Dacă mănâncă 3 banane primesc 900 de dolari. Experimentul controversat al unor oameni de ştiinţă

Cercetătorii din Iowa vor desfăşura un experiment prin care vor plăti subiecţii 900 de dolari pentru a mânca trei banane. Planul acestora a stârnit multe controverse.
  • Publicat:
Dacă mănâncă 3 banane primesc 900 de dolari. Experimentul controversat al unor oameni de ştiinţă

Cercetătorii din Iowa  vor desfăşura un experiment prin care vor plăti subiecţii  900 de dolari pentru a mânca trei banane. Planul acestora a stârnit multe controverse. 

Potrivit Des Moines Register, unele dintre banane au fost modificate genetic pentru a produce o cantitate mai mare de beta caroten, un nutrient transformat de organism în vitamina A. Aceştia speră că aceste banane vor fi cultivate în Uganda, o ţară în care deficienţa de vitamina A este o problema gravă.

Creat de Queensland University of Technology, cu sprijinul fundaţiei Bill şi Melinda Gates, acest soi de banane modificate genetic prezintă o concentraţie de beta şi alfacaroten, superioară bananelor din Africa.

Studiul se va desfăşura  anul acesta la Universitatea din Iowa.

900 de dolari pentru  3 banane?

Deşi poate părea absurd, nu este neobişnuit ca participanţii la diferite studii clinice să fi plătiţi, potrivit regulilor stabilite de Agenţia americană pentru siguranţa alimentelor şi medicamentelor (FDA) , atât timp cât riscurile sunt stipulate în mod clar. Această practică este considerată un stimulent pentru recrutare şi nu un beneficiu.

În ceea ce priveşte compensaţia pentru aceste studii clinice, suma de 900 de dolari nu este nemaiauzită.

Potrivit CenterWatch, un site care monitorizează studiile clinice, un test desfăşurat în California pe un unguent pentru pungile de sub ochi a oferit suma de 1840 de dolari pentru fiecare persoană, iar unul desfăşurat în Florida pe un produse pe bază de tutun a oferit subiecţilor 1980 de dolari.

Siguranţa studiilor clinice

În Statele Unite ale Americii, siguranţa organismelor genetice este determinată de similaritatea nunitrienţilor şi a conţinutul toxinelor în comparaţie cu cele tradiţionale – un principiu cunoscut csub numele de echivalenţă substanţială.

Unele ţări (mai ales cele din Europa) cer şi studii efectuate pe animale înainte de a aproba culturile modificate genetic, dar Statele Unite ale Americii nu reglementează organismele modificate genetic  diferit faţă de cele create prin alte procese.

Unganda este una dintre ţările africane care a semnat Protocolul de la Cartagena privind Biosecuritatea, parte a unui acord care ia în calcul riscurile la adresa sănătăţii persoanelor.

Apel la o mai mare transparenţă

Oponenţii la adresa organismelor modificate genetic nu sunt de acord cu acest studiu. Aceştia susţin că oamenii de ştiinţă nu au informat participanţii cu privire la toate riscurile la care se expun. O petiţie care a adunat mai mult de 57 de mii de semnături cere suspendarea studiului clinic.

Printre întrebările care ridică se numără: La ce riscuri au fost informaţi că se vor expune participanţii la studiu? Cine deţine sau va deţine tehnologia  bananelor transgenice?

Miza este una importantă, pentru că aceste banane ar putea rezolva o problemă de nutriţie majoră/

Carenţa de vitamina A

În aprilie 2014, grupul de cercetători de la Universitatea din Iowa a început să caute voluntari de gen feminin care să ia parte la studiile clinice. (încă nu este clar de ce trebui e să fie femei, dar un motiv ar putea fi faptul că femeile însărcinate şi cele care alăptează sunt vulnerabile la carenţa de vitamina A).

Acestea urmau să fie plătite 900 de dolari pentru a mânca trei banane, fiecare – dintre care una este modificată genetic – în decursul a patru zile şi apoi să fie supuse la teste de sânge. Mai multe de 500 de femei au răspuns la anunţ, dar numai 12 au fost selectate.

Scopul acestei cercetări este să ofere o sursă de bază de vitamina A pentru comunităţile din ţările în curs de dezvoltare.

“În Uganda şi în alte ţări din Africa, deficienţa de vitamina A este unul dintre factorii principali ai mortalităţii infantile cauzate de boli infecţioase.  Aceste banane ar putea preveni mortalitatea infantilă cauzată de boli precum diareea, malaria sau rujeola.”, atrage atenţia coordonatorul studiului Wendy White.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Constandache
Alexandra Constandache este redactor “Ce se întâmplă, doctore?”. Pasionată de tot ceea ce înseamnă sănătate, frumuseţe, psihologie şi terapii alternative, Alexandra Constandache a găsit în cadrul echipei “Ce se întâmplă, doctore?” cadrul perfect pentru a explora subiecte interesante ...
citește mai mult
Cauzele ascunse ale migrenelor
Cauzele ascunse ale migrenelor
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”