Menopauza precoce poate fi „întoarsă din drum”

Un interviu interesant care răspunde mai multor întrebări arzătoare legate de instalarea precoce a menopauzei cu un medic ginecolog specializat în infertilitate.
  • Publicat:
Menopauza precoce poate fi „întoarsă din drum”

Menopauza, chiar dacă este un proces natural, nu este bine primită de femei pentru că aduce cu sine o serie de schimbări neplăcute la nivelul organismului. Însă fireşti. Nefiresc este ca ea să apară la vârsta fertilă, şi foarte dureros pentru cele în cauză dacă încă nu au devenit mame. Un subiect sensibil, dar pe care dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, îl abordează cu optimism. Subiect pentru care există soluţii moderne.


C.S.Î.D.: Domnule doctor, care este vârsta de la care o femeie poate intra la menopauză fără ca acest lucru să fie anormal? Dar când se poate spune că a intrat precoce la menopauză?
Dr. Andreas Vythoulkas: Deşi este considerată o perioadă critică în viaţa unei femei, de care cele mai multe se tem, menopauza nu este altceva decât un proces fiziologic cât se poate de firesc. În principiu, aceasta se poate instala oricând între vârsta de 45 şi 55 de ani. Acest lucru depinde de bagajul hormonal al fiecăreia, nu există o vârstă exactă, standard. Însă în medicină se consideră că dacă apare înainte de vârsta de 40 de ani, este vorba despre o menopauză instalată precoce.

C.S.Î.D.: Se poate vorbi despre o predispoziţie în cazul celor care se încadrează în această din urmă categorie?
A.V.:
În primul rând, poate fi incriminată o predispoziţie genetică. Ar fi vorba, potrivit geneticienilor, despre unele nereguli în privinţa cromozomilor X şi a interacţiunii lor cu ovulele. Dar mai pot fi şi alte cauze, cum sunt de exemplu unele dereglări autoimune sau dezechilibre de natură hormonală. Şi unele infecţii puternice cum sunt, de exemplu, tuberculoza sau oreionul, pot afecta funcţia ovariană şi conduce la menopauză precoce, deşi sunt raportate puţine astfel de cazuri. Bineînţeles, extirparea unor organe genitale interne precum ovare, trompe sau uter au ca şi consecinţă intrarea la menopauză. De asemenea, tratamentele împotriva cancerului pot determina menopauza precoce.

C.S.Î.D.: Aşadar este vorba doar despre cauze medicale?
A.V.:
În principal, da. Însă la instalarea insuficienţei ovariene premature mai pot contribui şi o serie de factori precum alimentaţia nesănătoasă, fumatul, sedentarismul, stresul sau expunerea la substanţe chimice, inclusiv cele folosite la curăţenia casei.

C.S.Î.D.: Există vreo posibilitate de a preveni instalarea precoce a menopauzei?
A.V.:
În unele cazuri, da. În altele, nu. Atunci când este vorba despre extirpare de organe genitale, este evident că nu mai poate fi vorba despre existenţa ciclului menstrual. Însă în celelalte situaţii, atunci când acest lucru este posibil, medicul poate amâna instalarea menopauzei cu ajutorul tratamentelor hormonale.

C.S.Î.D.: Menopauza precoce este cu adevărat o dramă pentru femeile care nu au copii dar îşi doresc să devină mame. Are medicina modernă soluţii pentru astfel de situaţii?
A.V.:
Este foarte important ca de la primele semne de menopauză precoce femeia să se adreseze specialistului în infertilitate. Cu ajutorul unui tratament de stimulare ovariană se poate… zădărnici instalarea menopauzei, existând inclusiv şansa de a rămâne apoi însărcinată în mod natural. Varianta „de rezervă” vor fi tehnicile de reproducere umană asistată. În cazul celor intrate la menopauză precoce, chiar dacă poate părea SF, există o metodă cu ajutorul căreia funcţia ovarelor poate fi reluată. Tehnica se numeşte PRP (Platelet-Rich Plasma) şi este folosită cu succes şi în alte specialităţi medicale precum stomatologie, dermatologie şi ortopedie. Poate că aţi auzit şi zâmbit  la denumirea nemedicală a acesteia: terapia-vampir. Ei bine, tehnica presupune extragerea anumitor celule din sângele pacientei, prelucrarea lor şi injectarea în ovare, pentru a face din nou posibilă producerea de material genetic. Astfel, sarcina poate fi obţinuta fie pe cale naturală, fie prin proceduri de fertilizare in vitro.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”