9 semne că răceala poate ascunde alte boli

Îţi curge nasul, ai o senzaţie de moleşeală şi nu te simţi bine? E foarte probabil să fi răcit. Dar dacă nu e doar o banală răceală? Iată 9 semne că ceea ce experimentezi poate fi mai serios decât o răceală.
  • Publicat:
9 semne că răceala poate ascunde alte boli

Îţi curge nasul, ai o senzaţie de moleşeală şi nu te simţi bine? E foarte probabil să fi răcit. Dar dacă nu e doar o banală răceală? Aceleaşi simptome sunt comune cu gripa, streptococul localizat în gât, meningita sau mononucleoza. Iată 9 semne că ceea ce experimentezi poate fi mai serios decât o răceală.

E foarte uşor să te autodiagnostichezi cu răceală atunci când nu te simţi bine. Însă o răceală nu e întotdeauna doar o răceală. Este important să ştii să faci diferenţa între o răceală normală şi o situaţie medicală mai serioasă, care necesită atenţia unui medic.

Tu ştii care e diferenţa dintre răceală şi gripă?

Oricum, dacă ai cea mai mică îngrijorare că răceala ta nu este doar o răceală, ci ceva mai grav, mergi neapărat la medic. Mai ales dacă ştii că ai alergii, diabet, o boală a rinichiului, HIV sau o boală autoimună. Sau dacă eşti însărcinată ori ai peste 65 de ani. Pentru că o răceală comună poate afecta aceste categorii de oameni într-un mod diferit şi poate produce complicaţii serioase.

Simptome ale răcelii care pot ascunde alte boli

Ai aceste simptome de mai mult de 4 zile

O răceală banală trece de obicei de la sine în 3 sau 4 zile. Nasul înfundat, rinoreea (secreţii nazale), durerea în gât şi tusea sunt printre cele mai comune simptome ale răcelii. Totuşi, dacă aceste manifestări durează mai mult sau se înrăutăţesc, ar fi bine să faci o vizită medicului, pentru că pot fi semnele unei gripe sau ale mononucleozei, o boală infecţioasă provocată de virusul Epstein-Barr.

Simptomele dispar şi reapar la scurt timp

Când credeai că ai scăpat de răceală, simptomele neplăcute îşi fac din nou apariţia. În acest caz, e posibil să fie vorba despre o infecţie cu care se confruntă organismul. Sistemul imunitar este slăbit după o răceală şi dacă nu ai grijă de tine pot apărea complicaţii precum pneumonia, sinuzita sau faringita streptococică. Astfel de probleme de sănătate pot necesita administrarea de antibiotice, dar numai la recomandarea medicului!

E cazul să programezi o consultaţie şi dacă simptomele au apărut la scurt timp după ce te-ai întors dintr-o călătorie într-o ţară exotică şi nu te-ai vaccinat. Există riscul ca simptomele să fie similare unor boli tropicale precum malaria sau febra tifoidă.

Ai febră

Febra nu este un simptom des întâlnit în cazul răcelii. Totuşi, dacă ai temperatura mai mare de 38 de grade Celsius şi asta din senin, fără alte simptome, e posibil ca la bază să fie alte afecţiuni, nu răceala. Faringita streptococică acută şi gripa se manifestă adesea prin febră. Dacă te confrunţi cu aşa ceva, nu sta pe gânduri, ci mergi la medic pentru un tratament adecvat. Faringita streptococică netratată poate duce la complicaţii cardiace sau febră reumatică.

Ai probleme cu stomacul

Senzaţia de greaţă, vărsăturile şi diareea nu sunt simptome specifice răcelii, ci mai degrabă ale gripei. Prin urmare, dacă prezinţi astfel de manifestări, adresează-te medicului pentru un tratament corespunzător, altfel rişti să te deshidratezi şi să provoci apariţia altor probleme de sănătate.

Ai dureri puternice de cap

De cele mai multe ori, răceala se manifestă şi prin dureri moderate de cap, dar dacă acestea sunt foarte puternice, persistă şi sunt însoţite de simptome precum febră sau amorţeala gâtului, ar fi cazul să mergi la medic. Astfel de simptome pot semnala meningita! De asemenea, durerile puternice de cap, mai ales în zona ochilor şi a nasului, care se agravează când te apleci sau faci mişcări bruşte, pot fi simptome ale sinuzitei. 

Respiri greu şi te doare în piept

Chiar dacă tusea este un simptom specific răcelii, aceasta nu trebuie să fie atât de gravă încât să cauzeze scurtarea sau şuieratul respiraţiei ori dureri în piept. Aceste simptome nu trebuie ignorate, deoarece pot ascunde boli mai grave, precum bronşita, pneumonia sau embolismul pulmonar.

Simptomele se manifestă într-o anumită parte a corpului

Un alt semnal de alarmă al aşa-zisei răceli este localizarea simptomelor într-o zonă specifică a corpului. Răceala afectează de obicei căile respiratorii superioare, în vreme ce alte afecţiuni, cum ar fi faringita streptococică, se manifestă îndeosebi la nivelul gâtului, prin dureri sau dificultate la înghiţire. Sinuzita, pe de altă parte, se manifestă prin migrene puternice, dureri de dinţi sau de urechi, iar mononucleoza cauzează de regulă umflarea gâtului şi a amigdalelor.

Simţi dureri în tot corpul

O răceală obişnuită nu cauzează dureri severe în tot corpul, dar gripa da. Această boală infecţioasă duce la dureri musculare puternice, oboseală excesivă şi frisoane.

Observă în ce context apar simptomele

Alergiile sunt adesea confundate cu răceala, din cauza manifestărilor similare, dar le poţi deosebi uşor monitorizându-ţi simptomele şi momentul în care apar acestea. De obicei, alergiile se manifestă prin ochi roşii, strănut, nas înfundat sau care curge şi probleme respiratorii imediat după expunerea la un factor alergen, cum ar fi polenul, praful, ambrozia, mucegaiul sau blana animalelor de companie. Pentru a depista cauza, ţine evidenţa acestor simptome şi mai ales contextul în care îşi fac apariţia. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”