Hormonii controlează momentele în care plângem

Aşa cum transpiraţia îndepărtează excesul de sare, urina elimină reziduurile şi mucusul opreşte bacteriile, lacrimile au şi ele un scop.
  • Publicat:
Hormonii controlează momentele în care plângem

Aşa cum transpiraţia îndepărtează excesul de sare, urina elimină reziduurile şi mucusul opreşte bacteriile, lacrimile au şi ele un scop.

Există lacrimi care sunt produse pentru a lubrifia ochii, ceea ce este foarte important petnru a preveni afectarea lor de către curenţii de aer sau de praful care circulă prin atmosferă.

Există lacrimi care sunt produse atunci când ochiul este iritat de vânt sau de nisip (ori de insecte sau pietricele). Ambele tipuri de lacrimi au acelaşi scop, acela de a proteja ochii.

Lacrimile de emoţie sunt secretate în momente de maximă încărcătură emoţională, fie ea bucurie sau durere. Ele conţin mai multe substanţe decât celelalte tipuri de lacrimi. În ele se regăseşte hormonul stresului şi aceasta este o cale de a scăpa de el.

Dar lacrimile sunt provocate oare de hormonul stresului? Un hormon important al cărui nivel creşte odată cu stresul este unul care este asociat şi cu plânsul: prolactina. Nivelul de prolactină din corp este corelat cu frecvenţa plânsului de emoţie.

În general, femeile plâng mai des decât bărbaţii (poate chiar de patru ori mai des, în conformitate cu cel mai recent studiu pe această temă) şi au şi procente mai mari de prolactină (cu 60% mai mult).

Şi încă ceva despre plâns: lacrimile de emoţie sunt foarte rare sau chiar inexistente la alte specii. În afară de câteva poveşti despre gorile sau elefanţi care plângeau, se pare că oamenii sunt singurii care plâng. Poate că noi avem procese emoţionale mai evoluate şi lacrimile de emoţie apar ca un mod de a trăda emoţiile puternice.

Chiar dacă plânsul vă poate face să vă simţiţi jenaţi, el semnalează că aţi ajuns la un nivel de stres care este nociv pentru sănătatea dumneavoastră şi că simţiţi nevoia să vă descărcaţi.

Aşadar, It’s ok to cry sometimes (este bine să plângeţi uneori)!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”