Argila, între cosmetică şi medicină

Argila a fost considerată mereu un aliat al frumuseţii şi sănătăţii, fiind utilizată timp de mii de ani în medicină. În ultimii 20 de ani a fost revalorificată atât pentru aplicaţiile sale în cosmetică, mai ales pentru afecţiunile de la nivelul tenului şi scalpului, dar şi pentru tulburările sistemului digestiv, curele de detoxifiere, ba chiar şi în regimuri de reglare a greutăţii.
Argila, între cosmetică şi medicină

Argila a fost considerată mereu un aliat al frumuseţii şi sănătăţii, fiind utilizată timp de mii de ani în medicină. În ultimii 20 de ani a fost revalorificată atât pentru aplicaţiile sale în cosmetică, mai ales pentru afecţiunile de la nivelul tenului şi scalpului, dar şi pentru tulburările sistemului digestiv, curele de detoxifiere, ba chiar şi în regimuri de reglare a greutăţii.

Pentru a căpăta utilitate în industria cosmetică, dar mai ales pentru uz intern, argila trebuie să îndeplinească anumite criterii. În cazul aplicaţiilor de la nivelul pielii este foarte important conţinutul de minerale utile pielii: magneziu, zinc, siliciu. Fiind un produs natural, fiecare lot extras trebuie supus testării microbiologice şi analizelor radiologice pentru a-i garanta siguranţa compoziţiei. 

În funcţie de conţinutul în minerale şi de activităţile chimice din natură, argila are diverse culori. Cele mai cunoscute tipuri sunt verde, albastră, roşie, albă, gri, iar ca textură variază de la aspră şi grea până la fină şi pufoasă. Culoarea roşie este dată de oxizii de fier, cea albastră de conţinutul în argint, culoarea verde reprezintă fitonutrienţii acumulaţi în decursul a zeci de mii de ani de sedimentare.

Algele albe şi gri sunt bogate în calciu şi oxizi de aluminiu. În scop cosmetic, argila se poate folosi ca atare, iar compoziţia ei permite şi adăugarea unor componente ce potenţează efectul dorit. Principala aplicaţie este tratarea acneei sub formă de măşti ce se aplică regulat, dar şi ocazional, atenuarea coşurilor sau excesului de sebum din adolescenţă ori apărute ocazional în cazul fluctuaţiilor hormonale, cum sunt cele premenstruale.

Argila verde cambriană datează din acea epocă şi este extrasă de la o adâncime de 40 de metri, fără nici o intervenţie chimică, din regiunea cea mai eco a Europei – Golful Finlandei. Datorită uscării naturale, adică expunerea la soare, proprietăţile argilei sunt accentuate. Argila verde este numită şi “pământul miraculos”.

Provine din distrugerea chimică a unor roci şi are o compoziţie compatibilă cu cea a corpului uman: 49% siliciu, 5,6% aluminiu, 4,4% oxid de fier, 4,2% magneziu, 3% oxizi alcalini de fier, 7,4% apă. Are un rol antiseptic şi cicatrizant, ajutând la reconstrucţia ţesutului lezat. Pentru o aplicare eficientă şi un rezultat optim, specialiştii o recomandă sub formă de măşti, în formule adaptate diverselor probleme specifice adolescenţilor, femeilor sau bărbaţilor.

Masca pe bază de argilă verde este una dintre cele mai eficiente terapii locale pentru tratarea acneei. Performanţa ei poate fi sporită prin adaosul de aloe, extract de castravete, mentă, ovăz. Argila verde absoarbe foarte bine sebumul în exces, toxinele şi impurităţile din piele, revitalizând tenul şi închizând porii.

Acest tip de argilă are proprietăţi analgezice şi anti-inflamatorii, are capacitatea de a stimula circulaţia sângelui şi a limfei, de a îndepărta celulele moarte ale pielii, de a absorbi impurităţile şi grăsimile, însă suficient de delicată pentru a fi folosită săptămânal sau chiar zilnic, în cazul unor afecţiuni mai serioase. Argila verde cambriană are proprietăţi unice absorbante datorate încărcăturii  sale electrice. Are o sarcină negativă, atrăgând astfel particulele încărcate pozitiv, marea majoritate a substanţelor toxice având o sarcină pozitivă.

Argila albastră, antioxidant eficient

Şi la noi în ţară există multe tipuri de argilă, cum ar fi cea albastră, cu puternic efect antimicrobian ce curăţă tenul în profunzime, datorită conţinutului în argint. Argintul este unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale care au efect împotriva a peste 650 de germeni şi virusuri. În plus, este un puternic antioxidant natural, care “luptă” cu succes împotriva radicalilor liberi (despre care se ştie că atacă celulele sănătoase din organismul nostru).

Pentru tenul normal, argila albastră poate fi combinată cu apă plată sau termală, iar pentru tenul uscat, argila poate fi combinată cu ulei de măsline. Asocierea cu suc proaspăt de castraveţi poate face minuni pentru tenul gras.

Argila albă luptă împotriva impurităţilor

Argila albă, cunoscută şi ca argila caolin, este una dintre cele mai versatile, folosite frecvent în multe produse cosmetice şi de machiaj, datorită naturii ei delicate, conţinutului de minerale şi  proprietăţilor de absorbţie. Se regăseşte în pudre, împachetări corporale, produse pentru îngrijirea pielii, deodorante, săpunuri, exfoliante, cosmeticale, măşti faciale şi produse de toaletă.
Această argilă va extrage delicat impurităţile din piele fără să irosească uleiurile naturale ale acesteia, în timp ce, simultan, exfoliază, curăţă şi stimulează circulaţia. Argila albă este potrivită pentru toate tipurile de piele.

Pagina 1 din 2