Ce nevoi de hrană au câinii şi pisicile în plină iarnă

20% din caloriile consumate zilnic asigură termoreglarea. Acest procent este valabil şi pentru oameni, şi pentru câini, şi pentru pisici. Dar cele 20% din energia adusă din hrană se consumă la temperatura de aproximativ 20 de grade Celsius. Nu în condiţii de iarnă şi, eventual, de temperaturi negative.
  • Publicat:

20% din caloriile consumate zilnic asigură termoreglarea. Acest procent este valabil şi pentru oameni, şi pentru câini, şi pentru pisici. Dar cele 20% din energia adusă din hrană se consumă la temperatura de aproximativ 20 de grade Celsius. Nu în condiţii de iarnă şi, eventual, de temperaturi negative.

Haideţi să vedem ce nevoi de hrană au câinii şi pisicile în plină iarnă!

 

Un câine ţinut afară va aloca energie suplimentară pentru menţinerea temperaturii corpului. Animalul va avea astfel nevoie de suplimentarea raţiei zilnice de calorii. Din acest motiv, medicii veterinari insistă să le oferiţi hrană uscată, bogată în vitamine şi minerale. Cantitatea de hrană se măreşte cu cel puţin 20% în perioada de iarnă.
 

 

 

Dar acest procent creşte în cazul în care temperatura scade sub minus 5 grade Celsius. Pe lângă hrana uscată, oferiţi-i câinelui, o dată pe zi, o supă caldă din oase şi carne. În supă puneţi şi rădăcinoase, ca să devină şi mai nutritivă. Să revenim însă la hrana uscată.

Citiţi cu atenţie eticheta, indiferent de produs, aşa cum e indicat să o citiţi pentru orice aliment pe care îl cumpăraţi pentru hrana voastră. Iar în timpul iernii nu ar strica o discuţie cu veterinarul la care mergeţi de obicei la consultaţii.

3 categorii de nutrienţi

Regula de bază este următoarea, pe lângă mărirea cantităţii de hrană – animalul are nevoie, obligatoriu, de toate cele 3 categorii mari de nutrienţi. În ordinea importanţei, iarna sunt: proteinele pe primul loc, apoi lipidele şi în cele din urmă glucidele. Aşadar, iarna, hrana corectă este hiperproteică.

Ce să nu conţină hrana unui câine?

Indiferent de anotimp, hrana pentru câini nu trebuie să conţină gluten, deoarece proteina din cereale e dovedit alergenă pentru un carnivor. Evitaţi şi hidrolizatele proteice, deoarece cei mai mulţi producători nu declară sursa de proteină care a fost supusă unui proces tehnologic de prelucrare intensă. În mod normal, sunt necesare doar 2 mese, dar iarna e posibil să adăugaţi încă o masă, dar doar la animalele tinere. În condiţiile unor temperaturi extreme, câinii au nevoie de suplimente de vitamine şi minerale.

Ce faceţi cu puii în plină iarnă?

După înţărcare, căţeluşii au nevoie de o hrană hiperproteică, de asemenea, care abundă în minerale şi vitamine. Pentru ei se începe cu câteva conserve de carne şi apoi se trece treptat la hrană uscată. În prezent, hrana pentru câini conţine şi vitamina C. Vitamina C, care este sintetizată de metabolismele câinelui adult (spre deosebire de oameni care nu reuşesc să-şi sintetizeze singuri acest element esenţial), trebuie adăugată în hrana puilor. Aceştia nu au sisteme metabolice bine puse la punct, deci vor avea nevoie de aport extern de vitamina C.

Cum se hrăneşte pisica?

Pisicuţele care nu au un adăpost suferă intens în timpul iernii. Cele care locuiesc în case însă, cu nivel redus de activitate şi fără expunere substanţială la frig, trec iarna uşor. Pisicuţele care se joacă câteva ore în frig au nevoie de dublarea hranei faţă de exemplarele care stau doar la căldură. Pe de altă parte, ţineţi cont de o realitate fiziologică. Pisica este mai carnivoră decât câinele. Anumiţi aminoacizi (trebuie să îi căutaţi pe eticheta produselor destinate pisicilor) sunt esenţiale pentru feline. Este vorba despre taurină în principal. Când luaţi hrană uscată, aveţi grijă să conţină taurină.

3 reguli sunt de bază într-o iarnă rece: cantitatea de hrană trebuie să crească cu minimum 20%, în funcţie de temperatura exterioară,  hrana să devină hiperproteică iar a  treia regulă devine importantă doar pentru animalele tinere – 3 mese pe zi în loc de 2!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alimente toxice pentru câini şi pisici
Alimente toxice pentru câini şi pisici
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”