Noul coronavirus a suferit deja mutaţii. Riscurile sunt majore pentru noi toţi

Un grup de cercetători şi medici a studiat mutaţiile suferite de virurul SARS-CoV-2. Astfel, s-a ajuns la concluzia că unele regiuni din afara Chinei sunt infectate cu o nouă tulpină.
  • Publicat:
Noul coronavirus a suferit deja mutaţii. Riscurile sunt majore pentru noi toţi
foto shutterstock/Noul coronavirus a suferit deja mutaţii. Riscurile majore pentru noi toţi.

Un nou studiu aflat în etapa de validare pune problema mutaţiilor pe care virusul SARS-CoV-2 le-ar fi suferit deja. Un grup multidisciplinar de cercetători şi medici din China, Franţa şi Suedia a studiat mutaţiile suferite de virusul SARS-CoV-2 şi au ajuns la concluzia că unele regiuni din afara Chinei sunt infectate cu o nouă tulpină.

Cele 10 mutaţii analizate au determinat clasificarea genomurilor în 5 grupe, în funcţie de tulpinile analizate.


Cu toate acestea, specialiştii avertizează că au încă prea puţine date despre cât de repede suferă mutaţii noul coronavirus, dar faptul că aceste mutaţii există reprezintă un pericol, făcând şi mai dificilă identificarea şi izolarea sa.

Aceste mutaţii sunt strâns legate de viteza de contaminare şi severitatea bolii, spun cercetătorii, îngreunând atât depistarea unui tratament general valabil, cât şi realizarea unui vaccin.

Primele 3 grupuri au proprietăţi comune cu varianta originală, din China, în timp ce grupul  4 este mai des întâlnit în teritorii din afara Chinei, precum Italia, Spania, Iran, Brazilia, Franţa, Australia sau Statele Unite.

Astfel, Brazilia şi Suedia au predominant contaminări cu mutaţii din grupul 4, în Italia şi Franţa sunt atât virusul original, cât şi mutaţia, în Elveţia predomină SARS-CoV-2 nemodificat, la fel în Australia şi Statele Unite.

Studiul mai precizează că în China cazurile de vindecare sunt în creştere, iar nivelul de contaminare scade, dar mutaţiile pe care virusul le-a suferit de la apariţie până acum fac mai dificilă trasabilitatea epidemiologică şi cresc severitatea bolii.

De asemenea, rapiditatea cu care virusul suferă mutaţii îndepărtează perspectiva de a avea un vaccin în viitorul apropiat. Ca şi în cazul tulpinilor de gripă, virusul SARS-CoV-2 suferă mutaţii rapid şi poate rămâne activ pe perioade îndelungate, iar riscul infectării sau reinfectării rămâne ridicat pe termen lung.

Cercetătorii observă totuşi un avantaj – faptul că sunt obligaţi să caute în continuare soluţii şi nu se mai pot baza doar pe datele din trecut. Ei au în vedere includerea a cât mai multor mutaţii ale virusului SARS-CoV-2 în realizarea unui vaccin eficient.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”