Substanțele periculoase din pliculețele cu ceai. Tu știi ce bei?

Fiți atenţi la pliculețele de ceai, citiți eticheta şi, dacă nu sunteţi convinşi că aveţi în faţă un produs 100% natural, alegeţi varianta plantelor uscate.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Substanțele periculoase din pliculețele cu ceai. Tu știi ce bei?
Sursa foto: Shutterstock

Ceaiul face parte din viaţa oricui – îl bem pentru a slăbi, pentru a scăpa de diferite probleme de sănătate, dar, mai presus de toate, îl adorăm pentru gustul desăvârşit.

Sunt atât de multe varităţi de ceai şi atât de multe beneficii la adresa acestei licori. Însă te-ai gândit vreodată că ceaiul pe care îl bei zi de zi nu este tocmai ceea ce credeai?

Vrei să ştii ce se ascunde cu adevărat în ceaiul tău? Atunci citeşte mai departe.

Vechile tradiţii chinezeşti amintesc de servirea ceaiului cu mii de ani în urmă, atunci când aristocraţii serveau această băutură pentru proprietăţile sale medicinale. Însă, tot în acele vremuri, frunzele de ceai erau fie direct măcinate şi transformate în pudră, fie lăsate la infuzat o bună perioadă de timp, astfel încât substanţele benefice erau păstrate în cele mai bune condiţii.

Astăzi însă aceste metode sunt departe de a fi respectate. Mulţi producători de ceaiuri, în special cei care comercializează ceaiuri sub formă de pliculeţe, promovează beneficiile pe care le aduc acestea şi ascund ce conţin cu adevărat aceste pliculeţe: pesticide, toxine, ingrediente artificiale, arome şi organisme modificate genetic.

Un alt lucru important: ştiai că frunzele de ceai nu sunt spălate înainte de a fi ambalate în pliculeţe? Asta înseamnă că, dacă planta a fost stropită cu pesticide, acestea vor ajunge şi în cana ta cu ceai.

Un studiu realizat de GlaucusResearch arată că peste 91% din sortimentele de ceai testate au niveluri de pesticide care depăşesc limita maximă admisă de autorităţile de sănătate din Statele Unite. De exemplu, un sortiment de ceai contra insomniei are printre ingrediente şi propaclor, compus cu potenţial cancerigen conform legilor americane.

De asemenea, într-un sortiment de ceai destinat relaxării au fost descoperite urme de propargit – substanţă cancerigenă şi toxică.

Şi ceaiurile parfumate se află pe lista neagră: un alt studiu independent a scos la iveală că mai mult de jumătate din acestea conţin endosulfan, pesticid interzis în Statele Unite, China, Uniunea Euroepană şi alte 144 de ţări din cauza efectului nociv pe care îl poate avea – infertilitate şi malformaţii congenitale.

Mai mult decât atât, ceaiurile parfumate au printre ingrediente „arome artificiale”, create în urma unui proces chimic în care a fost folosit gudron de cărbune. Cine îşi doreşte aşa ceva în cana cu ceai?

Iar aromele naturale cu care vă păcălesc unii comercianţi sunt doar nişte tertipuri pentru a ascunde calitatea îndoielnică a ceaiului respectiv.

Crezi că ceaiul e ultimul pe lista de produse în care ai putea avea de-a face cu organismele modificate genetic? Mai documentează-te!

Se pare că în compoziţia acestora se foloseşte pudră de porumb sau de soia, despre care se spune că ar fi modificate genetic pentru a le creşte rezistenţa la dăunători.

Cât despre pliculeţul propriu-zis (cel cu aspect plastifiat), în care se găsesc toate aceste „bunătăţi”, nu avem cuvinte de laudă. Potrivit unui articol apărut în Atlantic, pliculețele de ceai sunt fabricate din polietilen tereftalat.

Deşi este considerat sigur pentru consum, la temperaturi mari (în timpul fierberii de exemplu) îşi poate modifica structura moleculară şi asfel pot ajunge în apă ftalaţii. Aceste substanțe pot avea efecte devastatoare asupra sănătății pe termen lung. 

Nici pliculețele de ceai din hârtie nu sunt tocmai sigure. Majoritatea sunt tratate cu epiclorohidrină, o substanţă care în contact cu apa se descompune în molecule numite 3-MCPD, care în studii de laborator realizate pe cobai au cauzat cancer, infertilitate şi slăbirea sistemului imunitar.

Prin urmare, fiţi foarte atenţi la pliculețele de ceai, citiți eticheta şi, dacă nu sunteţi convinşi că aveţi în faţă un produs 100% natural, alegeţi varianta plantelor uscate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”