Uleiul de mentă: o soluţie necunoscută în terapia durerii!

De ce să luăm aspirină sau paracetamol, când un extract natural eteric şi aromatic calmează la fel de eficient durerile de cap produse prin încordare nervoasă şi musculară?
  • Publicat:
Uleiul de mentă: o soluţie necunoscută în terapia durerii!

De ce să luăm aspirină sau paracetamol, când un extract natural eteric şi aromatic calmează la fel de eficient durerile de cap produse prin încordare nervoasă şi musculară?

Dacă sunteţi nevoiţi să luaţi frecvent medicamente pentru a ameliora cefaleea cauzată te încordare sau stres, nu sunteţi deloc singurii aflaţi în această situaţie.


 

Nu ar fi însă preferabil ca durerile de cap să dispară fără a mai recurge la medicamente?

Există un astfel de remediu natural surprinzător, recent descoperit, care calmează cefaleea comună, dar care nu apare în farmacii.

De fapt, acest extract antiinflamator destul de nou descoperit este cvasinecunoscut, cu excepţia Germaniei, unde s-au realizat studii care au dovedit efectul miraculos al uleiului eteric de mentă în calmarea durerilor de cap, provocate de încordare sau stres, un tip de cefalee care afectează practic pe oricine, din când în când.

Durerea de cap produsă de stres este un blestem al stilului de viaţă modern, în ţările occidentale fiind mai frecventă decât răceala comună. Ea reprezintă o sursă de suferinţă generală şi de costuri suportate de societate.

Majoritatea persoanelor afectate de aceste dureri iau aproape zilnic analgezice, costul acestor pastile ridicându-se anual la suma de aproximativ un milion de dolari. Din nefericire, preţul pe care îl plătim pentru această utilizare extravagantă a analgezicelor este mult mai mare, din cauza efectelor adverse produse de ele.

Calmarea rapidă a durerii acute are ca revers probleme de sănătate mult mai grave şi îndelungate, cum sunt: ulcerele gastrointestinale hemoragice şi afectarea hepatică sau a altor organe. Tulburările asociate cefaleei sunt echivalente, în Uniunea Europeană, cu circa 40 de miliarde de mărci germane pe an, costuri ale îngrijirilor medicale şi ale zilelor de muncă pierdute.

Dat fiind că se produse la nivelul structurilor superficiale ale capului, cefaleea de stres ar putea fi calmată prin aplicarea exterioară a unei substanţe cu efect antiinflamator, cum ar fi uleiul volatil de Mentha piperita. Ideea ar putea părea excentrică, dacă uleiul de mentă nu ar fi fost folosit din vechime ca remediu cu proprietăţi analgezice.

Studiile germane au indicat faptul că extractul de mentă, aplicat pe frunte, este exact la fel de util ca paracetamolul, ca analgezic pentru cefaleea de stres. Iar unii experţi afirmă că acest ulei eteric, pe cale internă, poate realiza „vindecări miraculoase” şi în alte afecţiuni agravate de stresul cotidian.

Ce este uleiul volatil de mentă?

Frunzele şi inflorescenţele plantei numite Mentha piperita conţin un ulei eteric care este, în proporţie de 70% mentol pur. Extractul este folosit frecvent pentru a da un gust special alimentelor, dar menta este cunoscută, încă din Antichitate, pentru virtuţile sale medicinale.

Vreme de multe secole, doctorii occidentali şi orientali au folosit menta ca remediu caminativ (care facilitează digestia), ca antispasmodic (care inhibă spasmele musculare) şi în scopul ameliorării tulburărilor gastrointestinale.

Ce dovezi există?

În Germania, unde rezultatele terapeutice ale uleiului volatil de mentă sunt bine cunoscute, cercetătorii ştiu că acest extract, mai ales datorită principalului său conţinut activ, mentolul, are efect analgezic atunci când este aplicat pe piele.

Căutând o alternativă la medicamentele antiinflamatoare de sinteză, ei au pornit de la premisa că uleiul de mentă ar putea acţiona eficient. După o serie de teste preliminare, experţii de la Clinica de Neurologie a Universităţii Christian-Albrecht din Kiel, Germania, au prezentat primele informaţii despre rezultatele pozitive ale aplicării uleiului de mentă pe frunte, acesta dovedindu-se eficient în calmarea cefaleei induse de stres – efectul fiind identic cu cel al administrării unei doze de 1 000 mg de acetaminofen (paracetamol).

Cum acţionează uleiul de menta?

Multe investigaţii au demonstrat că mentolul relaxează musculatura netedă (a vaselor de sânge, a viscerelor, etc). Testele pe animale de laborator au evidenţiat că mentolul inhibă contracţia muşchilor netezi, indusă, printre altele, de doi compuşi chimici din organism, serotonina şi substanţa P, care au un rol important în reglarea senzaţiilor dureroase.

Care este doza recomandată?

În caz de cefalee, se va utiliza o cantitate de ulei volatil de mentă (îl găsiţi la orice magazin naturist) suficientă pentru a acoperi fruntea cu o peliculă de lichid. Aplicarea se repetă din 15 în 15 minute sau oricând este necesară.

Sursa: „Tratamente şi vindecări miraculoase”, Jean Carper

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”