Anticonceptionale si menstruatie de o luna
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Banuiesc ca vi s-a facut si o ecografie transvaginala si nu s-a vazut nici o patologie organica... citește

Cele mai
Caută în:

(P) “Problema majora in Romania este ca nu exista inca un standard de produs pentru sucurile de fructe”, Dr. Simona Carmen LIŢESCU-FILIPESCU, CS I, Centrului de Bioanaliza INCDSB Bucuresti

Dr. Simona Carmen LIŢESCU-FILIPESCU, CS I, din cadrul Centrului de Bioanaliza al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Stiinte Biologice Bucuresti, ne-a vorbit, în detaliu, despre sucurile naturale, despre “vocabularul” folosit în acest domeniu şi ne-a explicat cum să citim eticheta, astfel încât să identificăm trăsăturile unui suc ce oglindeşte expresia - vitamine şi NU calorii.

1. Cum este definit un suc eco 100% natural? Cum se obtine un suc eco 100% natural?

Aceasta intrebare trebuie usor ꞌꞌamendataꞌꞌ pentru ca este generatoare de confuzii, atat intre termenii «eco» si 100% natural, cat si intre «eco», «bio» si  «organic». 

Ca urmare, cred ca e necesara o clarificare,  pentru a se evita confuziile intre termeni ar trebui sa intelegem ce inseamna un produs definit un produs ca “eco”, “bio” sau “organic”.

Ce inseamna eticheta «eco»: este un certificat lucru de performanţă de mediu care este acordat produselor şi serviciilor, pe baza anumitor criterii, in urma evaluarii ciclului de viata al produsului, in functie de grupa de produse in care se incadreaza produsul care trebuie certificat «eco». 

Acest certificat este obtinut de catre producator pentru ca acesta il solicita. Certificarea «eco» este asigurata de o terta parte, existand organisme de certificare la nivel national.

In concluzie, eticheta «eco» se refera atat la produs, cat si la procesul tehnologic prin care se obtine acel produs, si reflecta nu neaparat calitatea produsului cat, mai ales, impactul asupra mediului pe care il are intregul lant: “materie prima – transport la unitatea de procesare - tehnologie de procesare - reziduuri de procesare-produs – ambalare - transport catre comerciant - consumator.’’

Un produs este definit ca «eco» atunci cand tot acest lant este sustenabil.

Este important de mentionat ca, la nivel european, opinia UE privind eticheta «eco» a produselor alimentare si bauturilor, suplimentilor nutritionali etc. este ca aceasta nu se va reglementa curand.

Aceasta opinie contrazice estimarea anterioara ca, incepand cu 2012, se vor introduce reglementarile pentru etichetarea «eco».

Opinia UE se bazeaza pe studiile de fezabilitate care au subliniat complexitatea procesului si posibilitatea generarii de confuzii.

Acestea au mentionat ca numai in anumite circumstante si numai anumite categorii de produse: lactatele, painea, bauturile nealcoolice si produsele procesate din peste vor putea, eventual, sa fie etichetate ca ECO.

Trebuie mentionat ca aceasta circumspectie a UE privind acordarea certificatului de performanta de mediu pentru produse « eco » vine din faptul ca este demonstrat ca impactul industriei alimentare si a bauturilor (producţiei şi prelucrării produselor alimentare, hranei pentru animale, băuturi, suplimenti)  asupra mediului  reprezintă între 20 şi 30% din impactul total asupra mediului al bunurilor consumabile din UE.

Un produs este etichetat  «organic» atunci cand produsul a fost cultivat în cadrul unor sisteme de cultivare durabile care respecta ciclul natural de productie agricola.

Alimentele pot fi marcate ca fiind "organice" cu conditia ca cel puţin 95% din ingredientele lor provenite din agricultura organica, adica trebuie să fie cultivate, manipulate şi prelucrate fără utilizarea de pesticide sau alte substanţe chimice sintetice, iradiere, îngrăşăminte realizate cu ingrediente sintetice si fara utilizarea de material modificat genetic.

Ca sa raspund, in final, la intrebare, un suc 100% natural inseamna ca in recipientul in care este prezentat se gaseste numai sucul de fructe, fara adaos de apa, suplimenti, zahar, conservanti, si ca, pe cat posibil, sucul isi mentine cat mai mult din valorile nutritionale (vitamine, minerale, enzime etc).

Un suc eco 100% natural inseamna un suc obtinut printr-un proces tehnologic durabil si cu impact redus de mediu (amprenta de C redusa) al lantului «fruct-procesare-reziduu-comercializare»,  care sa contina in ambalajul de prezentare doar suc din fructe.

2. Ce ar trebui consumatorul sa caute pe eticheta unui suc «eco»? La ce specificatii ar trebui sa fim atenti atunci cand cumparam un suc natural?

La prima parte a intrebarii am raspuns anterior. Ne-am lamurit ca eticheta “eco” nu se refera, neaparat, la calitatea produsului ci la ecosistemul «materie prima-transport-proces-produs-ambalare-comercializare», deci e greu pentru consumator sa vada acest lucru pe eticheta unui produs.

In conformitate cu directivele europene (vezi directiva EU 12/2012 care amendeaza dir. EU 112/2001)  sucul natural este

“produsul fermentabil dar nefermentat, obtinut din partea comestibila a fructelor sanatoase, coapte, proaspete sau conservate prin refrigerare sau congelare, din una sau mai multe varietati amestecate, care are culoarea, aroma si gustul caracteristice fructului din care provine”.

Consumatorul trebuie sa fie atent ca sucul sa fie 100% natural, adica sa nu fie obtinut din concentrat. Vor exista aici opinii care sa spuna ca si un suc reconstituit din concentrat este un suc natural, si, partial, asa este, doar ca trebuie subliniat ca un suc reconstituit din concentrat nu isi mentine chiar toate caracteristicile cat mai aproape de cele ale fructului, un exemplu fiind valoarea Brix, sau continutul de acid citric, etc.

De asemenea, trebuie sa fim atenti la eticheta si sa identificam daca exista sau nu zahar adaugat. Zaharul ca atare nu este chiar de dorit. Este posibil ca, intr-un suc natural, sa fie adaugata miere sau sa fie incluse siropuri de indulcire, dar exista obligativitatea mentionarii oricarui adaos.

De asemenea, trebuie sa fim atenti la cantitatea de zaharuri declarata, caci, pana la urma, fructoza dintr-un suc de fructe are un impact relativ comparabil cu zaharul adaugat, deci, cu cat cantitatea de glucide este mai redusa, cu atat mai bine. Trebuie sa fim atenti la valorile vitaminelor si mineralelor declarate, ca si la valoarea energetica totala.

Problema majora in Romania este ca nu exista inca un standard de produs pentru sucurile de fructe, care sa defineasca parametrii de calitate si valorile/ limitele de acceptabilitate ale acestora si, de aceea, putem avea surprize atunci cand cumparam un suc «natural».

3. Care este scopul unui suc ECO natural din punct de vedere nutitional?

Revin la ideea ca e mai corect sa subliniem «naturaletea» si, eventual «produs organic» decat «eco». Scopul oricarui suc natural, din punct de vedere nutritional este, asa cum am mentionat anterior si cum sublinieaza si definitia din directiva UE12/2012, sa aiba cat mai multe dintre valorile nutritionale ale fructelor din care provin.

4. «din» versus «de»…

Din punctul meu de vedere, prepozitia folosita conteaza, eu as face distinctia clara «din» = natural ; «de» = suporta adaosuri.

Dar punctul meu de vedere nu este sustinut de legislaţie si de uzanţe, asa incat nu cred ca importanta prepozitiei pe eticheta are valoare de simbol pentru consumatorul roman.

Insa trebuie sa alegem cu grija ceea ce trecem pe eticheta ca valori declarate, ceea ce declaram (si cum o facem), care sunt «vorbele» care aduc informatia semnificativa.

De exemplu, degeaba scriem 12,3 mg Mg pe eticheta, pentru consumatorul obisnuit nu inseamna nimic. Insa, daca indicam valoarea ca procent din doza zilnica recomandata, lucrurile incep sa aiba sens.

5. Ce ne puteti spune despre produsele Profructta prin prisma detaliilor de mai sus? Cum ati descoperit brandul si ce spun analizele periodice, realizate pe loturi de produse si analizele de stabilitate despre aceste sucuri?

Am intrat in contact cu brand-ul Profructta - Premium Fruct ca urmare a unui eveniment de lansare a unui proiect de competitivitate - proiectul FITOCOMP - pe care Centrul de Bioanaliza il implementeaza si care are ca obiect transferul de cunoastere.

Acolo, am invitat reprezentanti ai IMM-urilor din industria alimentara pe care ii consideram potential interesati de ceea ce stim noi sa facem si ne-am prezentat oferta de servicii de cercetare-dezvoltare.

Reprezentantii Premium Fruct ne-au auzit si au considerat ca putem colabora.

Analizele periodice, pe loturi de produse, au condus la o prima concluzie, evidenta: produsele sunt 100% naturale, pentru ca sunt clar influentate de caracteristica «anului agricol».

Facand analize comparative din materia prima – fructele ca atare - si din sucurile Profructta, am ajuns la concluzia ca sucurile mentin caracteristica fructului: vitamine, antociani, glucide (un exemplu, fructele de padure de anul trecut au fost mai astringente si s-a vazut aceasta si in continutul de acid ascorbic si acizi organici cu molecula mica, regasiti atat in fruct cat si in suc).

Un alt exemplu de rezultat de analiza care sustine calitatea sucurilor: sucul Profructta analizat are 95% din capacitatea antioxidanta a sucului proaspat, ceea ce, pentru un produs îmbuteliat, reprezinta o eficacitate foarte bună.

La sucurile Profructta gasiti cea mai buna eficienta antioxidanta pentru un produs 100% natural, care:

  • nu contine acid citric sau vitamina C adaugate,
  • au un continut de vitamine ridicat (C, complex de B-uri, de mentionat ca sucurile Profructta cu fructe de padure sunt printre putinele sucuri obtinute prin presare la rece care au si un continut bun de vitamina E per 250mL).
  • au un continut de antociani ridicat,
  • nu au zahar adaugat, nici cantitati mari de glucide, care sa mareasca numarul de «calorii degeaba» per doza de suc.

Trebuie subliniat ca sucurile Profructta sunt recomandabile ca «produs de nisa», pentru detox, pentru cei cu diete speciale.

Citește și:
Trei terapii care ne cresc imunitatea în sezonul rece
Donarea de sânge, mai eficientă cu ajutorul aplicaţiilor mobile
Ghidul sănătăţii: 3 trucuri care te vor ajuta să treci cu bine de iarnă
Exclusiv Online - 05.12.2018
Citește pe one.ro
Temerarii sexuali ai zodiacului: cine sunt adepţii plăcerilor? Temerarii sexuali ai zodiacului: cine sunt adepţii plăcerilor?
Un copil de 12 ani a revelat unul dintre cel mai bine păstrate secrete din lume Un copil de 12 ani a revelat unul dintre cel mai bine păstrate secrete...
Săgetător Săgetător 22 noiembrie - 20 decembrie

Şansele care se ivesc la serviciu te vor face să te simţi mai optimist. Veştile excelente îţi deschid perspective noi către viitor, iar cee ace ajunge la urechile tale în luna decembrie sună...citește mai departe

×

One.ro
Cum arată fiica Prinţesei Diana de care nu a ştiut nimeni. Asemănarea este impresionantă Cum arată fiica Prinţesei Diana de care...
10 locuri musai de vizitat in Cluj
“Cine-i născut în ianuarie”…Află...
Zf.ro
Cutremur total: Iohannis s-a RĂZGÂNDIT. Anunţul şoc făcut de preşedinte dă peste cap toate planurile Cutremur total: Iohannis s-a RĂZGÂNDIT....
Avertismentul APOCALIPTIC devine realitate:...
DEZASTRU!! O multinaţională gigant iese...
BusinessMagazin.ro
Cum arată noile autobuzele din Cluj faţă de cele cumpărate de Firea - GALERIE FOTO Cum arată noile autobuzele din Cluj faţă...
Proprietarul lanţului ROMÂNESC de RESTAURANTE...
Descopera.ro
Unde este de fapt CENTRUL României. Răspunsul simplu la întrebarea de Geografie la care NU ştiu să răpundă 9 din 10 români Unde este de fapt CENTRUL României. Răspunsul...
Scenele sexuale care au provocat un SCANDAL...
ADEVĂRUL din spatele unei întrebări care...
Mediafax.ro
Momentul în care Nadia Comăneci a constatat că şi haina îl face pe om. Ce a făcut-o să se simtă extrem de STINGHERĂ Momentul în care Nadia Comăneci a constatat...
Se amplifică TENSIUNILE în Marea Neagră:...
O ţară a tras cu o rachetă Patriot în...
Gandul.info
Trebuie scăpat RAPID de cadavrul politic al lui Jamal Khashoggi. Lelia Munteanu descifrează încercarea de a justifica NEJUSTIFICABILUL Trebuie scăpat RAPID de cadavrul politic...
Exerciţiul de 10 a fost destul de bun,...
91% sunt ÎMPOTRIVA amnistiei şi graţierii....
ProSport.ro
Lovitură în plin pentru Liviu Dragnea! Acuzaţii grave pentru liderul PSD: "De aproape două luni face asta!" Lovitură în plin pentru Liviu Dragnea!...
O noapte în oraş i-a adus sfârşitul!...
România şi-a pus speranţe în el, dar...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
Iată care sunt cele mai PUTERNICE 10 telefoane din lume! Modelul de pe primul loc este mult mai ieftin decât un IPHONE! Iată care sunt cele mai PUTERNICE 10 telefoane...
Patru persoane au murit ACASĂ din cauza...
Suntem cu un pas mai aproape de STAR TREK!...
ProMotor.ro
Atenţie şoferi. Ce se întâmplă dacă pui AVARIILE ca să mulţumeşti, în trafic Atenţie şoferi. Ce se întâmplă dacă...
Top 5 cele mai scumpe maşini aflate la...
Ai grijă cu ce alimentezi! S-a lansat cea...

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.