Mononucleoza infectioasa

Boală infecţioasă acută şi benignă provocată de virusul Epstein-Barr, virus A.D.N. din familia herpesvirusurilor.

Primo-infecţia survine în copilărie şi este asimpomatica în general, 80% dintre adulţi au contractat deja virusul şi 20% dintre aceşti adulţi îl secretă în saliva lor. Transmisia virusului se face pe calea salivei. Aceasta afectează mai ales adolescenţii şi adulţii tineri.

Incubaţia durează între două şi şase săptămâni. Boala debutează printr-o febră (între 38 şi 39 C), însoţită de dureri de cap, de o oboseală intensă şi de o angină roşie. Ganglionii limfatici axiali, inghinali, cat şi cei ai gâtului sunt inflamaţi, splina este marita. Uneori se declară un icter. Pot surveni şi forme mai grave care comportă afectiuni meningeene sau nervoase.

Diagnosticul se reali­zează pe baza examenului clinic şi prin punerea în evidenţă pe frotiul sangvin a creşterii numărului şi volumului limfocitelor. Diagnosticul poate fi confirmat printr-un examen serologic (testul lui Paul-Bunnell-Davidsohn, M.N.I.-test) care verifică prezenţa anticorpilor specifici.

Vindecarea intervine în general spontan dar oboseala poate persista mai multe luni. Administrarea de ampicilină (penicilină) poate duce la o erupţie cutanată şi agravarea simptomelor. Repausul şi antipireticele (care duc la scăderea febrei) sunt indicate.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica