Hirsutismul la femei – cauze si tratament

In majoritatea cazurilor, hirsutismul nu ascunde vreo afectiune grava, insa cauzele trebuie determinate pentru a putea aplica cel mai eficient tratament.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Hirsutismul la femei - cauze si tratament
Hirsutismul la femei - cauze si tratament

Potrivit unor statistici recente, doua din opt femei sufera de hirsutism la un moment dat de-a lungul vietii lor. Dar ce este hirsutismul? Ce il determina? Si cum poate fi tratat?

Ei bine, hirsutismul este un termen medical ce se refera la cresterea firelor de par inestetice in zonele in care femeile au in mod tipic doar un puf sau firele de par lipsesc cu desavarsire. Mai exact, deasupra buzei superioare, pe barbie, piep, abdomen si spate.

Din cauza hormonilor
Daca suferi de o crestere excesiva a firelor de par in zone nedorite, trebuie sa fii evaluata de catre un medic endocrinolog. Mai ales daca starea ta se agraveaza rapid, ai in jur de 20 de ani sau nici una dintre rudele tale nu au suferit de asa ceva.

In majoritatea cazurilor, hirsutismul nu ascunde vreo afectiune grava, insa cauzele trebuie determinate pentru a putea aplica cel mai eficient tratament.

Hirsutismul este cauzat de o crestere a nivelului de hormoni masculini (androgeni). Androgenii sunt produsi in corpul oricarei femei, iar un nivel normal al acestora nu are nici un fel de efecte negative.

O serie de conditii diferite pot duce la hirsutism. Doua dintre cele mai comune sunt: sindromul ovarelor polichistice si hirsutismul idiopatic. Ambele pot fi diagnosticate prin examen fizic, studierea istoricului medical si al familiei si, uneori, prin teste de sange.

Sindromul ovarelor polichistice (SOP)
Femeile cu SOP se confrunta adesea cu hirsutism in asociere cu acnee si menstruatii neregulate. SOP este o boala cronica pentru care exista mai multe tratamente ce pot reduce cresterea parului.

Hirsutismul idiopatic

Acesta se refera la hirsutismul ce are cauze neindentificate. Hirsutismul idiopatic este de obicei cronic si poate fi o usoara modificare a SOP. O crestere treptata a parului de pe corp este in mod tipic singurul simptom la femeile cu aceasta afectiune. Ciclurile menstruale sunt intotdeauna normale la femeile cu hirsutism idiopatic.

Cu toate acestea, in cazuri rare, hirsutismul poate fi cauzat de tumori ale ovarelor sau de glanda adrenala in urma unei afectiuni ovariene numita hipertricoza (care poate fi o forma extrema de SOP), de anumite medicamente care au avut efecte asemanatoare androgenilor, sau din cauza unei afectiuni mostenite numita hiperplazie adrenala congenitala.

Inarmeaza-te cu rabdare
Hirsutismul asociat cu aceste afectiuni se dezvolta adesea brusc la femeile peste varsta de 20 de ani (mai degraba decat la pubertate) si progreseaza rapid. Cresterea brusca a firelor de par poate fi insotita si de alte semne ale androgenilor in exces, cum ar fi ingrosarea vocii si o crestere a masei musculare.

Inainte de orice tratament, medicul tau trebuie sa iti evalueze cu atentie gradul de hirsutism, astfel incat eficienta tratamentului sa dea rezultate in timp.

Inarmeaza-te insa cu rabdare pentru ca foliculii firelor de par au un ciclu de viata de aproximativ sase luni. Iar cele mai multe medicamente trebuie luate pentru o perioada de trei pana la sase luni, pana sa apara o imbunatatire notabila.

Iata cateva metode ce te pot ajuta sa scapi de parul neplacut:

Folosirea lamei de ras
Este o metoda sigura si eficienta pentru indepartarea parului, dar necesita sesiuni aproape zilnice.

Depilarile chimice, cu ceara sau albirea firelor de par
Depilarile chimice si procedeele de albire a firelor pot provoca sensibilitate la unele femei, asadar asigura-te ca respecti indrumarile privind testarea acestor procedee mai intai.

Electroliza
Aceasta distruge foliculii firelor de par prin introducerea unui ac foarte fin in radacina firului si aplicarea unui curent electric. Parul nu creste la loc dupa acest tratament. Electroliza este potrivita in special pentru zone mici. Tratamentul este sigur si eficient, dar uneori poate fi dureros si destul de scump.

Epilarea cu laser

Desi costisitoare, epilarea cu laser este eficienta, rapida si mai putin dureroasa decat electroliza. Aceasta poate reduce pentru o perioada de pana la cativa ani cresterea parului.

Cremele pentru incetinirea cresterii parului

Acestea nu elimina parul, dar intarzie cresterea lui cu pana la sase-opt saptamani. Odata ce intrerupi folosirea cremei, parul revine la viteza normala de crestere.

Scaderea in greutate
In cazul persoanelor supraponderale, scaderea in greutate poate reduce nivelul androgenilor si astfel determina diminuarea hirsutismului. Femeile cu menstruatii neregulate pot observa revenirea la un ciclu normal dupa ce au pierdut in greutate.

Anumite medicamente disponibile pentru tratamentul hirsutismului

Aceste reduc cantitatea firelor de par, opresc cresterea firelor noi si reduc rata de crestere a parului existent. Cele mai multe dintre aceste medicamente trebuie luate pentru cel putin sase luni inainte de orice imbunatatire vizibila. In plus, ele nu sunt la fel de eficiente pentru toate femeile.

Cele mai frecvent recomandate medicamente sunt anticonceptionalele si anti-androgenii.

Citeste si Epilarea parului facial – ce metoda alegi?
                Chinurile unui model
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
40% dintre romani sunt hipertensivi
40% dintre romani sunt hipertensivi
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”