Trandafirii – florile iubirii, sănătăţii şi plăcerii

Infuzia din petalele de trandafiri ajută la decongestionarea gâtului roșu și deblochează căile respiratorii, fiind astfel un remediu excelent pentru răceală sau gripă.
  • Publicat:
Trandafirii - florile iubirii, sănătăţii şi plăcerii
Foto: envato

Roșii, roz, albi, galbeni, catifelați, cărnoși, mari sau mici, boboci sau dramatic înfloriți, trandafirii ascund în spatele splendorii lor o poveste interesantă, care începe în Antichitate și continuă să se depene până în zilele noastre.

Secole de-a rândul, florile iubirii au demonstrat că sunt înzestrate cu puteri mai mari decât cea de seducție, arătându-ne că pot fi un adevărat panaceu.

Originari din Asia, trandafirii au traversat mari și oceane, metamorfozându-se într-atât încât au ajuns astăzi să numere peste 30.000 de specii, în toate colțurile lumii. De la medicină, gastronomie și frumusețe, aceste flori reprezintă ceva mai mult decât un simbol și o valoare estetică.

Știați probabil că, indiferent de culoare, un buchet de trandafiri poate impresiona orice femeie, doar este un simbol al dragostei și frumosului, că între două borcane cu dulceață, bunicile noastre își împrospătau tenul cu apă de roze și că numele i-a fost implicat în războaie, campanii politice și acțiuni religioase. Dar știați că petalele sunt doldora de vitamina C, că infuzia de petale combate constipația, domolește gâtul roșu, iar pudra are acțiune antiinflamatorie?

Ușurați digestia cu un ceai de trandafiri

Începând cu secolul al XVII-lea și până astăzi, medicina nu i-a negat trandafirului beneficiile aduse sănătății, petalele acestuia fiind bogate în vitaminele E, D, B și A, acid malic și citric, zinc, calciu, tanin, fier, fosfor.

Studiile arată că infuzia din petalele sale ajută la decongestionarea gâtului roșu și deblochează căile respiratorii, fiind astfel un remediu excelent pentru răceală sau gripă.

De asemenea, pentru că are un efect răcoritor, ceaiul mai poate fi folosit și în caz de febră. Și persoanele care au probleme cu tranzitul intestinal se pot bucura de beneficiile trandafirului, căci același ceai are un efect ușor diuretic, tonic digestiv, ajutând la restabilirea florei intestinale.

Pentru acesta aveți nevoie de petale uscate, pe care le puteți achiziționa de la magazinele naturiste. Sau, dacă preferați, căutați să le culegeți singure, însă aveți grijă ca soiul trandafirilor să fie dulce, nu amar, iar acțiunea să se desfășoare dimineața, când petalele sunt încă acoperite cu rouă.

Așteptați să se evapore roua, apoi puneți-le într-un săculeț de mătase și lăsați-le într-un loc departe de umezeală, răcoros și întunecat preț de câteva zile, până la o săptămână. Odată uscate, petalele sunt gata pentru ceai. Puteți să le folosiți în combinație cu alte plante, pentru o aromă deosebită.

Foto: envato

Fructele, ca măceșele!

Fructele trandafirului se aseamănă cu măceșele. Acestea înmagazinează o mare cantitate de vitamina C și flavonoide, antioxidanți care ne apară de cancer și boli cardiovasculare.

Cercetări efectuate pe pacienții suferind de osteoartrită au demonstrat că pudra obținută din fructul trandafirului reduce inflamația și durerea articulară. Pe lângă virtuțile ceaiului preparat din petale, cel obținut din fructele trandafirului poate potența tratamentul recomandat în caz de infecție urinară.

Piele catifelată, ca petalele!

Sub formă de ulei, trandafirul stimulează refacerea tisulară și producția de colagen, fiind de mare ajutor când avem de-a face cu o arsură, eczemă sau un ten matur. De obicei, uleiul de trandafiri se folosește în combinație cu alte uleiuri recunoscute pentru efectele lor benefice asupra pielii (de exemplu, cel din jojoba).

Uleiul esențial de trandafir este un produs destul de scump, deoarece pentru a obține câteva grame este necesară o cantitate foarte mare de petale – din 60.000 de flori nu se obțin mai mult de 28 de grame!

Desigur, există și esențe de trandafiri mai ieftine, obținute dintr-o cantitate mai mică de flori, la care se adaugă un solvent, însă, pentru un efect terapeutic maxim, este de preferat să alegeți variantele pure.

Ten perfect cu apă de trandafiri

Căzută oarecum în desuet odată cu apariția pe piață a produselor de lux pentru îngrijire, apa de trandafiri are meritele ei pentru care trebuie amintită. Tonică și delicată, rezolvă problemele unui ten uscat, predispus apariției ridurilor, reduce roșeața, curață și revigorează până și cea mai sensibilă piele.

În plus, are un efect ușor antiseptic, putând rezolva infecțiile oculare ușoare. În funcție de modul de preparare, apa de roze poate fi utilizată fie extern, în industria frumuseții, fie intern, în alimentație, pentru adăugarea unui plus de savoare deserturilor.

Foto: envato

Aromaterapie cu esență de trandafir

Dintre sute de arome, specialiștii au desemnat-o pe cea a trandafirului drept una dintre cele mai puternice stimulatoare ale sistemului nervos. Stările de anxietate, stresul, depresia și chiar inima frântă – iată câteva diagnostice al căror numitor comun este tratamentul: aromaterapia și esența de trandafir.

Plăcută mireasma stimulează secreția de endorfine, așa-numitele molecule ale fericirii. Iar dacă aveți un somn agitat, încercați o rețetă patentată de specialiștii germani. Umpleți cu trandafiri camera în care dormiți, iar somnul va fi mai dulce și visele mai plăcute.

Cercetarea nemților a demonstrat că mirosul din atmosfera în care dormim are un impact covârșitor asupra viselor. Acesta a fost primul studiu care pune în evidență impactul funcției olfactive asupra oniricului, aducând în discuție și o posibilă intervenție terapeutică prin stimulare olfactivă nocturnă.

Parfum suav de trandafiri

Puterea de seducție a parfumului de trandafir este unanim recunoscută, nu degeaba se înconjoară îndrăgostiții de petale, iar marii designeri își asociază numele cu produse ce au la bază esența minunatei flori.

Givenchy, Chanel, Bvlgari, Calvin Klein, Dior, Nina Ricci, Kenzo, Gucci – celebrele case au în colecțiile lor parfumuri cu note de trandafiri.

Parfumurile scumpe utilizează uleiul natural de trandafiri, petalele fiind stoarse până la ultima picătură de toată aroma. Parfumurile ieftine însă au la bază substanțe sintetice, departe de a fi naturale.

Foto: envato

Trandafirii, delicioși în bucătărie

Pe lângă beneficiile aduse sănătății și frumuseții, trandafirii ne mai încântă și papilele gustative. Încă din Antichitate se vorbea despre miere, oțet, ulei și întrebuințările lor în gastronomie.

Astăzi, paleta de opțiuni este mai largă, dulceața, serbetul și siropul fiind printre cele mai populare produse obținute din trandafiri. De asemenea, petalele proaspete, uscate sau cristalizate sunt folosite într-o sumedenie de rețete, în special cele cu iz oriental, fie pentru aromă, fie ca decor.

Tradiția românească mai vorbește despre trandafirată, o băutură asemănătoare socatei, dulce și, în același timp, ușor acidulată. Să mai amintim, desigur, celebrele lichioruri franțuzești preparate din petale de trandafiri și rafinatele deserturi – tarte, salate sau chiar ciocolată cu trandafiri.

Mare atenție, nu toți trandafirii sunt destinați consumului, în general trebuie să fiți sigure că la cultivarea lor nu s-au utilizat pesticide. Un trend nou apărut în ultimii ani este consumul de trandafiri organici, aportul nutrițional fiind, în acest caz, mai mare. Dar nu abuzați de aroma acestor flori, consumul zilnic putând să genereze stări de greață, dureri de cap, arsuri gastrice și vomă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”