Economisește bani la facturi – 13 sfaturi de la irlandezi

Gesturi mărunte pot salva sume mari de bani la bugetul anual. Iată ce fac irlandezii preocupați de sustenabilitate în turism dar și facturi mai mici la utilități.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Economisește bani la facturi – 13 sfaturi de la irlandezi
Banii te frustrează? foto: Shutterstock

Până nu demult, pentru unii oameni părea un moft să fii preocupat de ecologie, de bunăstarea naturii. Ei bine, încălzirea globală, efectele pandemiei de coronavirus dar și creșterea prețurilor la facturile de energie electrică și gaz din contextul războiului dintre Rusia și Ucraina, au dat cel puțin de gândit. Nu doar ca să salvezi natura este important să ai grijă la consumul de energie ci și pentru bunăstarea financiară.

Am vizitat de curând o pensiune sustenabilă din Irlanda și iată ce gesturi pentru protejarea resurselor dar și a naturii aplică clienții. Toate acestea sunt ușor de urmat și acasă.

Folosește atunci când încălzești apă, exact cât îți trebuie. De exemplu, dacă vrei o cană de ceai, nu încălzi un litru de apă.

Refolosește apa fiartă și răcită, atunci când este cazul.

Pornește spălătorul de vase doar când este plin și folosește programul eco.

Ia mereu la tine pentru cumpărături pungi reutilizabile

Reutilizează pungile din plastic, pungile din hârtie. Dă mai departe chiar și pungile de cadou. O pungă din bumbac este perfectă pentru cumpărături în schimbul celor din plastic.

Atunci când speli legume, fructe, nu lăsa apa să curgă. Le poți spăla într-un castron.

Folosește sticle din sticlă căci le poți reutiliza ușor. Evită plasticul.

Conectează-te cu natura cât mai des, zilnic de preferință. Dar fă excursii mergând pe jos. Nu folosi mașina sau mijloacele de transport în comun.

Folosește resursele din bucătărie pe care le ai deja pentru a găti. Spre exemplu, dacă ai deja o răzătoare manuală, cuțite bune, tocător, poți amâna momentul până să cumperi o răzătoare electrică pentru legume.

Tu știi câtă apă consumi la duș?

Fă dușuri scurte. Asftel economisește 10 litri la fiecare minut pe care l-ai petrece în duș.

Oprește apa cât te speli pe dinți.

Nu lăsă apa să curgă cât te bărbierești.

Când simți că îți este frig, o pungă cu apă caldă poate fi o soluție mai economică pentru a te încălzi decât să dai drumul la centrală.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân