Bradul de Crăciun – natural sau artificial? Ce avantaje şi dezavantaje are fiecare

Bradul de Crăciun - natural sau cel artificial? Bradul natural ar putea avea acţiune benefică asupra stării emoţionale. Cel artificial poate agrava astmul.
  • Publicat:
Bradul de Crăciun - natural sau artificial? Ce avantaje şi dezavantaje are fiecare
Foto: Shutterstock

Dacă nu ai apucat încă să cumperi bradul de Crăciun, fie el natural sau artificial, îţi spunem care sunt avantajele şi dezavantajele fiecăruia. 

Incontestabil, bradul natural se numără printre preferinţele tuturor românilor, datorită mirosului său inconfundabi. Însă şi bradul artificial începe să prindă teren, ca urmare a aspectului său „mai plin”, dar şi a preţului mai accesibil.

Ştiai însă că varianta de plastic a bradului de Crăciun poate favoriza apariţia sau agravarea anumitor afecţiuni? Sau că bradul natural poate fi un remediu pentru viroze respiratorii sau chiar depresie? Află totul despre alergia la bradul de Crăciun!

Iată câteva lucruri interesante despre bradul de Crăciun, pe care ar fi bine să le iei în calcul înainte să mergi la cumpărături!

Bradul de Crăciun – natural sau artificial? 

Ştim că iubiţi natura, aşa că decizia de a vă cumpăra un brad natural este adesea umbrită de efectele pe care le are defrişarea excesivă asupra planetei. Dar în ultimii ani acest lucru nu mai este un motiv de îngrijorare, deoarece brazii de Crăciun naturali sunt crescuţi în pepiniere speciale, nu în păduri, iar legea nu mai permite comercializarea brazilor naturali decât în anumite condiţii.

Aşadar, dacă vreţi să împodobiţi un brad natural anul acesta şi să nu aveţi mustrări de conştiinţă, asiguraţi-vă că îl cumpăraţi de la producători autorizaţi.

Bradul natural de Crăciun – avantaje şi dezavantaje

Odată lămurit acest aspect, să trecem şi la subiectul zilei, respectiv avantajele bradului natural. Pe lângă mirosul specific, bradul prezintă şi anumite virtuţi terapeutice, datorită uleiurilor esenţiale conţinute. Picnogenolul, substanţa extrasă din scoarţa de pin, molid sau brad, are numeroase efecte benefice pentru sănătate, demonstrate prin studii ştiinţifice.

Această substanţă are potenţial curativ pentru multe afecţiuni, unele chiar grave, cum ar fi infertilitatea, tromboza sau chiar demenţa. Cercetările din ultimii ani arată că uleiurile esenţiale care includ în compoziţie picnogenolul cu rol antioxidant pot ameliora inflamaţiile din organism şi au efecte pozitive şi asupra stării psihice.

Citește și: Cum păstrezi bradul de Crăciun proaspăt mai mult timp

Despre antioxidanţi probabil ştii deja că au un rol foarte important în prevenirea stresului oxidativ, adică procesul de deteriorare celulară ca urmare a expunerii la factorii de mediu, precum poluarea sau radiaţiile solare, care duce la declanşarea bolilor de inimă, cancer sau boala Alzheimer.

Cercetări publicate în revista medicală Integrative Medicine arată că picnogenolul ar putea reduce riscul de formare a plăcilor de amiloid pe vasele de sânge, principala cauză a bolilor cardiovasculare, între care infarctul, accidentul vascular sau tromboza venoasă.

Un alt studiu realizat de experţi de la Universitatea Loma Linda din California arată că acest antioxidant poate împiedica distrugerea celulelor cerebrale, prevenind astfel bolile neurodegenerative apărute odată cu înaintarea în vârstă, în special demenţa.

De asemenea, studiile clinice indică o acţiune de inhibare a cheagurilor de sânge, ceea ce poate reduce riscul de embolism pulmonar sau alte afecţiuni cardiovasculare.

Culoarea verde a bradului natural poate avea acţiune benefică şi asupra stării emoţionale. Oboseala mentală şi stresul pot fi eliminate prin expunerea la medii naturale. Aşa se explică de ce oamenii care trăiesc în apropiere de o pădure au o sănătate mai bună şi sunt mereu fericiţi şi binedispuşi. Totodată, bradul natural, dar şi alte plante verzi, oferă oamenilor o stare de bine, le stimulează imaginaţia şi creativitatea, spune psihologul Birgitta Gatersleben, de la Universitatea Surrey.

Un alt studiu realizat de savanţii de Agricultural University of Norway relevă că expunerea la plante verzi (includem aici şi bradul) poate reduce riscul de viroze respiratorii şi ameliorează simptomele acestora, precum slăbiciunea musculară, febra sau dificultăţile de respiraţie.

Uleiurile esenţiale de brad au efecte antiinflamatoare, antiseptice, expectorante şi sedative. Ca să concluzionăm:

  • Ameliorează durerile musculare sau articulare
  • Reduc nivelul de cortizol, hormonul stresului, şi previn anxietatea, tensiunea şi depresia
  • Ameliorează simptomele răcelii şi gripei (nas înfundat, tuse, dureri în gât, febră, dureri musculare)
  • Previn apariţia infecţiilor la nivelul pielii şi grăbesc vindecarea leziunilor
  • Echilibrează starea emoţională
  • Ameliorează simptomele astmului şi bronşitei

Există însă şi o parte proastă! Bradul natural, la fel ca varianta artificială, poate acumula praf pe acele sale, de aceea trebuie curăţat atunci când situaţia o impune. O altă bilă neagră a bradului natural este că, atunci când se usucă, acele sale cad prin casă şi trebuie să aloci mai mult timp curăţeniei.

Bradul artificial de Crăciun – periculos pentru copii

Să ne îndreptăm acum atenţia spre bradul artificial de Crăciun. Ştim, nu mai e nevoie să dai în fiecare an bani pentru achiziţionarea bradului şi nu mai trebuie să mături acele căzute, dar există un pericol la care te expui, de care probabil nu ştiai.

Unii brazi artificiali sunt confecţionați din policlorură de vinil, pe scurt PVC, unul dintre cele mai toxice tipuri de plastic. American Christmas Tree Association, o organizaţie nonprofit care militează pentru folosirea brazilor de Crăciun artificiali în defavoarea celor naturali, spune că PVC-ul nu este periculos şi nu are efecte negative asupra sănătăţii. Dar mulţi experţi în sănătate nu sunt de acord cu această afirmaţie.

La fel ca bariul, plumbul sau staniul (cositorul), PVC-ul reacţionează la sursele de căldură şi poate degaja compuşi volatili organici, care pot irita nasul, gâtul şi plămânii. De asemenea, PVC-ul poate degaja ftalaţi, substanţe care pot perturba activitatea glandei tiroide şi duc la dezechilibre hormonale, spune dr. Bruce Lanphear, profesor la Universitatea Simon Fraser.

Unele studii arată că brazii artificiali ar putea conţine şi particule de plumb. Expunerea pe termen lung la astfel de substanţe ar putea creşte riscul de hipertensiune, infertilitate şi diminuarea IQ-ului, scrie Centers for Disease Control and Prevention.

Este greu de rezumat totuşi care sunt efectele expunerii la substanţele din bradul artificial, având în vedere că nu îl folosim decât o dată pe an, cel mult o lună. Există însă câteva metode prin care ne putem proteja sănătatea.

În primul rând, ar trebui să lăsăm la aer, câteva ore sau chiar zile, bradul de plastic (mai ales dacă este abia cumpărat), astfel încât compuşii volatili emanaţi să nu intre în contact cu organismul. Apoi, este important să înlocuim bradul de plastic la un interval de timp. Medicii recomandă să cumpărăm alt brad după cel mult 10 ani de utilizare.

De asemenea, trebuie curăţat bine de praf! Asociaţia Asthma UK atrage atenţia că brazii de plastic pot agrava simptomele astmului la copii, ca urmare a prafului sau mucegaiului la care sunt expuşi.

Grijă mare şi la instalaţia luminoasă! Dacă beculeţele produc căldură, plasticul reacţionează şi eliberează compuşi volatili cu efecte negative.

Sursedailymail.co.uk, surrey.ac.uktopsante.co.uk, prima.co.uk

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”