galerie

7 dintre cele mai comune efecte fizice ale depresiei


  • Dureri de spate. Probabil mulţi dintre voi ştiţi deja că durerea de spate este o consecinţă a posturii incorecte, a sedentarismului şi a surplusului ponderal, dar poate avea şi alte cauze, cum ar fi stresul sau depresia. Noi studii arată că depresia poate favoriza dezvoltarea inflamaţiilor în corp, care sunt un factor de risc în apariţia durerilor de spate şi a tensiunii musculare în general.
  • Dureri de cap. Cred că nu există om să nu fi acuzat, o dată în viaţă, nesuferita durere de cap. Este atât de comună încât deseori aproape că o ignorăm şi credem că e ceva firesc. Însă nu e deloc aşa! Durerea de cap poate avea numeroase cauze, de la oboseală, stres, gripă, o tumoare cerebrală până la depresie.
  • Dureri de stomac. Acea senzaţie de gol în stomac, însoţită de crampe dureroase similare celor din timpul menstruaţiei, poate fi pusă şi pe seama depresiei. Durerea de stomac care se înrăutăţeşte în situaţii stresante este, de asemenea, un semn al depresiei.
  • Tulburări digestive. Constipaţia şi diareea sunt simptome frecvent asociate toxiinfecţiilor alimentare, însă şi emoţiile pot cauza astfel de neplăceri. Tristeţea, anxietatea şi senzaţia de copleşire pot perturba sănătatea tractului gastrointestinal.
  • Epuizarea şi lipsa constantă de energie. Epuizarea fizică este deseori un simptom al depresiei. Chiar dacă mulţi dintre noi ne-am confruntat cu lipsa de energie şi moleşeala de la începutul zilei, această senzaţie de sfârşeală, de apatie, de lipsă de concentrare, de epuizare fizică şi psihică totodată poate fi deseori consecinţa depresiei, nu neapărat a stresului.
  • Toleranţă redusă la durere. Te simţi ca şi cum te-a călcat trenul şi nu îţi explici ce anume te-a adus în această stare, pentru că nu suferi de nicio boală? Ei bine, tot depresia ar putea fi de vină. Deseori, durerea resimţită în tot corpul, până în ultima fibră a noastră, este de fapt exagerată la nivel psihic, din cauza depresiei. Astfel, avem senzaţia că ne doare fiecare părticică din corp, dar de fapt să nu avem deloc toleranţă la durere.
  • Vedere în ceaţă. Nu mai vezi clar? Da, de vină poate fi privitul la ecranul monitorului ore în şir, dar şi depresia. Cercetătorii au descoperit că depresia este frecvent asociată cu tulburări de vedere, cum ar fi dificultăţile de a diferenţia negrul de alb, de unde şi expresia „vezi totul în negru atunci când eşti deprimat”.
Dureri de stomac. Acea senzaţie de gol în stomac, însoţită de crampe dureroase similare celor din timpul menstruaţiei, poate fi pusă şi pe seama depresiei. Durerea de stomac care se înrăutăţeşte în situaţii stresante este, de asemenea, un semn al depresiei.
1/1