Cancerul ovarian, ucigasul tacut. Invatati sa recunoasteti simptomele!

Femeile merg la doctor si solicita un test Papanicolau, crezand ca in felul acesta se testeaza si pentru cancerul ovarian, insa nu este asa.
  • Publicat:
Cancerul ovarian, ucigasul tacut. Invatati sa recunoasteti simptomele!
Cancerul ovarian, ucigasul tacut. Invatati sa recunoasteti simptomele!

Una dintre cele mai mari erori ce survin atunci cand vrem sa ne supraveghem sanatatea aparatului genital este ca nu stim cu exactitate ce tipuri de cancer putem preveni cu ajutorul testului Papanicolau. Cele mai multe dintre noi isi fac anual acest test, crezand ca este suficient pentru a se proteja de orice forma de cancer genital. Abordarea este gresita, caci testul cu pricina nu spune nimic despre starea ovarelor!

Cancerul ovarian este principala cauza de deces in urma afectiunilor ginecologice, in Statele Unite, ocupand locul 5 in clasamentul cancerelor cu prognostic fatal in randul americancelor. Se estimeaza ca anual, in SUA, urmeaza sa fie diagnosticate cirac 22.000 de cazuri noi, iar in jur de 15.000 de femei isi vor pierde annual viata in urma cancerului ovarian. Ca majoritatea formelor de cancer, si cel ovarian actioneaza in tacere, iar atunci cand apar primele semnale evidente este, de obicei, prea tarziu.

Pentru ca simptomele bolii sunt subtile, vagi, cancerul ovarian poate fi numit, pe buna dreptate, ucigasul tacut. Femeile merg la doctor si solicita un test Papanicolau, crezand ca in felul acesta se testeaza si pentru cancerul ovarian, insa nu este asa. Aceasta analiza identifica starea de sanatate a colului uterin, favorizand diagnosticul intr-un stadiu incipient.

Pentru a preveni cancerul ovarian, urmariti daca aveti:

– tulburari gastrointestinale persistente, precum gaze, indigestie, greturi;
– senzatie frecventa de balonare, dureri in abdomenul inferior si/sau pelviene, senzatie de satietate insalata imediat dupa debutul mesei;
– senzatii frecvente si imperioase de urinare;
– tulburari ale tranzitului intestinal, constipatia alterneaza cu diareea;
– probleme cu greutatea, ati slabit sau v-ati ingrasat brusc;
– senzatie de oboseala fara vreun motiv special;
– tulburari in respiratie;
– sangerari anormale (pentru femeile aflate la menopauza).

Din nefericire, in prezent nu exista nici un test special care sa indice prezenta cancerului ovarian, iar pacientele sunt diagnosticate tardiv, cand doar 45% dintre acestea reusesc sa supravietuiasca mai mult de 5 ani. Doar 19% dintre paciente sunt diagnosticate in faze incipiente, inainte ca celulele maligne sa se raspandeasca dicnolo de regiunea pelviana. In aeasta situatie, rata de supravietuire peste 5 ani din momentul diagnosticului este mai mare de 92%.

Ce puteti face? Faceti regulat ecografii abdominale si transvaginale, acestea sunt cele mai simple metode neinvazive de diagnostic, care va pot ajuta sa va faceti o idee asupra starii de sanatate a ovarelor. De asemenea, expertii mai recomanda teste de sange care pun in evidenta nivelul antigenului cancer CA 125, o proteina localizata la suprafata celulelor maligne.

Citeste si:
Nu confundati balonarea cu cancerul ovarian!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”