităţii împreună cu copiii.

Cei şapte ani de acasă – o şansă în plus

Este un moment potrivit pentru a fixa şi mai bine în mintea celui mic ce înseamnă reguli de igienă. Există deja iniţiative ale grupurilor de educatori, profesori şi părinţi care solicită înregistrări cu cei mici spălându-se corect pe mâini. De asemenea, alături de copii, părinţii pot învăţare despre prevenţie şi informare, într-o perioadă mai complicată, dar care poate fi avea şi efecte benefice pe termen lung.
Redacţia „Ce se întâmplă, doctore?” stă acasă, lucrează pentru dvs şi vă îndeamnă să vă protejaţi. Fiţi responsabili şi informaţi-vă din surse sigure.


 

Raluca Neagu
Raluca Neagu

Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.

citește mai mult
Recomandare video
Dr. Mihaela Sebeni: mamografia, o investigație de o importanță covârșitoare de peste 120 de ani