Tipuri de cancer greu de depistat in faza incipienta

In urma o saptamana una dintre cele mai inovatoare minti umane a pierdut batalia cu o boala aproape imposibil de tratat: cancerul de pancreas. Steve Jobs, co-fondotar si CEO al firmei Apple Computer, a murit la 56 de ani.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Tipuri de cancer greu de depistat in faza incipienta
Tipuri de cancer greu de depistat in faza incipienta

In urma o saptamana una dintre cele mai inovatoare minti umane a pierdut batalia cu o boala aproape imposibil de tratat: cancerul de pancreas. Steve Jobs, co-fondotar si CEO al firmei Apple Computer, a murit la 56 de ani.

In ciuda progreselor din lumea medicala exista anumite tipuri de cancer greu de depistat in faze incipiente, deoarece sunt asimptomatice. Pe romaneste, nu dor si nu-ti dau nici un semn cand iti invadeaza organismul. Astfel de boli tacute sunt cancerul pancreatic, cel de rinichi, cancerul gastric, precum si anumite tipuri de leucemii depistate in randul copiilor.

● Cancerul pancreatic, care afecteaza anual peste 200.000 de persoane la nivel mondial, este asimptomatic. Cand boala isi face simtita prezenta – manifestandu-se prin scadere in greutate, dureri abdominale si de spate – inseamna ca a ajuns intr-un stadiu avansat.

Potrivit statisticilor, varsta medie a bolnavilor de cancer de pancreas este de 72 de ani. Peste 80% dintre pacienti sunt diagnosticati in stadiul avansat al bolii, si doar 15% – 20% sunt eligibili pentru interventia chirurgicala, la momentul diagnosticarii. Prognosticul este rezervat si in acest caz: doar intre 10% si 30% dintre cei operati supravietuiesc 5 ani.

● Cancerul renal
este intalnit mai des la persoanele cu varste cuprinse intre 50 si 70 de ani, numarul barbatilor bolnavi fiind cu aproximativ 50% mai mare decat cel al femeilor, iar incidenta creste odata cu inaintarea in varsta. Medicii spun ca persoanele care fumeaza, au hipertensiune sau sunt obeze prezinta un risc crescut de a dezvolta aceasta boala. Printre cele mai des intalnite semne ale maladiei se numara durerile de spate si scaderea in greutate.

● Cancerul gastric
afecteaza anual 21.000 de americani, iar dintre acestia doar jumatate supravietuiesc. Scaderea apetitului, durerile abdominale, indigestie, stari de voma si ameteala sunt semnele acestei maladii.

Cele mai frecvente forme de cancer la copii sunt leucemiile,
care au o frecventa de 15 – 20% din totalul cancerelor pediatrice. Cateva simptome ale bolii sunt febra, raceala, oboseala si slabiciunea, infectiile frecvente, pierderea apetitului si scaderea in greutate, ganglioni limfatici, splina sau ficat umflate si dureroase, sangerari usoare sau invinetiri, gingii umflate si sangerande, transpiratii, mai ales noaptea, dureri ale oaselor sau articulatiilor.

Statistici crunte: potrivit OMS, 84 de milioane de oameni vor avea cancer in 2015

Reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii avertizeaza ca numarul bolnavilor de cancer ar putea atinge in viitor cifre ingrijoratoare. Potrivit estimarilor, numarul acestora ar putea ajunge, in 2015, la 84 de milioane de persoane. În Romania, cifrele indica, pentru 2011, 68.000 de bolnavi. Anual insa sunt diagnosticate alte 2.000 de persoane cu diferite tipuri de cancer.

Cele mai comune forme de cancer: prostata si mamar
Statisticile din Statele Unite ale Americii arata ca cele mai frecvente forme de cancer sunt cel de prostata – anual se intregistreaza 240. 000 de cazuri noi, cel mamar – 230. 480 cazuri noi, cel de plamani – 221. 130 cazuri si cancerul de colon – 141. 210 cazuri.

Cum poti lupta cu cancerul?

Un stil de viata sanatos, fara alcool si fara tigari reprezinta cele mai bune metode de prevenire ale maladiei, sustin medicii care recomanda anual efectuarea unui set de analize amanuntite. Boala s-ar putea trata in cazul in care depistata in faze incipiente.

Analizele de sange nu depisteaza cancerul, dar ne ajuta sa observam daca celulele lichidului vital se schimba sau nu. De aici, pacientul cu predispozitie este trimis la teste amanuntite”, explica dr. Florin Bacanu, medic oncolog, la Spitalul Sf. Maria din Capitala.

Specialistul recomanda si cateva masuri de preventie. Astfel, pentru cancerul de col uterin recomanda vaccinarea impotriva virusului HPV. „Aproximativ 80% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt provocate de acest virus”, spune dr. Bacanu.

Fumatul provoaca cancer pulmonar si cancer in gat. „Persoanele care lucreaza in industria vopselurilor sunt expuse riscului de cancer digestiv. Genetica joaca si ea un rol important. 5% dintre cancerele tubului digestiv tin de acest aspect. La fel este si in cazul cancerului mamar”, conchide oncologul.

Citeste si: Cancerul ovarian, ucigasul tacut. Invatati sa recunoasteti simptomele!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina CHIŢU
Mădălina Chiţu este redactor al ziarului Gândul
citește mai mult
Prezbiopia, scaderea vederii la apropiere
Prezbiopia, scaderea vederii la apropiere
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”