Vizita istorică pentru medicina din România: Medicina viitorului în tratamentul AVC

Prof. Jacques Moret şi prof. Laurent Spelle s-au aflat la Tg-Mureş pe 20 si 21 iunie pentru a vorbi de medicina în tratamentul AVC.
  • Publicat:
Vizita istorică pentru medicina din România: Medicina viitorului în tratamentul AVC
Vizita istorică pentru medicina din România: Medicina viitorului în tratamentul AVC

Prof. Jacques Moret, părintele neuroradiologiei intervenţionale şi prof. Laurent Spelle au vorbit despre medicina viitorului în tratamentul AVC în cadrul “Flying Experts”, unul dintre cele mai importante evenimente din S-E Europei, organizat pe 20 si 21 iunie la Tg-Mureş, informează Mediafax.

Organizatorii prestigiosului eveniment international LINNC, profesorul Jacques Moret, membru onorific şi fost preşedinte ESMINT (Societatea Europeana a Terapiilor Neurologice Minim Invazive) si Laurent Spelle (membru în boardul ESMINT) au prezentat specialiştilor români date despre managementul cazurilor complexe până nu demult lipsite de soluţie terapeutică, cazuistică, tehnologie de ultima generaţie din medicina viitorului în tratamentul AVC, mai precis tratamentul modern endovascular al malformaţiilor cerebrale, al celor artero-venoase şi al stroke-ului aflate în faza acută, dar si electivă.

Profesorul Laurent Spelle: “trombectomia mecanică a reprezentat o revoluţie în medicina modernă, un moment cum nu au fost multe în ultimii zeci de ani. A fost pentru prima dată în istoria medicinei când într-o perioadă foarte scurtă de timp, 6 studii independente au demonstrat superioritatea acestei intervenţii în cazurile de AVC, faţă de toate cele folosite până la descoperirea ei.”

România are cea mai mare rată de mortalitate prin AVC din Europa, patru români mor în fiecare oră din cauza AVC, potrivit SNRIR (Socientatea Naţională de Radiologie Intervenţională din România).

Momentan, sistemul de sănătate din România dispune de un număr foarte restrâns de specialişti care pot interveni endovascular în cazuri de AVC după cele mai noi protocoale internaţionale în doar câteva centre spitaliceşti din ţară.

“Fiecare ţară are propriile ei probleme şi soluţii la probleme locale. Ceea ce putem noi să spunem pe baza datelor pe care le avem şi prin comparaţie cu Franţa, de exemplu, este că ar fi necesare minim 8 – 10 centre la nivelul unei ţări cu 19 milioane de locuitori, aşezate corect în raport cu distribuţia populaţiei, cu echipe medicale multidisciplinare pregătite să intervină fără intrerupere pentru salvarea pacienţilor. Momentan, în România există un număr suficient de radiologi intervenţionali bine pregătiţi pentru a-şi trainui colegii. De asemenea, lumea medicală europeană este deschisă şi poate să susţină pregătirea unor noi colegi din România”, susţine profesorul Jacques Moret.

Pe fondul statisticilor îngrijorătoare în ceea ce priveşte AVC-ul în rândul populaţiei ţării, dar şi al nevoii de aliniere a României la medicina axată pe rezultat practicată în toate ţările civilizate, este important faptul că “Flying Experts”, unul dintre cele mai importante evenimente de neuroradiologie intervenţională din sud-estul Europei, are loc la Târgu Mures, oraşul în care există şi singurul Centru de

Excelenţă în Stroke din România.

Prezenta profesorilor Jacques Moret si Laurent Spell, două somităţi medicale în neuroradiologia intervenţională mondială, are ca principal scop crearea unui schimb de experienţă în ceea ce priveşte tratamentul modern pentru neuroradiologii intervenţionişti din România si de a implementa protocolul de bune practici în terapiile endovasculare.

Dr. Lucian Mărginean, medic primar, coordonator al Compartimentului Radiologie Intervenţională din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş : “Tratamentele moderne endovasculare oferă pacienţilor acces la ceea ce în lumea medicală numim “standardul de aur”, adică maxim ce poate oferi medicina ca rezolvare într-o specialitate din perspectiva echipei medicale şi a tehnologiei. În cazurile de AVC care până acum erau lipsite de soluţie terapeutică, pentru ca metodele clasice nu ofereau acces la anumite zone afectate, se poate acţiona prin intermediul tratamentului endovascular. Pregătirea medicilor români în acest domeniu este un beneficiu pentru întreaga societate, dacă ne gândim ca stroke-ul este a doua cauză de mortalitate în România şi că 4 români mor înh fiecare ora din cauza acestei afectiuni.”

În România, accidentul vascular cerebral ischemic reprezintă a doua cauză de mortalitate – 21,64% şi dizabilitate – 11,34% cu un cost anual pentru statul roman de aproximativ 657 milioane euro. Cheltuielile directe şi indirecte ajung să reprezinte aproximativ 0,4% din PIB. Din păcate, 89% din aceasta sunt costuri indirecte şi doar 11% sunt sume alocate cheltuielilor directe de tratament, conform raportului Health Economic din datele oferite de I.N.S, pus la dispoziţie de SNRIR.

Medtronic este lider mondial în domeniul tehnologiei, serviciilor şi soluţiilor medicale. Compania Medtronic este cunoscută pentru inovaţii care schimbă vieţi şi pentru tehnologiile medicale revoluţionare. Medtronic pune la dispoziţie tratamente pentru aproape 70 de afecţiuni, printre care unele dintre cele mai problematice boli cronice, precum diabetul, obezitatea, cancerul şi bolile cardiace.

Medtronic cooperează cu o gamă largă de profesionişti din domeniul asistenţei medicale şi sprijină proiecte educaţionale, dezvoltand parteneriate cu universitatile de profil, spitalele din Romania si personalitati marcante ale lumii medicale nationale si internationale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”