Dr: Florica Ghilezan: ”Pacienții cu hemofilie trebuie să evite obezitatea”

Pacienții care beneficiază de tratament din copilărie, care își administrează profilaxia pot avea o viață familială și profesională aproape normală.
  • Publicat:
Dr: Florica Ghilezan: ”Pacienții cu hemofilie trebuie să evite obezitatea”
Dr. Florica Ghilezan: ”Semnele în hemofilie sunt sângerările în articulații, hematoamele, hemoragii în organe interne, sângerari nazale, sângerări post extracții dentare. Simptomul principal este durerea la început acută, care apoi devine cronică pe măsura apariției complicațiilor.”

Hemofilia este o boală rară cu debut precoce. Forma severă  este diagnosticată în urma unor sângerări în general în primul an de viață când copilul face primii pași. Viața pacientului hemofilic presupune vizite repetate la doctor, administrarea repetată de injecții. De asemenea, pacienții cu hemofilie au diverse restricții privind activitățile de joacă și activitățile sportive. Aceștia au nevoie de ajutorul și suportul familiei. Specialiștii spun că o astfel de boală are un impact psihologic asupra familiei mare. Am stat de vorbă despre tratamentul și stilul de viață indicat pacienților cu hemofilie cu dr. Florica Ghilezan, medic primar hematolog.

CSÎD: Ce fel de sângerări au pacienții și de ce de intensitate?

Dr. Florica Ghilezan: Pacienții prezintă cel mai adesea sângerări intraarticulare sau hematoame. Cele mai grave sunt la cele cu forme severe, cu nivel al factorilor de coagulare sub 1%.

Măsuri de prim ajutor în cazul unei sângerări la pacientul cu hemofilie

CSÎD: Când debutează o astfel de criză ce trebuie făcut?

Dr. Florica Ghilezan: Dacă apare sângerarea trebuie administrat cât mai repede tratamentul de substituție cu factor de coagulare, terapie care pacientul este învățat să și-l administreze la domiciliu. Ulterior se prezintă la medic pentru evaluare și continuarea tratamentului.

În ce constau tratamentele moderne pentru afecțiunea numită hemofilie

CSÎD: În ce constă tratamentul pacienților cu hemofilie?

Dr. Florica Ghilezan: Tratamentul actual este administrarea de factor VIII sau IX al coagulării (în funcție de deficit) pentru a opri sângerarea.

Dacă hemofilia este tratată din timp, pacientul poate avea o viață aproape normală

CSÎD: Ce stil de viață este recomandat pacienților ?

Dr. Florica Ghilezan: Pacienții care beneficiază de tratament din copilărie, care își administrează profilaxia pot avea o viață familială și profesională aproape normală. Nu sunt recomandate activitățile fizice excesive, sporturile extreme; dar nici sedentarismul.

Pacienții cu hemofilie trebuie să evite obezitate, diabetul

CSÎD: Ce dietă este recomandată în hemofilie?

Dr. Florica Ghilezan: Nu sunt diete specifice în Hemofilie. Pacientul  trebuie să prevină  obezitatea, care poate agrava afectarea articulațiilor. La adult se recomandă diete în funcție de bolile asociate: diabet, obezitate, dislipidemii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân