Automedicația și consecințele ei. Nu luați pastile ca pe bomboane, pentru orice durere!

  • Publicat:
Automedicația și consecințele ei. Nu luați pastile ca pe bomboane, pentru orice durere!

Automedicația este soluția la îndemână pentru aproape 90% dintre români. Dintre aceştia, cei mai mulţi aleg să se autotrateze de răceală (41%) şi durere de cap (31%) şi de cele mai multe ori se bazează pe experienţe anterioare sau pe informaţiile găsite pe internet, potrivit unui studiu realizat de Unlock Market Research și Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

6 din 10 părinți aplică automedicația și în cazul copiilor

Deşi adulţii sunt conştienţi de faptul că automedicaţia prezintă foarte multe riscuri, 6 din 10 părinţi o aplică şi în cazul copiilor lor, transformându-i astfel în viitori adulţi care vor evita să apeleze la un specialist atunci când starea de sănătate le-o impune.

Încă de mici, copiii trec printr-un proces de identificare, încep să imite personalitatea părinţilor, ticurile, activităţile lor şi îşi însuşesc în detaliu modelele de comportament ale acestora. Practic, copilul va reţine şi va face ceea ce vede la părinţi şi mai puţin ceea ce părinţii încearcă să-i transmită verbal, a declarat dr. Evelina Moraru, medic pediatru la Spitalul de Copii Sf. Maria Iaşi.

Tocmai de aceea părinţii trebuie să acorde foarte mare importanţă felului în care se comportă în preajma celui mic şi cum îl ajută pe acesta să facă faţă unei stări de sănătate precare.

Medicamentele nu sunt bomboane!

O tuse uşoară, fără expectoraţie sau o durere de cap nu presupune administrarea imediată a unui medicament, aşa cum nici administrarea de vitamine pentru creşterea sistemului imunitar nu înseamnă că cel mic nu va mai răci.

Medicamentele nu sunt bomboane, iar automedicația sau administrarea după ureche a acestora le va crea copiilor falsa impresie că orice senzaţie de disconfort poate fi ameliorată cu o tabletă. În timp, cei mici îşi vor însuși acest tip de comportament. Mai mult, copiii care au acces la dulapul de medicamente şi care pot reţine numele şi pentru ce sunt folosite medicamentele şi le pot administra singuri, creându-şi astfel alte probleme de sănătate, a adăugat medicul pediatru.

Consecințele automedicației cu antibiotice

Utilizarea greșită și abuzul de antimicrobiene sunt principalele cauze ale apariției patogenilor rezistenți la medicamente. Apariția și răspândirea patogenilor rezistenți la medicamente care au dobândit noi mecanisme de rezistență amenință capacitatea noastră de a trata infecțiile comune.
Un semnal de alarmă foarte îngrijorător este răspândirea la nivel global a bacteriilor multirezistente și panrezistente (așa-zisele superbacterii), cauzând infecții care nu se pot trata cu medicamentele antimicrobiene existente, cum ar fi antibioticele.
Așadar, ia antibiotice conform rețetei primite de la medic, nu așa cum vrei tu!

Soluţiile alternative, benefice şi pentru adulţi, şi pentru copii

Dacă un copil îşi va vedea părintele că ia imediat un medicament atunci când se plânge de o durere de cap sau de stomac, el va stoca acest model comportamental şi când va fi mai mare îl va adopta, poate chiar îl va transmite mai departe propriei familii.

Încercaţi să le arătaţi celor mici că până la dulapul de medicamente sunt şi alte opţiuni. O soluţie pentru durerea de cap ar putea fi o plimbare în aer liber, pentru durerea în gât un ceai cu lămâie şi miere, iar creşterea imunităţii este rezultatul alimentaţiei corecte şi echilibrate, nu al utilizării vitaminelor. Învăţaţi-i pe cei mici să aibă grijă de ei într-un mod simplu, natural şi aplicaţi şi dumnavoastră, ca părinți, acelaşi principiu”, a menţionat dr. Moraru.

Comportamentul părinţilor este un model pentru micuţii lor şi atitudinea faţă de îmbolnăvirile curente trebuie să fie ca o lecţie de viaţă. Automedicaţia ascunde multe riscuri şi tocmai de aceea în educaţia copiilor trebuie implementată ideea că tratamentul potrivit este cel confirmat de un medic ca fiind eficient şi sigur.

Dr. Evelina Moraru, medic pediatru la Spitalul de Copii Sf. Maria Iaşi
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”