Cum ne pregătim pentru răceală?

În sezonul răcelilor, câteva reguli importante ne pot ajuta să evităm îmbolnăvirile grave. Aflaţi în ce constau trusa de medicamente şi sfaturile de igienă în perioada gripelor şi virozelor!
  • Publicat:
Cum ne pregătim pentru răceală?

Dacă a început sezonul rece, atunci trebuie să te aştepţi să vină la pachet cu nişte viruşi. Probabil că unul dintre copiii tăi a început deja să se simtă rău: febră, tuse, nas înfundat. Şi parcă nici tu nu te simţi prea bine. Oricare ar fi simptomele, trebuie să te aştepţi ca viruşii să îţi invadeze casa cât mai curând şi să ai în vedere aceste trucuri utile pentru prevenţie. 

Înainte ca virusul să vă pună atât pe tine cât şi pe familia ta la pământ, încearcă aceste sfaturi pentru a te pregăti să lupţi împotriva răcelii şi gripei. Dacă ai noroc, s-ar putea ca aceste trucuri să te ajute să împiedici îmbolnăvirea.

Fă-ţi stocul de medicamente!

Fii gata înainte de începerea sezonului recelii şi gripei. Umple dulapul cu şerveţele, dezinfectant de mâini şi medicamente uşoare. Ia în considerare să alegi şi câteva modalităţi de a distrage copiii în cazul în care se îmbolnăvesc, cum ar fi puzzle-uri, cărţi de colorat, cărţi de joc sau DVD-uri.

Asigură-te că dulăpiorul tău cu medicamente conţine calmante, medicamente pentru febră şi orice alte pastile pe care le utilizezi atunci când familia ta se luptă cu răcelile sau gripa, cum ar fi decongestionantele nazale sau siropurile de tuse. Examinează dozele corecte în funcţie de vârstă şi greutate. Verifiă dacă medicamentele se suprapun sau interacţionează în mod negativ unul cu celălalt. Testează-ţi termometrul pentru a te asigura că bateriile încă funcţionează şi curăţă umidificatorul, dacă deţii unul.

Spălaţi-vă pe mâini!

Fii strict în ceea ce priveşte spălarea mâinilor. Mâinile pline cu germeni răspândesc foarte uşpr răcelile şi gripa. Spune-i familiei să-şi spele bine mâinile cu săpun timp de 20 de secunde, după ce vin de afară sau înainte de masă, tot timpul. Spune-le copiilor să se spele cântând melodia „La mulţi ani” de două ori. Când se termină melodia, pot finaliza şi ei procesul de spălare a mâinilor. Asigură-te că şi tu faci la fel!

Ai răbdare cu organismul tău!

Dă-ţi timp să te vindeci atunci când răceşti. Este posibil să ai nevoie de câteva zile libere. Chiar dacă nu te îmbolnăveşti, poate trebuie să ai grijă de copiii tăi bolnavi. Începe prin a te gândi serios la asta acum: Care este politica ta de la locul de muncă pentru zilele în care eşti bolnavă? Încearcă să discuţi cu superiorii tăi astfel încât să fii sigură că în caz de urgenţă, tu vei fi acoperită cu zilele libere.

Gândeşte-te la suportul emoţional de care ai nevoie. Este posibil să ai nevoie de ajutor din afară. Vezi dacă membrii familiei îi pot urmări pe copii atunci când sunt acasă bolnavi nu mai merg la şcoală, sau întreabă un vecin dacă îi pot duce pe copii la fotbal şi dans atunci când simţi nevoiea să în pat, pentru a te vindeca.

Dezinfectează

Nu trebuie să petreci toată ziua pulverizând fiecare suprafaţă cu dezinfectant, însă e nevoie să dezinfectezi unele obiecte atinse frecvent – cum ar fi butoanele de la tastatură, telecomanda televizorului şi telefoanele mobile.

Foloseşte prosoape şi pahare din hârtie

Treci la produse de hârtie. Dacă toată lumea este bolnavă, foloseşte prosoape de hârtie în loc de prosoape de bumbac, în baie. Înlocuieşte paharele de sticlă cu pahare de hârtie şi aruncă-le după o singură utilizare. Vei avea mai puţin şanse să contactezi germenii sau să îi răspândeşti.

Fă-ţi câteva provizii

Ai grijă să ai la îndemână alimente uşor de făcut pentru diverse mese şi în caz că ai nevoie de câteva zile pentru a te odihni şi a te recupera fără a găti, să le poţi accesa repede. Ai grijă să ai la îndemână câteva băuturi şi gustări preferate pentru copii. Include unele alimente (sănătoase) în dietă, cum ar fi supa de pui şi legumele.

Odihnă şi iar odihnă!

Indiferent dacă încerci să te recuperezi după o răceală sau gripă sau încercaţi să o eviţi, ai grijă să dormi mult. Procedează la fel şi cu copiii – pune-i la somn la o oră decentă.

Vaccinează-te şi tu şi cei dragi!

Ai grijă să faci vaccinul antigripal. Unul dintre cele mai bune moduri de a ajuta la menţinerea gripei departe de casa ta este să te asiguri că întreaga familie este vaccinată.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”