Vase bune vs. vase periculoase. Topul celor mai bune vase de gătit

Gătiţi cu plăcere? Atunci ţineţi cont şi de vasele pe care le cumpăraţi! Folosiţi cu măsură obiecte de aluminiu, cupru sau căptuşite cu teflon de slabă calitate. Ca şi cazul alimentelor, ce e testat de mii de ani rămâne în topul recomandărilor. Aflaţi imediat care sunt cele mai sănătoase opţiuni!
  • Publicat:
Vase bune vs. vase periculoase. Topul celor mai bune vase de gătit

Gătiţi cu plăcere? Atunci ţineţi cont şi de vasele pe care le cumpăraţi!
Folosiţi cu măsură obiecte de aluminiu, cupru sau căptuşite cu teflon de slabă calitate.
Ca şi cazul alimentelor, ce e testat de mii de ani rămâne în topul recomandărilor.

Aflaţi imediat care sunt cele mai sănătoase opţiuni!


Vasele din aluminiu conduc uniform căldura şi sunt preferate de mulţi producători industriali. Dar aluminiul poate ajunge în compoziţia mâncărurilor preparate termic şi se poate depune în special în structurile nervoase. Există studii care indică faptul că aluminiul poate contribui la apariţia bolii Alzheimer.

Aluminiul este inclus pe lista celor mai nocive 200 de substanţe toxice, realizată de Departamentul de sănătate al SUA (U.S. Department of Health and Human Services). Pe piaţă, există vase de gătit din aluminiu acoperite cu teflon sau ceramică. Acestea nu permit aluminiului să intre în contact cu mâncarea decât în cazul unei deteriorări (zgârieturi). Aşadar, odată învelişul deteriorat, nu mai folosiţi vasul.

În privinţa teflonului există deja controverse pe piaţă. Au apărut studii care fac legătura între teflon şi diverse tipuri de cancer. Motivul este prezenţa acidului perfluorooctanoic sau PFOA, dar şi a cadmiului şi plumbului. Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA a introdus deja pe lista substanţelor periculoase PFOA şi a cerut companiilor să înlocuiască PFOA cu alte materiale. Şi aceasta până în 2015.

Vasele din cupru sunt, de asemenea, de evitat. Cuprul este necesar în alimentaţia umană, iar limita maximă este de 10 miligrame zilnic. Dar o cantitate mare de cupru poate ieşi din vasul de gătit sub influenţa căldurii. Se ştie că alimentele cu aciditate ridicată favorizează absorbţia cuprului. Aşadar, există riscul intoxicării.

Topul celor mai bune vase de gătit

Lut

Vasele din lut au fost inventate acum mii de ani. Sunt în continuare cele mai bune. Nu au reactivitate în contact cu alimentele şi emit o căldură eficientă pentru gătit. Rezistă la temperaturi mari şi nu doar la cuptor. Există vase groase care se pretează inclusiv la foc deschis. Vasul se încălzeşte uşor şi nu reprezintă nici un pericol pentru alimentele gătite.

Piatră

După descoperirea focului, oamenii nu găteau, culmea, la foc deschis, ci pe pietre încălzite, deci prin coacere. Erau deştepţi? Erau pentru că flacăra directă în combinaţie cu proteinele animale sau cu grăsimea dezvoltă compuşi cancerigeni. Dacă însă coaceţi carne şi legume pe piatră încălzită, atunci procesul de gătire este blând. Iar piatra, un element din natură, nu elimină compuşi periculoşi prin încălzire. Pietrele de gătit se găsesc în magazinele de electrocasnice şi sunt încălzite pe un sistem electric.

Sticlă

Şi sticla a fost inventată timpuriu şi se consideră până acum cel mai bun material pentru stocarea alimentelor. De asemenea, sticla este extrem de bună pentru gătitul la cuptor. Sticla de yena este un material inert, ceea ce înseamnă că nu va interacţiona cu alimentele, nici chiar cu cele acide.

Ceramică

Este, de asemenea, un material potrivit atât pentru tigăi, cât şi pentru vase mari destinate preparării la cuptor. Folosiţi cu încredere vasele integrale din ceramică, dar şi pe cele căptuşite cu ceramică în strat gros. Atenţie, când se deteriorează trebuie aruncate!

Inox (metal inoxidabil)

Inoxul este stabil la temperaturi ridicate şi nu eliberează substante nocive în alimente. Când cumpăraţi un vas din inox, aveţi grijă să nu aibă în interior elemente care susţin coada vasului şi care, de obicei, sunt confecţionate din aluminiu.

Email

Şi în cazul vaselor din email, un material sănătos, trebuie să fiţi atenţi ca să nu fie deteriorate. Chiar şi la o mică zgârietură, trebuie aruncate. Emailul este antibacterian, complet inert (dacă este intact), indiferent de temperatura la care se găteşte, nu reţine resturi alimentare sau mirosuri.

Wok

Este împrumutat din bucătăria asiatică. Iată ce spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi despre el:

“Acest vas a câştigat tot mai mulţi adepţi deoarece forma sa permite amestecarea uniformă a cărnii, a peştelui, a legumelor. În acelaşi timp, reduce la minimum cantitatea de ulei folosită. Alimentele necesită, de asemenea, un timp redus de preparare şi astfel îşi menţin proprietăţile nutritive”.

Dacă vă cumpăraţi wok fabricat pe o bază de aluminiu, aveţi grijă să nu zgâriaţi teflonul, astfel încât alimentele să intre în contact cu aluminiul încălzit.

Atenţie la microunde!

Indiferent de vasul în care aţi gătit, nu încălziţi mâncarea la microunde.
“Microundele încălzesc rapid mâncarea, dar, în acelaşi timp, alterează glucidele, lipidele, proteinele, vitaminele şi enzimele, iar radiaţiile emanate cresc şi de 10-12 ori cantitatea de bisfenol A dintr-un recipient de plastic”, spune prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

Nu gătiţi nici în staniol, este o altă recomandare. ‘’Ionii de aluminiu pot ajunge în alimente şi, odată ingeraţi, au un efect toxic, în special asupra creierului. În top se află afecţiunile neurovegetative (Alzheimer, Parkinson), anemie, afecţiuni pulmonare. În plus, împiedică absorbţia calciului, crescând astfel riscul de osteoporoză sau alte boli ale oaselor”, atrage atenţia prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

Şi nu păstraţi nici un produs alimentar în recipiente de plastic, ci doar din sticlă, din ceramică sau din inox. Contaminarea cu produşii din plastic se face dacă alimentele sunt încălzite la microunde, prin contactul cu un lichid foarte cald sau cu mâncare acidă (mâncăruri grase, brânzeturi, lactate, dulciuri). De fiecare dată când cumpăraţi caserole de plastic, verificati codul de reciclare de pe ambalaj. Dacă observaţi cifra 3 sau 7, atunci acea caserolă sigur nu trebuie să ajungă în frigider.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Top 3 categorii de boli agravate de soare
Top 3 categorii de boli agravate de soare
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”