Sucurile carbogazoase îndulcite îmbătrânesc la fel ca fumatul

Consumul de sucuri carbogazoase îndulcite cu zahăr poate face anumite celule din organismul uman să îmbătrânească mai rapid, sugerează noile cercetări.
  • Publicat:
Sucurile carbogazoase îndulcite îmbătrânesc la fel ca fumatul

Consumul de sucuri carbogazoase îndulcite cu zahăr poate face anumite celule din organismul uman să îmbătrânească mai rapid, sugerează noile cercetări.

Studiul, publicat în această săptămână în Jurnalul American de Sănătate Publică, ajunge la concluzia că un consum de băuturi carbogazoase îndulcite cu zahăr duce la îmbătrânirea prematură a celulor albe din sânge. Cercetătorii de la Universitatea din California, San Francisco, spun că aceste băuturi pot avea un impact asupra sănătăţii celulelor albe din sânge comparabil cu efectul fumatului – persoanele care beau astfel de sucuri carbogazoase în mod regulat se expun unui risc mai mare de diabet zaharat, boli de inimă şi accidente vasculare cerebrale.

Cercetătorii au studiat celulele albe din sânge la adulţii sănătoşi, în special verificând zona de la capetele cromozomilor (telomeri) din ADNul participanţilor la studiu.
Aceşte telomeri sunt esenţial pentru diviziunea celulară şi în mod natural cu trecerea timpului se scurtează. Când un telomer devine prea scurt, celula sa moare. Astfel, oamenii de ştiinţă consideră că telomerii mai lungi înseamnă că eşti sănătos şi mai tânăr, în timp ce telomerii mai scurţi înseamnă că eşti mai puţin sănătos şi îmbătrâneşti mai repede.

Cercetătorii au analizat datele din perioada 1999-2002 din studiul Naţional de Sănătate şi Nutriţie din Statele Unite care a inclus informaţii despre consumul de băuturi îndulcite cu zahăr, sucuri dietetice şi consumul de sucuri din fructe în rândul participanţilor.

Vizănd influenţa asupra obezităţii cercetătorii au descoperit ca un consum de sucuri carbogazoase îndulcite cu zahăr a fost asociat cu telomeri mai scurţi, nu au găsit nici o legătură între lungimea telomerilor şi sucul dietetic, iar consumul de suc 100% din fructe a fost asociat cu telomeri uşor mai lungi.

Aproximativ unul din cinci adulţi din cadrul studiului a admis ca bea o doză de suc carbogazos (330 ml) în fiecare zi. Acest consum zilnic ar putea egala cu 4.6 ani de îmbătrânire suplimentară, potrivit studiului.

Asociaţia Americană pentru Sănătatea Inimii consideră că cel mai bun mod de a menţine atât o greutate sănătoasă cât şi de a reduce riscul bolilor de inimă este de a limita consumul de zahăr adăugat (în alimente) la maximul de 150 de calorii pe zi pentru bărbaţi şi 100 de calorii pe zi pentru femei. O doză de suc carbogazos normal are între 140-170 de calorii şi aproximativ 40 de grame de zahăr.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”