TOP 10 rase de câini de pază

Chiar dacă majoritatea patrupedelor acţionează instinctiv, există anumite rase recunoscute pentru temperamentul lor protector, puterea fizică, loialitatea, curajul şi rezistenţa de care dau dovadă atunci când este vorba despre o ameninţare.
  • Publicat:
TOP 10 rase de câini de pază

De-a lungul istoriei, câinele – cel mai bun prieten al omului – şi-a câştigat reputaţia de bun apărător al căminului şi stăpânului.

Chiar dacă majoritatea patrupedelor acţionează instinctiv, există anumite rase recunoscute pentru temperamentul lor protector, puterea fizică, loialitatea, curajul şi rezistenţa de care dau dovadă atunci când este vorba despre o ameninţare.

Anca Ivan, specialist ANIMAX (www.animax.ro), ne spune care sunt cele mai indicate rase de câini pentru pază.
 

Cele mai bune rase de câini de pază

Câinii de pază se încadrează în 10 grupe care diferă între ele în funcţie de caracteristici şi utilităţi. Dintre acestea, cele mai răspândite rase de talie gigant sunt Ciobănescul carpatin şi Ciobănescul mioritic.

Dintre rasele de talie mare se numără Ciobănescul german, Rottwailerul, Golden Retrieverul, Labradorul. Cele mai potrivite rase de câini pentru protecţie din categoria de talie medie şi mică sunt Chow-chow, Westie, Teckel şi Schottish terrier.

La casă sau la apartament?

Rasele de câini de talie mare şi foarte mare pot fi folosiţi cu succes pentru viaţa la curte. Aceştia năpârlesc mai mult şi au nevoie de un spaţiu mult mai mare pentru mişcare.

La polul opus, rasele de câini de talie mică sunt mai sensibile, unele dintre acestea – cum ar fi Teckel-ul – au blăniţa foarte scurtă şi ar fi destul de greu pentru ele să facă faţă iernilor geroase, motiv pentru care sunt rase ideale pentru traiul în apartament.

Şi animalele socializează!

Pentru a putea fi un excelent câine de pază, un accent deosebit se pune pe socializarea acestor animale. Este foarte important ca acest proces să înceapă cât mai de timpuriu şi să continue pe tot parcursul vieţii.

Încă de la vârste foarte mici, aceşti câini trebuie să vină în contact cu lucruri şi situaţii noi, cu obiecte, cu copii, deoarece majoritatea raselor sunt suspicioase cu străinii, cu experienţele noi şi este foarte benefic ca animalul să treacă prin cât mai multe experienţe pozitive, pentru a putea face deosebirea dintre ce poate reprezenta o ameninţare şi ce nu.

Cum trebuie educaţi şi îngrijiţi câinii de pază

Educaţia este fundamentală  pentru a avea un bun câine de pază şi protecţie. În funcţie de specificul obiectivului protejat, dresajul poate avea grad înalt de specialitate (de exemplu, în cazul câinilor folosiţi în poliţie) sau un grad mai redus de specialitate (pentru câinii folosiţi în protejarea familiilor, a curţilor).

În privinţa alimentaţiei, trebuie să se ţină cont de mai mulţi factori: vârsta, talia animalului, mediul în care trăieşte, de activitatea pe care o desfăşoară, precum şi anumite stări fiziologice.

Necesarul energetic al câinilor care trăiesc afară este diferit de cel al animalelor care îşi duc viaţa în apartament. În prima situaţie, câinii desfăşoară o activitate fizică mult mai intensă şi au un consum energetic mult mai ridicat pentru menţinerea temperaturii corporale. Prin urmare, este necesară o hrană de foarte bună calitate, suplimentată cu minerale care să asigure dezvoltarea sistemului osos, protejarea articulaţiilor şi a ţesutului muscular.

Acest lucru poate însemna, de asemenea, costuri mai ridicate de întreţinere, în special pentru stăpânii de câini de talie mare. De asemenea, câinii crescuţi la curte sunt mai predispuşi la a contracta diverşi paraziţi, mai ales externi. În schimb, câinii de apartament sunt mai expuşi riscului de obezitate sau tulburări osteo-articulare.

Câinii şi copiii…

Pentru familiile cu copii mici se recomandă câinii de pază de talie mică, pentru că aceştia sunt mereu veseli şi foarte toleranţi la şotiile prichindeilor.
În cazul câinilor de talie mare şi foarte mare, se recomandă ca apropierea de cei mici să fie supravegheată de un adult, pentru că aceştia sunt câini dominanţi, care deţin o forţă mult mai mare şi pot surveni accidente (în special rasa Rottweiler).

Însă există şi câini de talie mare foarte prietenoşi cu cei mici, cum ar fi Labradorul, Goldenul sau Ciobănescul german.

Dar toţi câinii de pază, dacă beneficiază de un dresaj specific, pot deveni excelenţi membri ai familiei!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Decorează-ţi casa cu buget mic!
Decorează-ţi casa cu buget mic!
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”