Ai avut un infarct sau accident vascular cerebral? Un cardiolog îţi spune 7 reguli de aur pentru a păstra sănătatea

”După ce ai supravieţuit unui eveniment cardiovascular acut e necesar să ai grijă de vasele de sânge pentru a preveni repetarea” dr. Cristina Stănescu, cardiolog
  • Publicat:
Ai avut un infarct sau accident vascular cerebral? Un cardiolog îţi spune 7 reguli de aur pentru a păstra sănătatea
Ai avut un infarct sau accident vascular cerebral? Dr. Cristina Stănescu, cardiolog îţi spune 7 reguli de aur pentru a păstra sănătatea

Respectarea câtorva reguli privind sănătatea vaselor de sânge poate face diferenţa între păstrarea sănătăţii sau instalarea unui nou infarct miocardic sau a unui nou accident vascular cerebral. Dr. Cristina Stănescu, medic primar cardiolog la Spitalul Clinic Colentina vine cu amănunte preţioase pentru toţi pacienţii care au suferit un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral.

Infarctul miocardic este denumirea medicală a necrozei miocardice acute. De regulă, este cauzat de trombi (cheaguri formate la nivelul arterial, venos) care blochează circulaţia fluxului sangvin şi produc necroza ischemică a muşchiului cardiac. Cei mai mulţi pacienţi care au suferit un infarct miocardic au acuzat durerea severă survenită brusc în piept, durere ce poate radia în maxilar, în umărul şi apoi în braţul stâng sau în ambele braţe. De asemenea, pacientul poate manifesta transpiraţii excesive, stări de oboseală, dificulăţi în respiraţie. Durerea resimţită este similară cu angina pectorală, însă este mult mai intensă şi durează mai mult (între 15 minute şi câteodată, câteva ore).

Ce este accidentul vascular cerebral şi de câte tipuri este?

Accidentul vascular cerebral ischemic (numit şi infarct sau ramolisment cerebral) apare când un vas de sânge este astupat de un tromb (cheag format la nivelul acelui vas) sau embol (fragment dintr-un cheag aflat undeva în sistemul sanguin, care a fost mobilizat de viteza sângelui, prin artere, arteriole, către teritoriul cerebral).  
Accidentul vascular cerebral hemoragic se datorează apariţiei unei cantităţi de sânge în ţesutul cerebral, datorită unui puseu de tensiune arterială care forţează vasul de irigă acel ţesut şi îl fisurează, a unor malformaţii vasculare deja existente (aşa cum sunt: anevrismul, angiomul), a unor tulburări de colagulare sau a unui tratament cu medicamente anti-coagulante.

Cine este în grupa de risc pentru infarct şi accident vascular cerebral?

”În general, infarctul miocardic şi accidentul vascular cerebral apar la pacienţii cu ateroscleroză, a cărei progresie este favorizată de prezenţa factorilor de risc cardio-vasculari: fumatul, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, obezitatea, colesterolul crescut” spune dr. Cristina Stănescu, medic primar cardiolog.

Supravieţuitorii unui infarct sau unui accident vascular cerebral au un risc crescut pentru încă un astfel de episod

Aşadar, respectarea tratamentului medicamentos cu stricteţe, odihna suficientă, modificarea stilului de viaţă dacă acesta nu este unul echilibrat sunt condiţii necesare.
După ce ai supravieţuit unui eveniment cardiovascular acut e necesar să ai grijă de vasele de sânge pentru a preveni repetarea unui alt eveniment de acest fel” a precizat medicul cardiolog. Pentru aceasta, trebuie eliminaţi factorii de risc care au produs acea situaţie nefericită.

7 reguli după infarctul miocardic şi accidentul vascular cerebral


Dr. Cristina Stănescu descrie regulile ce vor îmbunătăţi stilul de viaţă şi reduce riscul unor noi depisoade precum infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

”Să renunţi imediat la fumat
tratezi imediat modificarile grăsimilor din sânge cu statine
tratezi hipertensiunea arterială şi să reduci consumul de sare
tratezi diabetul zaharat, dacă este prezent şi să reduci cantitatea de carbohidraţi din alimentaţie
scazi gradat în greutate, dacă este cazul
Să începi un program de exerciţii fizice, pe care să îl creşti treptat
respecţi tratamentul recomandat la externarea din spital.”


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”