Puneti-va creierul la treaba, faceti sport!

Mintea si corpul sunt strans legate si avand grija de corp ne protejam si chiar ne ajutam mintea.
  • Publicat:
Puneti-va creierul la treaba, faceti sport!
Puneti-va creierul la treaba, faceti sport!

Multi oameni fac distinctia intre corp si minte. Cele doua sunt vazute ca fiind separate, corpul fiind doar un fel de suport al capului. De aceea, alergatul este considerat un exercitiu pentru corp, in timp ce cititul un exercitiu pentru minte. Totusi, lucrurile sunt departe de a sta asa. Dragos Cirneci, doctor in psihologie, ne-a ajutat sa intelegem acest lucru, in cele ce urmeaza.

Mintea si corpul sunt strans legate si avand grija de corp ne protejam si chiar ne ajutam mintea. Cercetarile efectuate la Universitatea Illinois au aratat ca mersul pe jos jumatate de ora pe zi timp de 6 luni conduce la o crestere in volum a zonelor din creier responsabile de atentie si memorie, chiar daca e vorba de persoane in varsta! Acestea au raportat si imbunatatiri in abilitatea de a invata, de a se concentra, precum si o mai buna dispozitie.

De altfel, mai multe studii au evidentiat faptul ca sportul si lucrul cu mainile au efect antidepresiv. „Sportul elibereaza substante numite endorfine care produc placere dar pot calma si durerile. Iar zonele din creier care se ocupa de maini ocupa o suprafata mare si sunt strans conectate cu cele ale procesarii recompenselor. Asa se explica de ce unele activitati precum gradinaritul sau olaritul si modelajul in lut au efect terapeutic, explica dr. Dragos Cirneci.

Acesta a mai adaugat ca „sportul conduce la o mai buna circulatie a sangelui care are un impact pozitiv asupra creierului, dar, in plus, duce si la secretia unor hormoni precum IGF1. IGF1 este un hormon similar insulinei care joaca un rol important in crestere la copil si are rol anabolic la adult. In creier, acest hormon ajuns la nivelul unei formatiuni numita hipocamp (de la grecescul „hippocampus” care inseamna calut de mare) declanseaza formarea de noi neuroni din celulele stem neuronale aflate la baza acestuia. Acesti noi neuroni se formeaza si la varste inaintate si sunt esentiali in invatare, in adaptarea la stres, la evitarea fobiilor si a depresiei.”

Aparitia de noi neuroni este accentuata de cuplarea miscarii cu orientarea in spatiu si explorarea mediilor noi si complexe, cu care trebuie sa interactionam. De aceea, sustine dr. Cirneci, reteta de succes ar fi activitatile de orientare turistica cuplate cu rezolvarea unor probleme aparute pe traseu si colaborarea cu persoane pe care nu le cunoastem, interactiunea cu acestea din urma fiind un factor important de aparitie a noi neuroni.

Este important de mentionat si ca aparitia acestor noi neuroni nu garanteaza supravietuirea lor in urmatoarea perioada. Ei sunt dependenti de invatare, mai ales in perioada 10-12 zile de la aparitie. Cei care in aceasta perioada sunt pusi la invatat se salveaza, cei care nu au acest tratament, mor. Conform principiului mens sana in corpore sano, combinarea exercitiul fizic cu cel mental este deosebit de benefica, exercitiile de tip brain fitness fiind un bun exemplu.

Studiile stiintifice au aratat ca acestea conduc la modificari in creier in zonele implicate in invatare, luarea deciziilor, atentie si rezolvarea de probleme, care ajutate si de efortul fizic devin mai tinere si mai functionale, potrivit dr. Dragos Cirneci. In plus, atat efortul fizic cat si cel mental ajuta la cresterea imunitatii. „Studiile au demonstrat ca dupa o ora de efort mental zilnic creste numarul limfocitelor de tip CD4+ (celule helper) care sunt esentiale in functionarea sistemului imunitar. Deci, orele de sport din scoala ajuta direct invatarea matematicii si fizicii si trebuie sa incurajam copiii sa le frecventeze daca vrem sa performeze intelectual”, ne-a mai explicat dr. Dragos Cirneci.

Citeste si: Mersul in pas alert si interactiunea cu oameni necunoscuti regenereaza neuronii

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult
4 investigatii ginecologice care sperie
4 investigatii ginecologice care sperie
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”