Hirsutismul sau cresterea excesiva a parului

Cresterea in exces a parului pe fata si pe corp la femei (hirsutism) poate ascunde tulburari hormonale sau afectiuni ale tiroidei.
  • Publicat:
Hirsutismul sau cresterea excesiva a parului
Hirsutismul sau cresterea excesiva a parului

Cresterea in exces a parului pe fata si pe corp la femei (hirsutism) nu ar trebui privita doar ca o problema de ordin estetic, intrucat poate ascunde tulburari hormonale sau afectiuni ale tiroidei.

Cauze
Un procent de 15% dintre femei se confrunta cu aceasta neplacere, de cele mai  multe ori hormonii find de vina. Astfel, specialistii spun ca in 70-80% dintre cazurile diagnosticate cu hirsutism cauza este sindromul ovarului polichistic.

In aceste situatii, multe femei nu sunt constiente de existenta bolii, intrucat nu prezinta simptome, inclusiv menstruatia putand fi in continuare regulata.

Totusi, exista si situatii, mai rare, in care boala este declansata de tumori sau disfunctii tiroidiene, precum si de anumite tratamente medicamentoase.

Alte cauze ale aparitiei parului in execs la femei sunt determinate de:

1. sistemul genetic
2. menopauza
3. hiperplazia congenitala adrenala (aparitia elementelor virile la femei)
4. sindromul Cushing (hipercorticism)

Tratament

Cazurile usoare pot fi tratate la cabinetul cosmetic, insa pentru cazurile moderate si severe  se recomanda tramanetul hormonal, in general cu contraceptive.

Scaderea in greutate, mai ales in cazul femeilor supraponderale, poate, de asemenea, ameliora problema, intrucat scade nivelul testosteronului din organism – principalul factor al declansarii hirsutismului.

Recomandam insa ca inainte de a lua orice decizie in privinta eliminarii parului in exces, femeile care cred ca ar putea suferi de aceasta afectiune sa consulte un dermatolog sau un endocrinolog.
 

Citeste si Ce este sindromul ovarelor polichistice?
                Fara fumuri

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bataturile: cum le abordam?
Bataturile: cum le abordam?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”