Cum să-ţi prepari pastă de dinţi BIO acasă

Pastele de dinţi industriale, pe care le găsim în comerţ, sunt excelente, dar conţin multe substanţe chimice nerecomandabile. Ce este de făcut în acest caz? Putem încerca să folosim o pastă de dinţi bio sau să ne-o preparăm în casă.
  • Publicat:
Cum să-ţi prepari pastă de dinţi BIO acasă

Pastele de dinţi industriale, pe care le găsim în comerţ, sunt excelente, dar conţin multe substanţe chimice nerecomandabile. Ce este de făcut în acest caz? Putem încerca să folosim o pastă de dinţi bio sau să ne-o preparămsinguri acasă.

Argila curăţă, dezodorizează, remineralizează şi dezinfectează, aşadar este perfect adaptată acestei întrebuinţări. Totuşi, auzim de multe ori  că ar zgâria dinţii şi ar irita gingiile. De fapt, totul depinde de rezistenţa smalţului dentar şi de sensibilitatea gingivală a fiecăruia dintre noi, precum şi de fineţea argilei. Pentru siguranţă, nu folosiţi acest tip de pastă decât de 2 sau 3 ori pe săptămână, evitând să periaţi agresiv gingiile.

Cumpăraţi întotdeauna o argilă ultraventilată sau micronizată. Această calitate garantează grăunţe microscopice, al căror efect de zgâriere a dinţilor este aproape nul. Verde sau albă,  contează  mai mult fineţea pudrei decât culoarea argilei.

Pastă de dinţi cu efect răcoritor

Amestecaţi 1 lingură de argilă cu 1 lingură de hidrolat (apă florală) de mentă şi căte 1 picătură de uleiuri esenţiale de mentă şi de lămâie (dezinfectante şi răcoritoare). Uleiul de mentă conţine numeroase minerale şi substanţe nutritive, inclusiv fier, mangan, magneziu, calciu, acid folic, potasiu şi cupru. Veţi putea adăuga, eventual, puţin ulei de măsline pentru a face amestecul mai gras. Turnaţi totul într-un recipient închis cu un capac şi folosiţi compoziţia ca pe o pastă normală. Cum această pastă de dinţi nu conţine conservant, nu preparaţi cantităţi pre mai, fiindcă expiră repede.

Pastă de dinţi pentru gingii sensibile

Amestecaţi 1 lingurp de argilă, 1 lingură de hidrolat de salvie, câte 1 picătură de uleiuri esenţiale de iarba Sfântului Ioan sau şerlai (tonic circulator) şi de arbore de ceai (anti-infecţions şi cicatrizant) cu puţin ulei de gălbenele, cu efect calmant şi anti-inflamator.

Pastă de dinţi cu argilă

Amestecaţi într-un bol 1 lingurită de bicarbonat, 1 linguriţă de argilă verde sau pudră albă, 1 picătură de ulei esenţial de cuişoare (calmant şi antiseptic). Adăugaţi puţină apă plată sau distilată până obţineţi consistenţa unei paste pe care o veţi păstra apoi într-un recipient ermetic închis, de preferinţă din sticlă. Argila are propietăţi bactericide şi remineralizante şi este uşor abrazivă. Trebuie să ştiţi că nici bicarbonatul, nici argila nu vor albi dinţii galbeni prin natura lor. Acestea curăţă prin erodare urmele şi petele şi combat placa dentară bacteriană (tartrul), o posibilă cauză a îngălbenirii dinţilor.

Pastă de dinţi împotriva petelor

Amestecaţi 1 ligură de argilă, 1 lingură de apă florală de rozmarin, 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu (cumpărat din farmacie), câte 1 picătură de uleiuri esenţiale de lămâie şi de mentă şi puţin ulei de măsline. Particulele de bicarbonat sunt mai mari decât cele ale argilei ultraventilate, ceea ce le dă o putere uşor abrazivă, foarte utilă pentru curăţarea petelor şi eliminarea tartrului. Bicarbonatul nu va albi însă un smalţ dentar colorat sau îngălbenit. Nu folosiţi această pastă decât de 2 ori pe săptămână.

Ulei de măsline pentru dinţi albi

Frecaţi-vă uşor gingiile cu vârful degetelor înmuiate în ulei de măsline, apoi lăsaţi să acţioneze câteva minute înainte de a clăti.

 

Apă oxigentă şi bicarbonat

Acest  amestec este recomandat pentru albirea dinţilor (1 parte apă oxigentă10% pentru 1 parte apă şi 1 parte de bicarbonat), dar este mai degrabă un tratament indicat în caz de gingivită şi parodontoză. Acţiunea celor două produse este conjugată pentru neutralizarea bacteriilor responsabile de infecţii. Această soluţie este eficientă, dar se poate dovedi extrem de iritantă. Consultaţi stomatologul înainte de a o folosi.

 

(Sursa: Secretele Bunicii – 800 de sfaturi practice)

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”