Cum a devenit trandafirul roșu simbolul suprem al iubirii?

  • Publicat:
Cum a devenit trandafirul roșu simbolul suprem al iubirii?

Foarte mulți dintre noi obișnuim să oferim un buchet de trandafiri roșii doamnelor și domnișoarelor din viața noastră în semn de afecțiune. Există peste 500.000 de specii de flori atestate oficial în lume, multe dintre ele la fel sau chiar mai frumoase decât trandafirii roșii, și totuși când dorim să oferim un cadou romantic prima alegere în materie de flori rămân trandafirii roșii. Învăluiți în mit și mister, obiceiul de a-i oferi dăinuie de milenii.

Florăria Bloomeria îți oferă un mic ghid al istoriei trandafirilor roșii, de unde provine denumirea lor, precum și importanța și simbolistica lor de-a lungul timpului.

Dovezile arheologice arată că trandafirii au apărut acum aproximativ 35 de milioane de ani, iar în prezent există peste 150 de specii de Genus Rosa sau trandafiri, așadar nu este de mirare că sunt menționați în izvoarele istorice de mii de ani. Însăși denumirea vine de la zeul grec al iubirii, Eros.

Se spune că Afrodita, zeița frumuseții, fermecată de frumusețea acestor flori, le-a denumit în cinstea fiului ei Eros.

Cultivarea trandafirilor în grădini este un obicei vechi de peste 5 000 de ani pus în practică de către chinezi.

În perioada de glorie a Imperiului Roman, trandafirii erau folosiți în scopuri medicinale, pentru parfumuri sau pentru a face un covor din petale de câte ori împăratul român era primit în vizite de către înalții demnitari.

Cuplurile de tineri căsătoriți obișnuiau să poarte coroane de trandafiri iar patul conjugal era ornat cu petale de trandafiri roșii.

În cursul secolului al XV-lea, în Anglia trandafirii erau folosiți ca simbol al caselor regale, trandafirii albi simbolizau Casa de York iar cei roșii Lancaster, așadar conflictul dintre cele două case regale a rămas intitulat în istorie ca „Războiul trandafirilor”.

Până și în opera lui Shakespeare, trandafirii sunt florile care sunt menționate cel mai des, de nu mai puțin de 70 de ori.

În secolul al XVII-lea, trandafirii erau la așa mare căutare încât regalitatea vremii îi considera drept moneda legală, fiind folosiți adesea drept moneda de schimb sau în trocuri.

În perioada Victoriană din secolul al XIX-lea, cuplurile tinere obișnuiam să apeleze la floriografie sau „limbajul florilor”, pentru a-și trimite mesaje unul altuia. În limbajul florilor, trandafirii roșii simbolizau iubirea, pasiunea și devotamentul.

Trandafirii roz erau folosiți pentru a transmite sentimente precum afecțiunea sau admirația, în timp ce trandafirii albi simbolizau puritatea și adevărul.

Trandafirii roșii sunt folosiți și în zilele noastre în filme, de exemplu pentru a simboliza romantismul și relațiile amoroase.

În funcție de numărul trandafirilor din buchet aceștia pot avea o însemnătate diferită:

  • 1 Trandafir – Reprezintă dragostea la prima vedere.
  • 2 Trandafiri – Dragostea împărtășită și afecțiunea.
  • 10 Trandafiri – Dragostea ce reprezintă perfecțiunea.
  • 11 Trandafiri – Dragoste profundă și prețuită.
  • 15 Trandafiri – Se oferă în semn de iertare pentru o persoană dragă.
  • 50 Trandafiri – O iubire fără margini și bariere.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân