Sezonul răcelilor: obiecte ce trebuie dezinfectate

E important ca în acest sezon să te fereşti de gripe şi răceli, dar pentru a face asta ar trebui să dezinfectezi constant şi temeinic câteva obiecte ce pot fi infectate.
  • Publicat:
Sezonul răcelilor: obiecte ce trebuie dezinfectate

Sezonul gripei şi răcelii este aici şi, din păcate, e foarte uşor pentru fiecare dintre noi să răspândim germenii în jurul nostr. Aşa că pe lângă regulile de igienă de bun simţ, ar fi bine să iei măsuri extra şi să ţii cont că în spaţiul în care te afli există obiecte profund contaminate de care trebuie neapărat să te ocupi în mod constant.

Mânerele de la robinet

Mâinile murdare ating mereu mânerele de la robinetul din bucătărie şi baie – iar viruşii de gripă şi răceală se pot lipi instantaneu de tine. În plus, zonele respective sunt un adevărat magnet pentru mucegai şi bacterii precum salmonella şi E. coli. Ai grijă să cureţi zilnic mânerele de la robinet cu spray sau şerveţele dezinfectante.

Suporturile pentru periuţele de dinţi

Un studiu a descoperit că acestea pot fi unul dintre cele mai contaminate obiecte din casa ta. Cel mai bine este să le cureţi în maşina de spălat vase sau cu apă fierbinte şi săpun o dată sau de două ori pe săptămână. Şi dacă cineva din casa ta este bolnav, ţine-i periuţa de dinţi separată de toate celelalte periuţe. Dacă periuţa contaminată va sta alături de celalalte, le va putea contamina cu uşurinţă.

Jucării din plastic

Copiii pot suferi până la opt răceli pe an, iar acei germeni se pot răspândi cu uşurinţă în lucrurile lor. Curăţă jucăriile la sfârşitul fiecărei luni şi, mai ales, când par a fi mai murdare decât de obicei (ca de exemplu după ce copilul tău a fost bolnav). Poţi ucide multe bacterii şi viruşi aflaţi pe jucăriile din plastic dur, spălându-le cu săpun şi apă caldă. Pentru a le igieniza cu adevărat, şterge-le cu un amestec realizat dintr-o lingură de înălbitor într-un sfert de litru apă, apoi lasă-le să se usuce.

Obiectele cu touch screen

Telefonul sau tableta pe care le foloseşti şi le atingi mereu sunt un focar de viruşi. Aceştia se pot transfera cu uşurinţă de pe geamul ecranului pe vârful degetelor, deci ar fi indicat să ai grijă ca toate dispozitivele tehnologice să fie curăţate în mod constannt, în special în perioada de răceală şi gripă. Poţi cumpăra şerveţele speciale sau poţi verifica instrucţiunile pentru cel mai bun mod de a curăţa ecranul. Există de asemenea dispozitive care folosesc lumina UV pentru a dezinfecta gadgeturile.

Telecomenzile

Curăţarea telecomenzii ar trebui să fie o sarcină care să nu iasă niciodată din discuţie. Şansele ca aceasta să fie contaminată de o multitudine de germeni sunt ridicate şi în plus, germenii de răceală şi gripă tind să trăiască cel mai mult timp pe plastic şi alte suprafeţe dure. Pentru a o curăţa, mai întâi este indicat să cureţi butoanele cu o periuţă de dinţi uscată. Ai grijă ca ulterior să foloseşti o dischetă de bumbac sau o cârpă de bumbac înmuiată într-un produs de curăţare blând (stoarsă foarte, foarte bine) pentru a dezinfecta. Poţi utiliza aceeaşi metodă şi pe tastatura computerului.

Birourile murdare

Birourile pot adăposti multe tipuri de germeni. Oamenii captează microbi de acasă, de la şcoală, de la muncă, din mijloacele de transport în comun şi astfel, se formează un cerc vicios. Nu e nimic rău în a sterge spaţiul de lucru în mod regulat, mai ales atunci când răcelile şi gripa sunt în plin sezon. Acei viruşi pot trăi pe suprafeţe dure până la 8 ore, iar acest număr de ore practic reprezintă o zi de muncă completă.

Serios, spală-ţi mâinile!

Chiar dacă reuşeşti să cureţi tot ce te înconjoară, spălarea mâinilor este încă una dintre cele mai sigure metode prin care poţi reduce şansele de a contacta răceală sau gripă. Cu toate acestea, ai obligaţia de a o face corect: freacă-ţi mâinile  cu săpun timp de cel puţin 20 de secunde înainte de a le clăti – nu uita spatele mâinilor, spaţiul dintre degete şi de sub unghii. Sau cântă refrenul melodiei “Happy Birthday to you” de vreo două ori. Când nu poţi ajunge la o chiuvetă, foloseşte un produs igienizant cu cel puţin 60% alcool.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”