Dacă toată lumea ar purta mască, numărul cazurilor de COVID-19 ar scădea semnificativ în 1-2 luni

Persoanele infectate, dar fără simptome, sunt cele care întreţin această pandemie, prin refuzul de a purta mască şi de a se izola la domiciliu sau de a fi internaţi în spital, spune directorul CDC din America.
17.07.2020
Dacă toată lumea ar purta mască, numărul cazurilor de COVID-19 ar scădea semnificativ în 1-2 luni

Un gest simplu precum purtatul măştii de protecţie ar putea să ne aducă normalitatea atât de mult dorită. Aceasta este opinia lui Robert Redfield, directorul Centrelor pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din America, exprimată public în cadrul unui interviu publicat recent în JAMA. Directorul CDC se bazează pe meta-analizele realizate până în prezent, care arată că purtarea măştii de protecţie în spaţiile închise şi în aglomeraţii poate reduce semnificativ rata cazurilor pozitive de COVID-19.

Te-ai simţi în siguranţă dacă ai şti că bacteriile, virusurile din gura şi nasul medicului care te operează ar ajunge în corpul tău?

„Dacă toată lumea ar purta mască de protecţie (nr. red. – dacă ar purta-o şi corect, ar fi grozav – deci să acopere atât gura, cât şi nasul), în următoarele 4-8 săptămâni am putea aduce această epidemie sub control”, a declarat Redfield.

Desigur, purtarea măştii este o măsură ce trebuie completată de spălatul pe mâini, evitarea mulţimilor şi distanţarea fizică de minimum un metru.

De asemenea, Redfield spune că nu înţelege de ce persoanele refuză în continuare să poarte mască şi că situaţia este absurdă.

„Să refuzi să porţi mască în condiţiile actuale este ca şi cum ai fi pe masa de operaţie şi nimeni, nici chirurgul, nici asistentele, să nu poarte mască.

Ţi-ar conveni treaba asta? Te-ai simţi în siguranţă dacă ai şti că bacteriile, virusurile din gura şi nasul medicului care te operează ajung în corpul tău?”

Redfield a menţionat în cadrul interviului cazul salonului de coafură – concret, doi angajaţi ai salonului respectiv erau infectaţi cu noul coronavirus şi prezentau simptome specifice, dar au continuat să lucreze purtând corect masca de protecţie până când au primit rezultatul testării şi s-a luat decizia izolării lor la domiciliu. Astfel, niciunul dintre cei 140 de clienţi nu s-au infectat.

Persoanele asimptomatice întreţin această pandemie, prin refuzul de a purta mască

Totodată, Redfield a reamintit că şi persoanele asimptomatice pot transmite virusul, dacă nu poartă mască de protecţie. De altfel, acesta este principalul motiv al creşterii explozive de cazuri din ultimele 2 luni, susţine Redfield.

„Există dovezi ştiinţifice care arată că persoanele asimptomatice sunt cele care întreţin această pandemie, prin refuzul de a purta mască sau care nu se autoizolează la domiciliu dacă testul este pozitiv. Se estimează că aproape jumătate din cazurile de COVID-19 sunt cauzate de răspânditorii silenţioşi ai noului coronavirus, adică de persoanele care nu au simptome de COVID-19, precum febră, tuse, dureri etc.”

 

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Diana Stănculeanu, psihoterapeut: cum abordăm anxietatea prelungită
Recomandări: