Eşti dependent de smartphone, computer? Prof. Dr. Călin Tătaru îţi spune ce boli de ochi rişti. Interviu EXCLUSIV

La copiii şi adolescenţii ce privesc excesiv în ecrane se poate înregistra evoluţia mai rapidă a miopiei, insuficienţa de convergenţă, insuficienţa acomodativă.
  • Publicat:
Eşti dependent de smartphone, computer? Prof. Dr. Călin Tătaru îţi spune ce boli de ochi rişti. Interviu EXCLUSIV
Eşti dependent de smartphone, computer? Prof. Dr. Călin Tătaru îţi spune ce boli de ochi rişti, foto arhivă

Cine mai ştie pe cineva care nu foloseşte astăzi excesiv smartphone-ul sau computerul? Sau pe amândouă? Aproape că nu ne mai putem imagina viaţa fără aceste device-uri ce par a desluşi o mulţime de problemele umane – de la comunicare, la hărţi, plăţi bancare, relaţii, afaceri, bilete de avion, bilete de spectacol, cumpărături de haine, cumpărături de mobilă, cumpărături de mâncare, vacanţe etc,  etc. Şi totuşi, statul îndelungat cu ochii în calculator nu aduce doar sedentarism, însingurare ci aduce mai repede unele boli de ochi. Prof. Dr Călin Tătaru, chirurg oflamolog, preşedinte al Societăţii Române de Cataractă şi Chirurgie Refractivă vine cu amănunte.

CSÎD: Calculatorul, smart phone-ul, tabletele nu sunt prietenoase pentru vedere şi totuşi astăzi intră în contact cu ele chiar şi bebeluşii. Cum le putem folosi astfel încât să nu afecteze vederea? Ce sfaturi aveţi?
Prof. Dr. Călin Tătaru:
Trăim într-o eră digitală, în care de multe ori suntem dependenţi de aceste dispozitive, pe care le folosim fie în scop recreaţional, fie profesional.
Din nefericire, utilizarea acestor dispozitive este excesivă în mod deosebit în rândul copiilor şi al adolescenţilor, ducând astfel la apariţia unor afecţiuni în rândul acestora cum ar fi: evoluţia mai rapidă a miopiei, insuficienţa de convergenţă sau insuficienţa acomodativă, în care capacitatea ochilor de a converge (a se întoarce spre interior unul către celălalt) sau de a se concentra asupra obiectelor apropiate este afectată. Acest lucru poate provoca simptome precum oboseala ochilor şi uneori chiar vedere dublă. Părinţii ar trebui să fie atenţi la unele modificări în comportamentul copiilor cum ar fi: frecarea excesivă la ochi, înclinarea capului, clipit des, acuze de vedere înceţoşată sau dublă, senzaţie de oboseală oculară, cefalee.

Nu uitaţi să faceţi pauză de la privitul în ecrane la fiecare oră

CSÎD: Ce facem însă cu părinţii acestor copii, adulţii sunt şi mai des cu ochii lipiţi în computer?
Prof. Dr. Călin Tătaru:

Toate aceste semne şi simptome apar şi la adulţii care folosesc/ lucrează mult la computer. Dacă la copii putem reduce timpul de folosire al dispozitivelor electronice, adulţii de cele mai multe ori sunt ”forţaţi” să le utilizeze. Putem aplica unele trucuri cum ar fi: folosirea lacrimilor artificiale (care dau un confort ocular mai mare, sindromul de ochi uscat asociat cu utilizarea îndelungată a computerului fiind responsabil pentru multe simptome oculare), repaus ocular periodic (la fiecare oră de stat la calculator pauză 2-3 minute, privit în depărtare, clipit), evitarea acestor dispozitive în timpul liber.

Semne şi simptome ale bolilor de ochi

CSÎD: Ce simptome dau bolile de ochi?
Prof. Dr. Călin Tătaru:
Principalele simptome ale afecţiunilor oculare sunt: afectarea acuităţii vizuale – scădere de vedere, vedere înceţoşată, vedere deformată, pete în câmpul vizual, miodezopsii (tulburări ale vitrosului/ „musculiţe zburătoare”), amputarea câmpului vizual, diplopie (vedere dublă), durerea sub diverse forme (senzaţie de corp străin, durere la mişcarea globului ocular, jenă), hiperlacrimare, prurit, etc.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân