Dr. Alice Munteanu Petre: ”Telefonul ar trebui ținut la 35-40 cm de ochiul privitorului”. Vezi distanțele corecte pentru ecrane

Fie că recunoaștem sau nu suntem zi de zi cu ochii în ecrane. Fie că suntem sau nu dependenți de smartphone, computer, tabletă, televizor, petrecem destul de multe ore zilnic cu ochii în ecrane. Câți o facem corect?
  • Publicat:
Dr. Alice Munteanu Petre: ”Telefonul ar trebui ținut la 35-40 cm de ochiul privitorului”. Vezi distanțele corecte pentru ecrane
Dr Alice Munteanu, medic primar oftalmolog

Pandemia a crescut timpul petrecut în fața ecranelor. Și totuși, câți dintre noi se gândesc la sănătatea ochilor? Câți dintre noi le acordă ochilor șansa să se ”odihnească”? Câți dintre noi mergem la control oftalmologic de rutină? Câți dintre noi ne informăm concret despre distanța și poziția în care putem privi în ecrane fără a ne forța? Am stat de vorbă despre recomandărilor specialiștilor în ceea ce privește utilizarea ecranelor cu dr. Alice Munteanu Petre, medic primar oftalmolog.

CSÎD: Câte ore sunt recomandate a sta la computer tv, telefon fără să ne fie afectată vederea?

Dr. Alice Munteanu Petre: Mai important decât numărul efectiv de ore petrecute în fața ecranelor este frecvența cu care luăm pauze. Recomandarea Societății Americane de Oftalmologie este ca la fiecare 20 minute petrecute în fața ecranelor să luăm 20 secunde de pauză în care să privim la peste 6 metri.

Nu uitați de pauzele de la computer, telefon, televizor

CSÎD: Și totuși, nu poți întrerupe munca la computer la fiecare 20 de minute…

Dr. Alice Munteanu Petre: Evident că acest lucru este dificil de realizat, dar subliniez faptul că pauzele dese reduc simptomatologia asociată utilizării ecranelor.

CSÎD: La ce distanță putem privi în ecrane pentru a nu deranja ochii?

Dr. Alice Munteanu Petre: Depinde foarte mult de tipul de ecran: de exemplu, în cazul televizorului se recomandă ca distanța între ecran și ochiul privitorului să fie aproximativ de 4 ori diagonala ecranului.

CSÎD: Dar în cazul telefonului mobil?

Dr. Alice Munteanu Petre: Telefonul ar trebui ținut la 35-40 cm de ochiul privitorului.

Atenție la ce distanță priviți în ecranul computerului

CSÎD: Foarte multă lume lucrează la computer. Cum să amplasăm computerul ca să fie pe placul ochilor?

Dr. Alice Munteanu Petre: Monitorul calculatorului trebuie poziționat la o distanță de 50-65 cm de ochi, având centrul monitorului cu 10-15 cm mai jos față de ochi pentru confort sporit. Laptopul, fiind prin construcție destinat unei distanțe ochi-monitor mai mici, poate fi ținut la 40-45 cm de ochiul uman, variabil în funcție de dimensiunea ecranului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”