Dr. Erna Stoian: gripa în sarcină

Gripa este periculoasă pentru oricine, însă bătrânii, copiii şi gravidele prezintă un pericol crescut, mai ales că la ei complicaţiile pot fi cu adevărat grave.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dr. Erna Stoian: gripa în sarcină

E sezonul gripei, gravidele fac parte din grupul de risc, de aceea e important ca acestea să aibă grijă. Dr Erna Stoian, medic primar obstetrică ginecologie, specialist în infertilitatea cuplului şi reproducere umană asistată/FIV ne-a explicat ce are de făcut o gravidă dacă se îmbolnăveşte de gripă.

Pericolele gripei în sarcină pentru mamă şi făt

În timpul sarcinii sistemul imunitar este mai slab. În plus, apar modificări pulmonare şi ale sistemului cardiovascular pentru a permite dezvoltarea fătului. De aceea femeile gravide şi lăuze luptă mai greu cu infecţiile şi se pot infecta mai uşor, inclusive complicaţiile pot fi mai severe.
“Dacă faci gripa în sarcină, eşti mai predispusă să faci complicaţii severe care îţi pot pune viaţa în pericol. Una din cele mai frecvente complicaţii ale gripei este bronşita care poate duce la pneumonie. Alte complicaţii cu care te poţi confrunta pot fi otita medie, şocul septic, meningita sau encefalita”, precizează dr. Erna Stoian.   

Riscurile la care este supus fătul în funcţie de trimestrul de sarcină

“Trebuie să ştii că febra, mai ales în trimestrul întâi, este teratogenă şi este asociată cu defecte congenitale cum ar fi defectele de tub neural (defecte ale creierului şi ale coloanei vertebrale)”, spune medicul care recomandă să ai grijă să nu faci febră pe tot parcursul sarcinii. Contactarea virusului gripal în al treilea trimestru de sarcină poate duce la declanşarea prematură a travaliului şi la naştere premature. Din păcate, în cazuri grave, chiar la decesul bebeluşului în prima săptămână de viaţă.

Riscul de avort spontan

Chiar dacă gripa  poate să fie foarte greu de suportat, este important să ştii că nu este în general o cauză de avort spontan. “Cu toate acestea, dacă îţi creşte temperatura sau faci diverse complicaţii ale gripei, riscul de avort spontan creşte.”

Medicaţia pentru gripă în sarcina

Dacă crezi că ai gripă este important să te adresezi rapid unui specialist şi trebuie să ţi se administreze terapie antivirală. Aceasta este mai eficientă dacă este începută la debutul simptomelor, în primele 48-72 h. Pentru că astfel poate preveni complicaţiile severe cum este pneumonia. Pentru scăderea febrei se recomandă administrarea paracetamolului şi trebuie să consumaţi multe lichide. Bineînţeles că în cazul apariţiei complicaţiilor, gravida trebuie spitalizată.

Metode de prevenţie pentru gravidă

Cea mai buna metodă de prevenţie a gripei este vaccinarea. Aceasta nu este doar o alegere sigură, ci şi o alegere înţeleaptă Ea este recomandată înaintea sau la începutul sezonului rece. Vaccinul poate fi administrat în orice perioadă a sarcinii. Trebuie să ştiţi că tulpinile gripale se modifică în fiecare an, şi de aceea vaccinarea trebuie făcută anual. Este important de ştiut că vaccinarea în sarcină duce şi la protecţia bebeluşului în primele luni de viaţă (până la vârsta de 6 luni).

Dacă ai gripă este important să te izolezi pentru a nu răspandi boala. Trebuie să te speli cât mai des pe mâini, să-ţi acoperi gura şi nasul când strănuţi, să nu utilizezi tacâmuri sau pahare în comun, să stai acasa şi să limitezi contactul cu alte persoane.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”