Prajelile nu ne imbolnavesc de cancer la stomac

O alimentatie bogata in acrilamida ne mentine sanatatea in limite normale.
  • Publicat:
Prajelile nu ne imbolnavesc de cancer la stomac
Prajelile nu ne imbolnavesc de cancer la stomac

Cartofii prajiti, prajiturile si cafeaua nu au nicio implicare in aparitia cancerelor gastrointestinale. Oricat de otravitoare ni s-a spus ca sunt aceste alimente, din pricina continutului  mare de acrilamida, ele nu sunt responsabile de acest tip de cancer, potrivit unui studiu olandez.

Acrilamida este o substanta chimica ce se gaseste de obicei in prajeli precum cartofii prajiti, prajiturile, snaksurile si chiar in cafea. Ea se formeaza in momentul in care alimentele bogate in carbohidrati sunt gatite la temperaturi inalte.

Potrivit autorilor studiului olandez care a condus la aceasta concluzie, nu exista nicio legatura intre ingestia de acrilamida si cancerul gastrointestinal. Concluziile studiului au aparut in editia din noiembrie a prestigioasei publicatii americane The Journal of Nutrition.

In ciuda acestor rezultate, specialistii avertizeaza ca ar trebui totusi sa limitam consumul de alimente bogate in acrilamida, si asta pentru a ne pastra sanatatea generala in limite normale. Aceste alimente sunt bogate in grasimi, au un numar mare de calorii si nu au valoare nutritiva.

Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului a etichetat inca din 1994 acrilamida drept substanta cu potential cancerigen, bazandu-se pe o serie de studii pe animale. Mai tarziu, studiile intreprinse pe subiecti umani au scos la iveala o posibila asociere intre acrilamida si cancer uterin, ovarian si renal, nicio legatura insa cu cancerul de san, vezica si prostata.

Cel mai recent studiu efectuat de olandezi pe mai mult de 120.000 de persoane cu varstele cuprinse intre 55 si 69 de ani, arata ca nu exista nicio legatura intre acrilamida si cancerul colorectal, gastric, pancreatic sau de esofag.

Aparitia acestor maladii este influentata mai degraba de un cumul de factori intre care obezitatea, starea generala de sanatate si varsta sunt cei mai importanti, in asociere cu alimentatia nesanatoasa – care include acrilamida.

In privinta cancerului ovarian si de endometru, olandezii suspecteaza o posibila implicare a acrilamidei in echilbrul hormonal care, mai tarziu, favorizeaza aparitia tumorilor maligne.

Citeste si Gemul si dulceata previn riscul de cancer
                  O chestiune arzatoare
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Iata joburile care provoaca dementa
Iata joburile care provoaca dementa
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân