Cât de sigure sunt vasele în care gătești? Experții au testat ceramica, teflonul, oțelul inoxidabil și sticla și dau verdictul

  • Publicat:
Cât de sigure sunt vasele în care gătești? Experții au testat ceramica, teflonul, oțelul inoxidabil și sticla și dau verdictul

Dacă ești pasionat de gătit sau pur și simplu îți place ca familia ta să aibă mereu pe masă mâncare caldă, știi că pe piață există o mare varietate de vase de gătit. Oțel inoxidabil, sticlă, teflon, fontă, cupru și lista poate continua. Dar unele vase de gătit sunt mai sănătoase decât altele și poate fi dificil să știi care este cea mai bună alegere.

Care are cea mai bună calitate a materialului? Există vreunul care să fie recunoscut ca fiind cea mai bună variantă antiaderentă? Și, cel mai important, ce tip de vas este cel mai sigur pentru gătit

În timp ce faci cumpărături, vei întâlni două tipuri principale de vase de gătit: ceramică și PTFE (mai cunoscut sub numele său de marcă, Teflon).

PTFE este cel mai bine cunoscut pentru calitatea sa nonaderentă. Cu toate acestea, au existat îngrijorări cu privire la substanțele chimice folosite în stratul antiaderent și implicațiile sale pe termen lung pentru sănătate.

Studii anterioare au arătat că acidul perfluorooctanoic (PFOA) folosit pentru a produce teflonul a fost asociat cu cancerul. Această substanță chimică nocivă a fost ulterior interzisă.

În schimb, vasele de gătit ceramice sunt făcute dintr-un derivat de nisip, rezultând o suprafață netedă și antiaderentă.

Iată ce să iei în considerare atunci când alegi vasele de gătit care sunt cele mai sănătoase pentru tine și familia ta.

Cum alegi cele mai sigure vase de gătit

Atunci când alegi un vas de gătit pentru casa ta, este important să iei în considerare ceea ce este cel mai sigur pentru utilizare pe termen lung. Și, tehnic vorbind, alegerile „cele mai sănătoase” în materie de vase de gătit nu sunt nici ceramica, nici teflonul, ci sticla și oțelul inoxidabil.

„Dacă poți să folosești sau să achiziționezi sticlă sau Pyrex, vase de gătit din oțel inoxidabil, acestea sunt alegeri mai sănătoase pentru utilizare pe termen lung/viață”, a declarat Jim Perko, bucătar-șef în Center for Integrative & Lifestyle Medicine la Cleveland Clinic, pentru Health.

Există mai mulți factori de luat în considerare, inclusiv tipul de metal de bază, acoperirea și modul în care este aplicată.

În cele mai multe cazuri, vasele de gătit ceramice sunt realizate din metal și acoperite cu un material nonaderent (în mod obișnuit silicon). Acesta este relativ mai sigur la temperaturi mai mari, dar unele mărci pot utiliza o acoperire care conține metale grele.

Substanța chimică din produsele originale Teflon a fost interzisă încă din 2014 (PFOA). Produsele Teflon mai recente utilizează PFAs, deși cercetările asociază și aceste substanțe chimice cu preocupări privind sănătatea.

„Deoarece există multe mărci diferite de vase ceramice și Teflon, tipul real de acoperiri și modul în care sunt aplicate, dar și tipul de metale din care este făcut cu adevărat vasul, există multe variabile ale longevității și siguranței asociate”, a explicat Perko.

Deoarece atât produsele ceramice, cât și cele Teflon conțin un strat de acoperire, iar vasele din sticla și din oțel inoxidabil nu îl au, aceasta face din ultimele două o alegere mai sigură și mai sănătoasă.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân