Un medic din China avertizează: „Jumătate din pacienţii cu COVID-19 care au decedat sufereau de această boală”

Aproape jumătate din pacienţii care au murit din cauza complicaţiilor cauzate de COVID-19 avea această problemă de sănătate.
  • Publicat:
Un medic din China avertizează: „Jumătate din pacienţii cu COVID-19 care au decedat sufereau de această boală”

Din cercetările realizate până acum, s-a constatat că persoanele vârstnice, cu boli cronice şi fumătorii sunt cele mai predispuse categorii la apariţia complicaţiilor cauzate de infecţia cu virusul SARS-Cov2.

Un nou studiu independent, realizat de o echipă de medici chinezi care lucrează în Wuhan, arată însă că mai există un factor de risc asociat complicaţiilor severe.


Potrivit medicului Du Bin, şeful Secţiei de Terapie Intensivă la Spitalul Peking Union, din primii 170 de pacienţi care au decedat în luna ianuarie în Wuhan, s-a constatat că aproape jumătate sufereau de hipertensiune.

„Chiar dacă nu există un cercetare publicată la acest moment, am observat că tensiunea arterială crescută a fost un factor major de risc implicat în agravarea stării de sănătate a pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19”, a declarat medicul pentru Bloomberg.

Pe lângă acest aspect, medicul atrage atenţia şi asupra anumitor tehnici de tratament în cazul pacienţilor în stare severă. De exemplu, el recomandă ca doctorii să nu ezite să aplice metode de ventilaţie invazive – cum este traheostomia – atunci când pacientul prezintă insuficienţă respiratorie, deoarece disfuncţia multiplă de organe poate surveni foarte rapid.

De asemenea, Du Bin spune că medicamentele nu sunt suficiente în cazul pacienţilor în stare severă.

„Experienţa anterioară cu SARS, de acum 17 ani, ne-a demonstrat că majoritatea pacienţilor se pot vindeca fără niciun fel de tratament antiviral. Cred că nici în cazul COVID-19 nu se pune problema unui medicament-minune. Trebuie să se concentrăm toate eforturile asupra pacienţilor critici, cu afecţiuni preexistente, care prezintă cel mai mare risc de complicaţii, şi să facem totul pentru a-i ţine în viaţă”, adaugă specialistul.

Cât priveşte reinfectarea cu noul virus SARS-Cov2 a pacienţilor declaraţi anterior vindecaţi, medicul spune că nu există motive de îngrijorare.

„Cel mai probabil, testele care ies din nou pozitive sunt efectuate greşit, există şi situaţii când acestea provin de la producători diferiţi şi pot fi de calitate îndoielnică. Odată ce un pacient s-a infectat, organismul acestuia creează anticorpi care îl pot proteja, chiar dacă nu permanent, pe termen scurt şi mediu împotriva reinfectării”, concluzionează medicul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân