Seleniul este un mineral deosebit de important de protecţie împotriva efectelor radicalilor liberi, precum şi cu o capacitate extraordinară de a regla funcţiile tiroidei şi de a întări sistemul imunitar. De asmenea, un aport suficient de seleniu poate scădea semnificativ riscul de cancer, boli cardiovasculare şi are capacitatea de a reduce cantitatea de mercur din organism.
Deficitul de seleniu se manifestă prin afecţiuni la sistemului digestiv, care pot împiedica absorbţia altor nutrienţi esenşiali pentru sănătate, ajungându-se la şanse crescute de a face boli de inimă, hiopertiroidism, sistem imunitar slăbit şi întârzieri în dezvoltarea cerebrală.
Excesul de seleniu poate duce la instalarea afecţiunii numită selenoză, ale cărei simptome constau în căderea părului, stres, iritaţii pe piele, greaţă, diaree, senzaţia de gust metalic în gură, stare de nervozitate.
Doza zilnică recomandată de seleniu este de 20 mcg pentru copii între 1-3 ani, 30 mcg pentru copii între 4-8 ani, 40 mcg pentru copii între 9-13 ani, 55 mcg pentru adolescenţi şi adulţi, 60 mcg pentru femeile însărcinate şi 70 mcg în perioada de alăptare.
Cele mai bune surse naturale de seleniu sunt: oleaginoase (nuci, alune), soia, fasolea, usturoiul, seminţele de floarea soarelui, de in, cereale, peştele de apă sărată (ex: ton, cod, hering)