Doi tineri medici români deveniţi antreprenori revoluţionează modul în care se poate învăţa medicina

Mihai şi Dragoş Voinea, doi fraţi care au terminat Medicina, au pus bazele unei platforme care oferă prezentări unice şi captivante ale corpului omenesc în 3D.
  • Publicat:
Doi tineri medici români deveniţi antreprenori revoluţionează modul în care se poate învăţa medicina

Pentru un student la Medicină, să aibă acces la o platformă online care să ofere detaliat informaţii vizuale despre corpul omenesc este un vis devenit realitate.

Volumele groase de medicină sunt în continuare necesare, cel puţin momentan, dar pentru a vizualiza corpul omenesc într-o versiune atât de realistă, cum este tehnologia 3D, studenţii nu aveau până acum posibilitatea.


Mihai şi Dragoş Voinea, doi fraţi care au terminat Universitatea de Medicină din Craiova, au pus bazele unei platforme care oferă prezentări unice şi captivante ale corpului omenesc în 3D.

Nu a fost uşor, dar feedbackul primit din partea studenţilor şi a altor persoane interesate de studiul medicinei într-un mod inedit a fost mai mult decât încurajator. Din acest motiv, cei doi membri fondatori ai platformei îşi propun să continue investiţia în această direcţie şi să ajungă în cât mai multe unităţi spitaliceşti şi universităţi dornice să uşureze procesul de învăţare al studenţilor şi medicilor rezidenţi.

Mai jos, un interviu exclusiv cu Mihai Voinea, unul dintre fondatorii platformei Biomap, un Google Earth al lumii medicale.

Corpul uman online, în 3D

CSÎD: Cine este Mihai Voinea, ce studii are, ce face în prezent?

Mihai Voinea: În primul rând, mulţumesc pentru invitaţia la această discuţie. Am 29 de ani şi am absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova în anul 2016. În timpul facultăţii am studiat şi în Turcia, Tunisia şi Egipt, în cadrul unor stagii de pregătire destinate studenţilor. În 2017 mi-am început cariera de medic rezident pe specialitatea Boli infecţioase, însă mi-am luat concediu fără plată după o lună pentru a călători. An „sabatic” îl numesc eu. Am fost plecat în acel an în SUA, Mexic, Chile, Japonia, Coreea de Sud şi încă vreo patru ţări din Europa.

Nu avusesem o studenţie clasică, pentru că în anul IV am început să lucrez la un business online cu fratele meu, Dragoş Voinea. Aşadar, mi-am permis să pun bani deoparte şi să pot lucra de oriunde. A fost o călătorie de explorare în primul rând a mea, o încercare de a vedea cine este Mihai Voinea. Mi-am găsit, cumva, răspunsul, pentru că m-am întors în România în decembrie 2017 şi m-au sunat de la spital să mă întrebe dacă îmi prelungesc concediul fără plată.

Mi-am dat demisia în acea lună. A fost o decizie care a cântărit enorm pe umerii mei, dar nu puteam continua într-o direcţie care nu era aliniată cu planurile mele, cu viziunea mea. Îmi doream mai multă libertate, flexibilitate, responsabilităţi mai mari. În plus, chiar dacă nu ştiam exact ce vreau, ştiam ce nu vreau. În prezent, conduc compania pe care am pornit-o în 2014 cu fratele meu. Se numeşte Marsilian şi deţine patru platforme educaţionale în zona academică (Biomap, Grile-rezidentiat.ro, Grile-admitere.ro, Grile-drept.ro), cumulând peste 70.000 de utilizatori.

CSÎD: Spune-ne mai multe despre Biomap, cea mai recentă platformă de educaţie medicală.

Mihai Voinea: BioMap este o platformă de medicină 3D. Practic, poţi vizualiza corpul uman în dinamica sa – asta însemnând nu doar anatomie, ci şi patologie, fiziologie şi o serie de intervenţii. Se adresează nu doar studenţilor la Medicină din toţi anii, ca mediu de învăţare vizual şi suport ajutător inclusiv pentru materia din compendiul pentru rezidenţiat, ci şi elevilor care învaţă pentru admiterea la Medicină şi au nevoie să înţeleagă anatomia. De asemenea, medicii rezidenţi o pot utiliza ca suport de studiu în clinică şi când aprofundează specialitatea aleasă. Medicii primari sau specialişti pot folosi această platformă pentru a explica pacienţilor boala într-un mod elegant şi practic. Cadrele universitare care urmăresc să ofere prezentări unice şi captivante studenţilor de la Medicină sunt un alt grup căruia i se adresează platforma.

Mihai şi Dragoş Voinea, fondatorii Biomap

Informaţia vizuală, asociată cu imagini şi desene, se salvează în memorie în proporţie de 65%

CSÎD: Cine a venit cu ideea acestui proiect şi cât timp v-a luat să îl puneţi la punct?

Mihai Voinea: BioMap este cea mai nouă platformă a noastră. Ideea i-a venit fratelui meu, în timp ce învăţa pentru un examen, în sesiune la Medicină. De la idee până la rezultatul semifinal, gata de lansare, am avut nevoie de circa 9 luni, oameni noi în echipă şi aproximativ 100.000 de euro. Să îl „punem la punct” e un termen foarte vag pentru noi, având experienţa celorlalte platforme. Pentru noi nu există finalitate, tehnologia avansează atât de rapid încât e nevoie să facem upgrade-uri în mod constant. În prezent, lucrăm la module de automatizare şi un nou UX.

CSÎD: Cum îl ajută platforma pe un tânăr student la Medicină sau pe unul care doreşte să dea admitere la Medicină?

Mihai Voinea: Cea mai mare problemă a unui tânăr student este volumul mare de informaţie. Noi plecăm de la premisa că, în medie, după doar 3 zile, un om îşi mai aduce aminte doar 10% din ce a citit. Însă informaţia vizuală, asociată cu imagini şi desene, se salvează în memorie în proporţie de 65%. Practic, dacă înţelegi materia cu BioMap, dacă înţelegi procesele şi modul în care funcţionează această maşinărie incredibilă, numită corpul uman, înţelegi medicina. Acelaşi lucru este valabil şi pentru elevii care se pregătesc pentru admitere sau, de ce nu, pentru studenţii care se pregătesc de rezidenţiat. Vizualizarea anatomiei în 3D face mult mai uşor procesul de învăţare, iar vizualizarea patologiilor în dinamică vizuală poate substitui pagini întregi de carte.

CSÎD: Aveţi vreo statistică legată de vârsta utilizatorilor platformei?

Mihai Voinea: Pe statistici, două tipologii de utilizatori domină clasamentul: segmentul 18-21 de ani (de la elevii de clasa a XII-a până la anul II), apoi segmentul 24-27 de ani (studenţii de anul VI şi o parte din medicii rezidenţi tineri). Lucrăm şi la retenţia celorlalţi utilizatori (anii III, IV şi V), precum şi a medicilor specialişti şi primari.
Ne bucură faptul că sunt foarte mulţi profesori de biologie (de liceu) care ne pun întrebări despre platformă. Fun fact: avem pe platformă un autor de romane poliţiste care studiază anatomia pentru cărţile sale.

CSÎD: Vă propuneţi să faceţi un parteneriat cu universităţile de profil sau cu anumite spitale ori clinici?

Mihai Voinea: Da, am prezentat deja platforma în cadrul unor consilii de administraţie. Fiind o tehnologie extrem de nouă pe piaţa din România, trebuie să mai avem puţină răbdare. În ceea ce priveşte parteneriatele cu spitale sau clinici, avem deja trei clinici care folosesc BioMap şi suntem în discuţii cu alte două reţele. Medicii celor trei clinici cu care colaborăm utilizează platforma pentru a le explica pacienţilor patologia. Este vorba de clinici care au înţeles cât de importantă este experienţa pacientului şi care pun accentul pe informare şi atenţie sporită.

CSÎD: Cum funcţionează aplicaţia?

Mihai Voinea: Aplicaţia oferă patru modele 3D gratuite (unul din anatomie, unul din fiziologie, unul din patologie şi o intervenţie). Există două tipuri de abonamente, unul care oferă acces doar la modelele de anatomie şi unul care oferă acces integral la toată platforma (peste 700 de modele 3D). Avem în plan să facem o modificare, să introducem un al treilea plan, dar nu am informaţii exacte pentru că încă se lucrează la el.

CSÎD: Care sunt principalele funcţionalităţi ale BioMap?

Mihai Voinea: În primul rând, BioMap oferă descrieri detaliate ale elementelor anatomice, dar şi ale patologiei. Bibliografia din care au fost scrise numără peste 20 cărţi şi pot spune că opt medici au lucrat la ele. Platforma este disponibilă şi în limba engleză şi îţi permite să vizualizezi orice parte a corpului uman pe sisteme, pe regiuni sau în modul complet. Poţi izola elemente, poţi adăuga notiţe, poţi vizualiza imagistic şi poţi crea prezentări. Există şi un modul de ecran complet, dar şi „nightmode”. Cea mai utilă funcţie este, totuşi, aceea de ascundere. Practic, dai la o parte straturi anatomice pentru a vizualiza în profunzime.

CSÎD: Tot voi sunteţi „creierul” din spatele Grile-Rezidentiat.ro. Ne poţi spune câte teste au fost rezolvate până acum, în cei aproape 5 ani de la lansare?

Mihai Voinea: Puţin peste 900.000 de teste. Estimez că până la finalul lui 2020 vom depăşi cifra de 1,5 milioane. Avem şi o platformă de admitere, care a depăşit recent pragul de 400.000 de teste.

CSÎD: Tu şi fratele tău aţi terminat Medicina. Vă propuneţi să rămâneţi antreprenori, aveţi planuri în acest sens, sau vă gândiţi să profesaţi la un moment dat ca medici?

Mihai Voinea: Aşa cum spuneam în răspunsul primei întrebări, merg într-o direcţie asupra căreia am reflectat foarte mult. Sunt antreprenor şi aşa mă văd pentru tot restul vieţii. Faptul că sunt medic de profesie şi am avut parte de pregătire excelentă e doar un bonus pentru mine, fără de care nu aş fi fost astăzi aici. Aşa cum îmi place mie să spun, medicina este o piesă din puzzle-ul meu, o etapă, însă am planuri mult mai mari. Fratele meu cochetează cu ideea de a deveni antreprenor full-time, dar încă nu a luat o decizie finală. Îl înţeleg perfect, să pui medicina pe hold nu e cel mai uşor lucru. Să nu uităm ceva. Dacă ar fi uşor, toată lumea şi-ar urma pasiunea. Dar e o chestiune de curaj şi de identitate. Până la urmă, trebuie doar să te întrebi şi să răspunzi onest: „Cine eşti tu cu adevărat?”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”