Extractul de stevia reduce semnele ficatului gras

Un nou studiu sugerează că înlocuirea zahărului cu extractul de stevia reduce semnele bolii de ficat gras.
19.05.2020
Extractul de stevia reduce semnele ficatului gras
Ștevie

În viitorul apropiat, boala ficatului gras ar putea să devină motivul major pentru transplantul de ficat. În urma unui nou studiu realizat pe şoareci s-a descoperit că extractul de stevia poate îmbunătăţi starea bolnavilor cu această afecţiune.

Boala ficatului gras sau steatoza hepatică nonalcoolică înseamnă că ficatul are mai mult de 5% grăsime. Nu există un leac pentru această boală, ceea ce poate duce la ciroză şi cancer de ficat. Deşi nu se cunoaşte cu exactitate cauza bolii de ficat, factorii de risc includ obezitatea şi consumul în exces de zahăr. Această boală este tot mai des întâlnită în rândul copiilor, motiv pentru care cercetătorii Spitalului de Copii din Los Angeles au realizat un studiu pe şoareci pentru a descoperi cu ce ar putea înlocui zahărul din dulciuri, ajutând astfel la combaterea bolii. Astfel, au descoperit că extractul de stevia, un îndulcitor noncaloric şi de 200 de ori mai dulce decât zahărul, poate reduce valorile markerilor bolii ficatului gras. Descoperirile au fost publicate în jurnalul Scientific Reports.

Cum pot îndulcitorii trata boala ficatului gras?

Consumul excesiv de zahăr este cunoscut pentru distrugerea ficatului, motiv pentru care reducerea lui sau înlocuirea cu alţi îndulcitori poate reduce riscul de dezvoltare a bolii de ficat. Cercetarea a avut la bază două tipuri de îndulcitori: sucraloza, un îndulcitor artificial şi stevia, îndulcitor natural produs din exctractul din planta stevia. Ambele sunt des folosite în numeroase băuturi şi alimente.

”Am fost interesaţi de compuşii celor două, deoarece sunt cele mai noi şi recent studiate în contextul bolilor de ficat şi a obezităţii”, explică Dr. Rohut Kohli, autor al studiului.

Deşi sucraloza avea câteva efecte benefice pentru pancreas, cercetătorii au descoperit că nu există beneficii în privinţa ficatului, potrivit măsurătorii markerilor. Astfel, au observat că numărul de beneficii era crescut în cazul extractului de stevia. Rezultatele au arătat că stevia scade nivelul de glucoză şi îmbunătăţeşte sensibilitatea la insulină, indicând astfel reglarea glicemiei. De asemenea, s-a observat şi îmbunătăţirea anumitor markeri pentru boala de ficat gras, influenţând astfel schimbările în starea de sănătate.

Alexandra Necsoiu
Alexandra Necsoiu

ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, alexandra.necsoiu@m.ro

Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Nora Neghină, psiholog: cel mai des întâlnite dependențe la români
Recomandări:
Primele semne ale infecției cu tulpina Omicron. Avertismentul medicilor
Primele semne ale infecției cu tulpina Omicron. Avertismentul medicilor
Efectul uimitor al consumului de ciocolată amăruie asupra ficatului
Efectul uimitor al consumului de ciocolată amăruie asupra ficatului